Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enqute

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enqutes ]

  9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Sklmld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en Sklmld
 • John Corabi
 • 15 december:
 • Anvil
 • Atlanta en Soothsayer Orchestra
 • Danko Jones en Giac Taylor
 • Lijkschouwer, Vermin, Graftak en Indigo Pastel
Geen concerten bekend voor 09-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 35
 • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 76
 • Fabian Merkt (Coronatus) - 40
 • Paul H. Landers (Rammstein) - 58

Vandaag overleden:
 • Marie Fredriksson (Roxette) - 2019
 • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Concertreview

Stonehenge 2022
Op 30 juli 2022 in Parkeerterrein Theater De Meenthe, Steenwijk
Een review door Jeffrey en Marcel
Foto's door Jan Willem
Het is een even jaartal, dus bezoekers hoeven niet te vrezen voor extreme omstandigheden zoals die zich tijdens de edities in 2015 (storm en regen), 2017 (moesson) en 2019 (tropische warmte) voordeden. Dit jaar slechts extreme metal met een gemoedelijke sfeer, want dat is waar het festival in Steenwijk voor staat, al meer dan 25 jaar. We doen verslag op vier pagina's, inclusief bijna alle setlists van het uitverkochte evenement.

Omdat het reeds opgeheven Neocaesar zijn laatste show niet kan spelen vanwege de slechte gezondheid van een van de bandleden, begint het festival niet om 10.00 uur, maar twintig minuten later. Dat gebeurt op Podium Station (station kun je daarvandaan al zien), een van de twee podia op het parkeerterrein van Rabo Theater De Meenthe. Buiten de poort staan al best veel festivalgangers te wachten en die worden, net als die binnen de poort, verwelkomd door Earik Mortem (The Lucifer Principle, Killing Cult Society).

Hij introduceert vrijwel alle bands voordat ze mogen aftrappen, zo ook zijn stadsgenoten van het Apeldoornse Black Rabbit. De jonge mannen uit de parel van de Veluwe stonden een paar maanden geleden nog in de finale van Metalbattle en maken vandaag een positieve indruk met hun death/thrash. Ze scoren de originaliteitsprijs weliswaar niet, maar ze voeren de nummers, waaronder een nieuwe, goed en enthousiast uit. Als we op zoek gaan naar iets dat er uitspringt, komen we terecht bij de nieuwe bassist Robbin van de Bor (Fire Within), die met zijn solo in afsluiter A Path Profound verrast. Een aangenaam begin van het festival. (Jeffrey)

Voor de zwarte konijnen was het optreden het eerste in de openlucht, Insurrection staat in totaal voor de honderd-en-tiende keer op het podium. Die ervaring betaalt zich uit, want het is indrukwekkend hoe strak de Friezen staan te spelen op Podium Noord. Ook aan de podiumpresentatie is gedacht. Zo zoeken gitaristen Marten Hutten en Armand Venema elkaar af en toe op. Zij zorgen voor de memorabele momenten, zoals het fraaie leadwerk in Dawn Of Defeat en Moribund. Net als de festivalopener wint ook de tweede band van de dag de originaliteitsprijs niet en is er nog werk te doen op het gebied van songwriting, alsmede de schreeuwerige, onverstaanbare vocalen, die vroeg of laat gaan irriteren. Ondanks de verbeterpunten is de uitvoering van de songs, die veelal raakvlakken hebben met At The Gates, Carcass en Death, dik in orde. (Jeffrey)

Insurrection @ Stonehenge 2022. Foto door Jan-Willem Vijfvinkel

Het gaat er een stuk lomper en bruter aan toe bij Putrefied Corpse. Alleen die naam al, en het is ook te zien aan de twee poppen met een half lijf, die ondersteboven op het podium staan. Geen ruimte voor subtiliteiten, want Obituary en Cannibal Corpse zijn twee van de voornaamste inspiratiebronnen voor de groep uit Enschede. De mannen hebben wat pech met het geluid. Dat van de gitaren staat relatief zacht in de mix en de zang van Bjrn van Toorn en de drums vrij hard. Zo kun je overigens wel prima horen dat van Toorn over een brute strot beschikt waarmee hij overigens goed varieert. Gorgelen met lauw water schijnt de truc te zijn. Het songmateriaal is aardig, maar mist wat spanning. Het is dan ook geen prog, maar lompe death metal. Smashed To Pieces behoort samen met Cordon Bleu Of Her Curvaceous Body en het nieuwe Scaphism tot de beste visitekaartjes. (Jeffrey)

Putrefied Corpse @ Stonehenge 2022. Foto door Jan-Willem Vijfvinkel

Na drie bands van eigen bodem krijgen we met Indominus de eerste buitenlandse. De Noord-Ieren hebben sinds kort een nieuwe drummer: Oak Gdhra (Ghoul Sanctuary, Mindless Vandalism). Hij maakt echter geen sterke indruk. Sterker nog, helaas maakt Oak er een potje van. Zijn bandgenoten kijken hem regelmatig met een vragende blik aan. Het is echt ondermaats. Valt er ook nog iets positiefs te melden? Jawel, het gitaarwerk en de ideen in Facade, maar het moge duidelijk zijn dat er nog veel werk aan de winkel is voor het kwartet, dat speciaal naar Steenwijk is gereisd vanuit Noord-Ierland om twintig minuten te mogen spelen. (Jeffrey)

Indominus @ Stonehenge 2022. Foto door Jan-Willem Vijfvinkel

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.