Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    19 april:
  • Dear Mother
  • Electric Eel Shock en Dikke Dennis & de Røckers
  • Martyr
  • Roadburn festival
  • Subsignal en powerized
  • The Warning
  • Wishbone Ash
  • 20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
    19 mei:
  • I Prevail en Kid Bookie
  • Ingested, Fallujah, Volvodynia en Mélancolia
  • Masters Of Reality
Kalender
Vandaag jarig:
  • Bob Rock (producent) - 70
  • Markus Eurén (Moonsorrow) - 46
  • Ruud Jolie (Within Temptation) - 48
  • Tony Martin (Black Sabbath) - 67

Vandaag overleden:
  • Bryan Ottoson (American Head Charge) - 2005
  • Dan "Cernunnos" Vandenplas (Enthroned) - 1997
  • Rob Clayton (Hallows Eve) - 1992
Concertreview

W.A.S.P., Alpha Tiger en Dark At Dawn
Op 2 november 2012 in 013, Tilburg
Tekst door Walter
Foto's door Tonnie

Ook rocklegendes worden oud. Dat merk je aan de vele uitgaven die op het moment non-stop lijken te verschijnen. Met verzamelaars en speciale shows om de vele jaren te vieren dat een groep al actief is, krijgen fans het onderste uit de kan aangeboden van wat menig artiest te bieden heeft. Soms verrassend, maar vaak is het niet meer dan wat menig band al jaren doet: de fans een stevig staaltje hardrock voorschotelen, en dat is precies wat bezoekers op 2 november in de 013 te Tilburg kunnen verwachten van Blackie Lawless met zijn W.A.S.P.

Stipt acht uur opent het Duitse Dark At Dawn de avond. Deze heren zijn al sinds de vroege jaren negentig actief met een muziekstijl die leent van zo een beetje alles wat er op metalgebied te vinden valt. Een beetje heavy, iets van power en zo nu een dan een soort van grunt. Een aantal jaren terug leek het er op alsof de band voorgoed zou stoppen, maar de heren hebben doorgezet en dit is hun eerste tour onder de naam Dark At Dawn sinds de miserie van een aantal jaren geleden. Of dat een goede beslissing is geweest, durf ik te betwijfelen, want waar een goed voorprogramma weet te enthousiasmeren, is deze groep vooral slaapverwekkend. De nummers komen slecht uit de verf en zijn niet bijster interessant, en de zanger klinkt als versleten diesellocomotief die niet meer op gang wil komen. Het wil niet, en dat is te merken, want reacties uit het geringe aantal aanwezigen in de zaal zijn er amper. Pas aan het einde van de dertig minuten die de heren spelen, lijkt er sprake te zijn van enige chemie wanneer een enkele arm uit het publiek de lucht in gaat, maar dat betekent tegelijkertijd het einde van dit optreden van Dark At Dawn.

Anders is het bij de nog jonge heren van het eveneens Duitse Alpha Tiger. Ze vliegen vanaf de eerste minuut van hun set over het podium in geel met zwart spandex. Hun traditionele heavy metal doet het goed bij het steeds groter wordende aantal aanwezigen. Na de kille opening van Dark At Dawn vormt Alpha Tiger een welkome afwisseling, hoewel opgemerkt moet worden dat de hoge krijszang van Alpha Tiger’s frontman vaak verloren gaat in het zware dubbele gitaargeluid. Dat de teksten vaak niet te verstaan zijn, lijkt het aanwezige publiek weinig uit te maken, want Alpha Tiger kan wel op enthousiaste reacties rekenen. Na drie kwartier beëindigen ze dan ook met succes hun set.

Om tien uur lijkt W.A.S.P. te beginnen, maar plots gaan de lichten van de zaal weer aan. Kennelijk zijn er wat opstartproblemen, die enkele minuten later lijken te zijn verholpen, want dan barst de show echt los met korte stukken uit de vele nummers die Blackie Lawless de afgelopen dertig jaar heeft geschreven samen met loeiende sirenes. De rocker kan rekenen op een luid gejuich wanneer hij het podium betreedt en de sfeer zit er direct goed in. On Your Knees en The Torture Never Stops; betere openers kun je je bijna niet indenken. Blackie is goed bij stem en het geluid is heerlijk vol. Het podium is opgesierd met wat videoschermen, maar de gigantische skeletvormige microfoon met de naam Elvis ontbreekt nog. Niet dat dat een gemis vormt, want elk van de songs kan rekenen op enthousiaste reacties van de aanwezigen.

De ene klassieker na de andere komt voorbij, vaak voorzien van de vaak cheesy clips uit die tijd op de videoschermen. W.A.S.P. geeft iedereen waar ze voor gekomen zijn: keiharde oerdegelijke hardrock. Na een serie van flitsende songs en een prachtige versie van Sleeping (In The Fire), is het tijd voor wat anders, want Blackie Lawless trakteert op een half uur muziek van wellicht een van zijn beste albums The Crimson Idol. Het podium kleurt rood en een geluidsband met de opening van de plaat start met daarbij videobeelden die ook te zien waren bij de Crimson Idol-tour. Helaas is het geluid daarna niet meer zo goed als in de eerste helft van de show. Het klinkt een stuk kaler en af en toe zingen de mannen vals. Ook verslapt de aandacht van het publiek, want ondanks dat The Crimson Idol als geheel een fantastische plaat is, is een uitgeklede versie van ‘beste stukken’ redelijk monotoon met veel van hetzelfde qua muziek en tekst. Aan het einde van de set verlaat Blackie geëmotioneerd het podium, via een post op Facebook zal blijken waarom.

Na een korte onderbreking en microfoon Elvis die eindelijk met wat hulp zijn positie op het podium in heeft genomen, is het tijd voor de afsluiters van de avond. In de set van The Crimson Idol ontbrak Chainsaw Charlie, maar dat maakt de groep direct goed, want daar starten ze dit derde en laatste deel van de show mee. Blackie is sinds enige tijd in den Here, en dat laat hij merken door niet meer te vloeken, vandaar ook het ontbreken van hits als Animal (Fuck Like A Beast). In het nummer Chainsaw Charlie zijn de vloeken vervangen door andere woorden of een korte stilte in de zang. Het haalt enigszins het ritme uit de tekst die zo heerlijk is om mee te brullen, maar echt storend is het niet. Een gevoelig moment is er in de vorm van Heaven’s Hung In Black om daarna af te sluiten met het altijd fantastische Blind In Texas. Het is een prachtige avond en een van de beste concerten die ik van W.A.S.P. gezien heb.

Na de set van The Crimson Idol verliet Blackie geëmotioneerd het podium. De dag daarna verscheen op Facebook een post waarin Blackie Lawless aangaf dat hij net te horen had gekregen dat zijn broer was overleden. Gezien de tekst van The Crimson Idol is dat nogal wat. Ik denk niet dat de aanwezigen in Tilburg er erg in zullen hebben gehad dat de frontman dit nieuws te verwerken heeft gekregen, en ondanks de kritiek die Lawless voor zijn kiezen krijgt over zijn divagedrag en meer heeft hij hier getoond een professional te zijn.

Setlist:
1. On Your Knees
2. The Torture Never Stops
3. The Real Me
4. L.O.V.E. Machine
5. Wild Child
6. Sleeping (In The Fire)
7. Forever Free
8. Headless Childen
9. I Wanna Be Somebody
10. The Titanic Overture
11. The Invisible Boy
12. I Am One
13. The Gypsy Meets The Boy
14. The Idol
15. The Misconception Of Me

Toegift:
16. Chainsaw Charlie
17. Heaven's Hung In Black
18. Blind In Texas

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van peetn op 08-11-2012 om 23:36u


Respect voor WASP van hoog door diepe dalen en terug,maar niet meer terug zoals in de begin jaren,maar toch DIKKE RESPECT,zijn blijven vechten tegen alle vooroordelen in.Hebben een tijdje ook maar een bedenkelijk niveau gehad maar we zijn (ik toch ) blij dat ze er nog zijn.Daar is het kritisch punt,opvolging,ja hier en daar iets dat de middelmaat over stijgt maar kleppers..............nee vergeet het maar er zitten geen supergroepen aan te komen en dit al vele jaren niet..Goed maar tekort komen om megaband te worden,en hebben we die wel nodig hoor ik u vragen...jawel!!!!

Reactie van een Metalfan op 09-11-2012 om 07:34u


Zonder bloed, fuck''s en vloeken is dit dezelfde band niet meer. Animal en Harder Faster waren gewoon de hoogtepunten van de show. Nu alleen nog Elvis in de vuilbak, een altaar en kruisbeeld met Jezus op het podium zetten, hosties uitdelen en de mis doen. Weer een voorbeeld hoe religie wel degelijk alles kapot maakt.

Reactie van Rob op 09-11-2012 om 13:18u


stelletje zeverzakken. WASP is en blijft 1 van de betere hardrockbands, En wie er deze avond bij was moet het haast wel met me eens zijn.

En een fuck en een motherfucker meer of minder, heeft niemand gemerkt hoor.

Reactie van ovd806 op 09-11-2012 om 18:09u


Wij hebben genoten en eerlijk gezegd, een vent van 60 "fuck like a beast'' horen zingen, daar zitten we toch niet op te wachten. WASP heeft 15-20 jaar geleden al een andere koers ingezet. Dat reli gedoe doet me niets, net als het satanisme in blackmetal. Ik geloof in geen van beide, maar vind al die muziek mooi. En WASP ook.

Hier wat clipjes:
youtu.be/LHvqmfhTgSI (the great misconception of me/Blackie verlaat het podium)
youtu.be/ewlqrbENY_4 (the idol)
youtu.be/QFDfVDVo53g (blind in Texas)

Alpha Tiger: youtu.be/9d7f-ynuaI8
Sleep ehhh. Dark at Dawn: youtu.be/3gYMXzeDl2A

Reactie van Christian op 09-11-2012 om 19:24u


Een topshow! Wat was die ook goed bij stem zeg die Blackie! Ik vond de Crimson Idol set juist één van de vetste momenten van de set. Wat een gevoel zat erbij! Het was ook best raar om die dag erna te lezen dat zijn broer was overleden. RESPECT als je dan nog even The Idol en The Great Misconceptions of Me kan zingen. Hail to Blackie!

Reactie van Stephane op 10-11-2012 om 09:45u


Dag na dit optreden in Tilburg heb ik W.A.S.P. gezien in Antwerpen en ook daar een prima show ! Dat Blackie ondanks het verlies van zijn broer toch doorgaat, verdient enkel respect. Helaas zijn intussen enkele concerten geannuleerd geweest,.....vanuit menselijk oogpunt en de omstandighed in acht genomen, is dat wel begrijpelijk. Respect voor meneer Lawless en zijn groep !

Reactie van Luc op 12-11-2012 om 11:43u


Dat Blackie niet vloekt mag de pret niet bederven; hij is een artiest in hart en nieren en hij laat dat ook zien. Ondanks het feit dat zijn broer overleden is, ging hij toch door met zijn tour (tot de begrafenis, veronderstel ik). Laat hem christen zijn, hij doet er geen vlieg kwaad mee.

Mijn persoonlijk hoogtepunt was "The Headless Children". De beelden op de schemen in combinatie met een emotioneel geladen stem vulden de sfeer perfect aan. Kippevel!

Reactie van Thomas op 16-11-2012 om 00:19u


Hoeveel mensen waren er bij het concert?

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic
Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.