Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in juli 2022 is uitgebracht?

Altars – Ascetic Reflection
Ashenspire – Hostile Architecture
Belphegor – The Devils
Blind Channel – Lifestyles Of The Sick And Dangerous
Chat Pile – God's Country
Conjurer – Páthos
Derek Sherinian – Vortex
Fellowship – The Saberlight Chronicles
Grima – Frostbitten
Imperial Triumphant – Spirit Of Ecstasy
Ithaca – They Fear Us
Jeff Beck & Johnny Depp – 18
Journey – Freedom
Karl Sanders – Saurian Apocalypse
Krisiun – Mortem Solis
Mantar – Pain Is Forever And This Is The End
Municipal Waste – Electrified Brain
Oceans Of Slumber – Starlight And Ash
Shinedown – Planet Zero
Sinner – Brotherhood
Stick To Your Guns – Spectre
Traitor – Exiled To The Surface
Wake – Thought Form Descent
Wormrot – Hiss
een ander studio-album uit juli 2022

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
 • David "The Edge" Evans (U2) - 61
 • Les Binks (Judas Priest) - 71
 • Rikki Rockett (Poison) - 61
 • Sam Totman (Dragonforce) - 43
 • Scott Stapp (Creed) - 49
Concertreview

Judas Priest
Op 28 juli 2022 in 013, Tilburg
Een review door Hugo
Foto's door Marc
'The Priest is back!' Het heeft door het coronavirus allemaal veel langer geduurd, maar eindelijk kan het vijftigjarig-jubileum van Judas Priest dan ook gevierd geworden in Nederland. Terwijl een groot deel van Tilburg drukker is met de plaatselijke, overbekende kermis, kunnen de 'heavy metal maniacs' in een uitverkocht Poppodium 013 twee jaar later dan gepland genieten van de 50 Heavy Metal Years-tour.

In het uitverkochte 013 is het ruim voordat Judas Priest begint te spelen al behoorlijk druk en is het zoeken naar een mooi plekje om deze vervolgens goed te verdedigen. De sfeer is gelukkig goed en wanneer de Black Sabbaths War Pigs als intro te horen is om de avond in te luiden, zingt het publiek volop mee. De podiumaankleding ziet er fraai uit met het grote, gekantelde en op diverse manieren verlichte Judas Priest-kruis als blikvanger. De set wordt geopend met One Shot At Glory, een mooi nummer om mee op te warmen. Ook voor Rob Halford, omdat dit nummer al aardig wat bereik vraagt. De ‘metal god’ is meteen goed bij stem en vertolkt dit nummer met verve. Na het van de laatste plaat Firepower afkomstige Lightning Strike volgt You’ve Got Another Thing Comin’ en is zowaar al een mini-moshpit aan het ontstaan. Freewheel Burning wordt lekker fel uitgevoerd en maakt de pit nog iets groter. Ook tijdens het poppy Turbo Lover gaat het publiek opvallend los.

Judas Priest @ Poppodium 013, Tilburg, 28-7-2022. Foto door Marc van Kollenburg (LoudImages)

De band is al aardig ver in de Europese tour, maar van slijtage of vermoeidheid lijkt geen sprake. Halford blijft goed zingen en met name Richie Faulkner heeft het ogenschijnlijk erg naar zijn zin. Dat Judas Priest uiteindelijk gekozen heeft om Andy Sneap als tweede gitarist aan te houden, is verstandig. Want ondanks dat hij het uitdagendere werk overlaat aan Faulkner, kan Sneap toch echt prima spelen. En toegegeven; met zijn huidige, typische eighties metal-look past hij goed bij Priest. Hell Patrol en The Sentinel vormen samen een fraai hoogtepunt in de set. Beide songs doen het ook merkbaar goed bij het publiek. Wie al een beetje gespiekt heeft bij de setlists van vorige concerten, ziet dat er niet heel veel gevarieerd wordt. A Touch Of Evil is dan ook een aangename verrassing, want dit nummer wordt niet elk concert gespeeld. Hetzelfde geldt voor Blood Red Skies. Hier wordt nog eens duidelijker dat Rob Halford echt goed aan het zingen is. Tussen deze twee cadeautjes door zorgt Victim Of Changes voor een kippenvelmoment. Dit ‘oudje’ blijft een publieksfavoriet en wordt luidkeels meegebruld.

Judas Priest @ Poppodium 013, Tilburg, 28-7-2022. Foto door Marc van Kollenburg (LoudImages)

Na The Green Manalishi (With The Two Prong Crown) volgt Diamonds And Rust, met een fraaie, lange gitaarsolo van Faulkner en wederom prima vocalen van Halford. Drummer Scott Travis vraagt het publiek welk nummer favoriet is bij Richie Faulkner. Geen moeilijke opgave om te raden dat het Painkiller is. Travis zet het befaamde drumintro in en bij dit spijkerharde Priest-nummer gaat het publiek niet onverwacht uit zijn dak. Het blijft een genot om de vele gitaarsolo’s te horen en ook Halford vertolkt de pittige vocalen goed. De band verlaat kort het podium om terug te keren met The Hellion/Electric Eye. Voorafgaand aan Hell Bent For Leather komt Rob Halford zoals gebruikelijk met motor het podium op, terwijl hij een zweep tussen zijn tanden heeft. Breaking The Law en Living After Midnight maken het ultieme Priest-metalkwartet compleet. De bandleden nemen uitgebreid de tijd om het applaus te ontvangen en het publiek te bedanken.

Judas Priest @ Poppodium 013, Tilburg, 28-7-2022. Foto door Marc van Kollenburg (LoudImages)

Met zo’n groot oeuvre is het lastig om elke fan tevreden te houden in een jubileum-tour. Toch is de setlist een mooie afspiegeling van de carrière van Priest. Weliswaar geen nummer van Stained Class, maar buiten dat komt bijna elk album aan bod. De aan de Parkinson-lijdende Glenn Tipton speelt vanavond geen nummer mee, maar dat de gitaarheld nog even te zien is op het grote scherm tijdens een gitaarsolo is een mooie toevoeging. Het optreden van Judas Priest op Graspop eerder deze zomer werd wat minder goed ontvangen. Misschien komt Priest beter tot zijn recht in een zaal als deze dan op een festival. Hoe dan ook is deze avond in 013 het bewijs dat de band het zeker nog kan.

Judas Priest @ Poppodium 013, Tilburg, 28-7-2022. Foto door Marc van Kollenburg (LoudImages)

Setlist:
1. One Shot At Glory
2. Lightning Strike
3. You've Got Another Thing Comin'
4. Freewheel Burning
5. Turbo Lover
6. Hell Patrol
7. The Sentinel
8. A Touch Of Evil
9. Victim Of Changes
10. Blood Red Skies
11. The Green Manalishi (With The Two Prong Crown) (Fleetwood Mac-cover)
12. Diamonds & Rust (Joan Baez-cover)
13. Painkiller

Toegift:
14. The Hellion/Electric Eye
15. Hell Bent For Leather
16. Breaking The Law
17. Living After Midnight

Judas Priest @ Poppodium 013, Tilburg, 28-7-2022. Foto door Marc van Kollenburg (LoudImages)

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina.

Zoeken
  5 augustus:
 • Abaddon Incarnate - The Wretched Sermon
 • Amon Amarth - The Great Heathen Army
 • Demons Of Rock'n'Roll
 • Dub War - Westgate Under Fire
 • Einherjer - Norse And Dangerous (Live... From The Land Of Legends)
 • Grigorien - Magtens Evangelium
 • Imperial Age - New World
 • Psycroptic - Divine Council
 • Soulfly - Totem
 • Toxik - Dis Morta
 • 12 augustus:
 • Arch Enemy - Deceivers
 • Blasted Heath - Vela
 • Bleed Like Mylee - Nuk Soo Kow
 • Seventh Storm - Maledictus
 • The Halo Effect - Days Of The Lost

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.