Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 01-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Brad Delson (Linkin Park) - 44
 • Chris Poland (Megadeth) - 64
 • Eric Bloom (Blue Öyster Cult) - 77
 • Ikey Owens (The Mars Volta)? - 47
 • Jochem Jonkman (Vanderbuyst) - 40
 • John Densmore (The Doors) - 77
 • Lorenzo Frascaroli (Tystnaden) - 40
 • Roger Peterson (Intwine) - 41
 • Steve Gibb (Black Label Society) - 48

Vandaag overleden:
 • Martin Sharp (illustrator) - 2013
 • Ray Gillen (Badlands) - 1993
 • Richard Coughlan (Caravan) - 2013
Concertreview

The Agonist, Ferium en Selfmachine
Op 16 maart 2015 in Het Podium, Hoogeveen
Een review door Jeffrey en Marcel
Foto's door Ad (Het Podium)
Het afgelopen jaar was een bewogen periode in het leven van de leden van The Agonist. De formatie verloor boegbeeld Alissa White-Gluz, maar kwam sterk terug met Vicky Psarakis en een sterk nieuw album, getiteld Eye Of Providence. Ter promotie van deze vierde full-length toert de band door Europa. In eerste instantie was het de bedoeling dat co-headliner Otep meeging, maar deze haakte kort van tevoren af. De Canadezen besloten de tour toch door te laten gaan met de Israelische support act Ferium. Het Nederlandse Selfmachine completeert de line-up voor een maandagavond metal in Het Podium te Hoogeveen. Deze show is pas laat aan het tourschema toegevoegd en daarom valt het bezoekersaantal wat tegen.

Eerste band van vanavond is Selfmachine. De Tilburgse formatie bracht vorig jaar zijn debuutplaat Broadcast Your Identity uit en wist mij daarmee positief te verrassen. De muziek die de band rondom zanger Steven Leijen maakt, kun je het beste omschrijven als moderne metal met een dikke, vette groove. De groep trapt af met Breathe To Aspire en weet meteen al wat goedkeurende knikjes los te krijgen bij het minimale publiek. Terecht, want de band speelt goed en doet hard zijn best om zoveel mogelijk zieltjes te winnen. Vooral om de goedgemutste zanger kun je letterlijk niet heen, zeker niet als hij het publiek inspringt en recht voor je neus staat te schreeuwen. Ook de andere bandleden zetten zich regelmatig in de spotlight met lekkere solo's of door een rondje te sprinten in de zaal. Prima visitekaartje dus van deze Tilburgers! (Marcel)

Selfmachine

Vervolgens is het de beurt aan Ferium. De band uit Haifa bestaat sinds 2006 en leverde tot nu toe een ep, genaamd The New Law (2009) en een album met de titel Reflections (2014) af. Daarop laten de Israëlieten deathcore horen met een hoog headbanggehalte. Ook vandaag krijgt de formatie er beweging in. De vijf heren in het zwart spelen een strakke en energieke set die vooral op technisch gebied overtuigt. Zowel de drummer als de gitaristen zorgen voor een indrukwekkende prestatie. Het enige wat mist, zijn memorabele melodieën die de songs sterker maken. Daardoor heb ik het na een half uur wel gehoord. De actieve presentatie van de heren levert ze wel sympathie op. De gitarist duikt nog even de zaal in en de frontman maakt goed contact met het publiek, dat goed meedoet als hij erom vraagt. Ferium geeft een energieke show weg, maar laat geen onuitwisbare indruk achter. (Jeffrey)

Ferium

Na een korte pauze is het tijd voor de hoofdact van vanavond: The Agonist. Ik vraag me af of de Canadezen wel eens voor zo weinig publiek hebben gespeeld. Het siert ze dat ze zich desondanks professioneel opstellen en een headlinerwaardig optreden geven. De hoofdact spaart zichzelf niet in en overtuigt het publiek dat dichtbij het podium is gaan staan. Zodoende ontstaat een intieme metalshow waar iedereen goed bij betrokken is. Het is alleen jammer dat de drummer wat verscholen zit achter de banners, maar ook hij toont zich actief en maakt contact met de anderen.

Selfmachine

Vorige week was zangeres Vicky nog ziek tijdens het optreden in Tilburg, maar vandaag staat ze gewoon weer op de planken. Ze wint daar veel sympathie mee, zeker nadat ze een moment neemt om uit te leggen onder welke speciale omstandigheden ze staat op te treden. Ze is echter nog niet fit en houdt zich op bepaalde momenten wat in, maar het is goed dat ze van de partij is. Dat Vicky niet voluit kan gaan, blijkt op een paar momenten. Zo zingt ze het refrein van Danse Macabre een octaaf lager en komt ironisch genoeg Thank You, Pain, het nummer waarmee ze in de picture kwam bij The Agonist, het minst sterk uit de verf. Dat maakt ze met de overige tracks trouwens wel goed. Dat geldt niet alleen voor de nummers van het meest recente album, maar ook het oudere werk. Of het nu Disconnect Me of Panophobia is, ze zorgt samen met de anderen dat het goed klinkt. In het bijzonder valt het instrumentale deel met diverse solo's van de heren aan het einde van Dead Ocean in positieve zin op. Ze mogen even helemaal los gaan en maken daar graag gebruik van.

The Agonist

Met Business Suits And Combat Boots komt een einde aan een goede set en tevens een einde aan deze aardige metalavond. Het weinige publiek dat aanwezig was, heeft zich vermaakt met het vermakelijke Selfmachine, het enthousiaste Ferium en het professionele The Agonist. (Jeffrey)

Met dank aan Ad van Het Podium voor de foto's.

Setlist The Agonist:
1. Disconnect Me
2. My Witness, Your Victim
3. Danse Macabre
4. Panophobia
5. Thank You, Pain
6. Gates Of Horn And Ivory
7. I Endeavour
8. Ideomotor
9. Dead Ocean
10. Follow The Crossed Line
11. Business Suits And Combat Boots

Setlist Ferium:
1. Caustic Value
2. DownHill From Nothing
3. Lust Fool
4. Mirror
5. Blood
6. Business On Demand
7. Reflections
8. Change Of Winds

Setlist Selfmachine:
1. Breathe To Aspire
2. Miles Away
3. Massive Luxury Overdose
4. Caught In A Loop
5. Void
6. Isybian
7. Smother The Sun

The Agonist

Selfmachine

Selfmachine

Ferium

Selfmachine

Selfmachine

Selfmachine

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.