Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Concertreview

Scarlet Stories en Noctambulist
Op 19 september 2019 in Willem Twee, Den Bosch
Een review door Jeffrey
Foto's door Anrico van der Linden

Zonder meer één van de beste albums van 2019. We hebben het over Necrologies van Scarlet Stories. Het debuutalbum was jaren in de maak en ziet vanavond het levenslicht op het podium van Willem Twee in Den Bosch. Aldaar verzamelen zich veel vrienden, kennissen, familie, crowdfunders die de campagne tot een succes maakten en geïnteresseerden uit binnen- en buitenland.

Voordat het zover is, presenteert het Tilburgse Noctambulist, niet te verwarren met de gelijknamige, eveneens in 2016 opgerichte band uit Verenigde Staten, het nog te verschijnen debuutalbum. De formatie bestaat uit gitarist/vocalist J.D. Kaye (Purest Of Pain), gitarist Stef Heesakkers (Treurwilg), gitarist Tristan Tabbers, bassist Sam C.A. (ex-Discreator) en drummer Mitchell Scheerder (Treurwilg).

Noctambulist @ Willem Twee, Den Bosch, 19 september 2019

Met drie gitaristen in de gelederen weet het vijftal een muur van geluid op te trekken die soms de intensiteit van Der Weg Einer Freiheit benadert, maar ook de mistige gelaagdheid van bijvoorbeeld Winterfylleth en Alcest. De groep komt af en toe verrassend uit de hoek met post-punk, post-rock à la Godspeed You! Black Emperor en doom. De teksten zijn in het Nederlands, al is daar niet veel van te verstaan, aangezien er veel galm zit op de blackmetalscreams. Soms zijn de overgangen wat aan de grote kant, zoals in de afsluitende track die intens eindigt, maar in het voorlaatste nummer is de flow goed gewaarborgd. Niet overal is de uitvoering helaas even strak, maar een aantal prima ideeën, zoals het sfeervolle begin van het tweede nummer (met een melancholische leadpartij) laat horen dat de heren veel in hun mars hebben.

Noctambulist @ Willem Twee, Den Bosch, 19 september 2019

Na een lange pauze betreden de bandleden van Scarlet Stories het podium. Vol verwachting doen veel bezoekers een stap naar voren om niets te missen van de uitvoering. Sommigen hebben de muziek al gehoord, maar voor velen is het een verrassing wat gaat volgen. De setlist is dezelfde als de tracklist van het album. Hoe memorabel een intro kan zijn, blijkt uit de mooie opvoering van Prologue: Scarlet Stories, die iedereen de karakteristieke, avontuurlijke wereld van de band intrekt. Dat verhalende karakter komt terug in The Tell-Tale Heart, één van de hoogtepunten van het debuutalbum. Bovendien kennen veel toeschouwers het nummer van de ep, maar violiste Sophie Ansems, die door zangeres Lisette van den Berg nog even in het zonnetje gezet wordt als nieuw vast bandlid, voegt met haar extreme vioolsolo nog eens een extra element toe aan de reeds facettenrijke muziek.

Scarlet Stories @ Willem Twee, Den Bosch, 19 september 2019

Dynamiek is namelijk één van de kernwaarden van Scarlet Stories. Soms sta je lekker mee te rocken, te headbangen op de passages waarin het er stevig aan toegaat, weg te dromen op het getokkel van het gitaristenduo Carmen Raats en Bram te Kamp of je af te vragen welke maatsoort het sextet aan het volgen is tijdens complexe, soms aan Opeth of Ayreon herinnerende progstukken. Helaas komt die dynamiek er in het begin van het concert niet helemaal uit. Dit doordat het gitaargeluid van Bram te zacht in de mix staat. Zonde, want daardoor hoor je niet altijd dat hij het ene fantastische idee na het andere uit zijn instrument tovert. Daardoor komt The Gallows Tree: Part II The Price You Paid te modderig over. Gelukkig weet de geluidsman, die verder uitstekend werk levert (het is een uitdaging van jewelste om alle bijdragen tot hun recht te laten komen), zijn bijdragen later overtuigend tot hun recht te laten komen.

Scarlet Stories @ Willem Twee, Den Bosch, 19 september 2019

Ondertussen heeft Lisette laten horen hoe geweldig ze kan zingen. Ze gebruikt daarbij twee microfoons, waarvan één met veel diepte-effecten. De onder meer van Ayreon bekende zangeres laat bovendien horen veel verschillende technieken meester te zijn en overtuigt met haar fantastische performance, die de bijdragen op het album live nog meer emotie en beleving meegeven. Lief en verhalend vertellen, woedend uithalen, melodieus zingen en wanhopig klinken; ze kan het allemaal. Wat vanavond ook zeer fraai is uitgewerkt, zijn de achtergrondvocalen. Meestal van Sophie, maar ook Carmen toont zich een uitstekend backingvocalist in Gallows Tree: Part I Lullaby en ook Bram laat zich op dat gebied horen.

Scarlet Stories @ Willem Twee, Den Bosch, 19 september 2019

Zoals aangegeven is het geluid op een bepaald moment dik in orde. Daardoor komt het doomy en intense In Blood And Limbs And Gore And Clay geweldig uit de verf. Ook voegt de samenzang van Lisette, Carmen, Sophie en Bram een extra dimensie toe aan de meeslepende compositie, waarin laatstgenoemde zijn technische soleerkunsten verpakt in een beklijvende solo, die bovendien goed binnen het concept past. Het toont de grote klasse qua songwriting die als een rode draad door het debuutalbum loopt. Opnieuw opgenomen oude tracks worden voorzien van verrijkende elementen, zoals het vioolspel van Sophie op haar doorzichtige instrument, melodieuze basloopjes van Maarten Grimm of een twist in het drumspel van Tim Kuper.

Hoogtepunten zijn er vele. Over The Tell-Tale Heart hebben we het gehad en ook Vingt Mille Lieues Sous Les Mers, met een razendknappe transitie (die live ook sterk gereproduceerd is) voordat de uitzonderlijk gave eindfase (“Grief deepens the sorrow”) zijn intrede doet, behoort tot de vroege highlights. Later in de set zijn het In Blood And Limbs And Gore And Clay, Craving (dat live sterker overkomt dan op de plaat, dit vanwege de intense presentatie) en Nostalgia In A Closed Mind (ook live gaat de schreeuw door merg en been). De beleving van de bandleden bij de twee laatstgenoemde tracks zorgt ervoor dat het publiek, dat geboeid staat te kijken en al enthousiast reageert met applaus en gejuich nog meer decibels produceert na afloop.

Scarlet Stories @ Willem Twee, Den Bosch, 19 september 2019

Daarmee is het nog niet voorbij, want ook het rustige Living, Breathing, Yesterday, prachtig gezongen en op semi-akoestische viool warm begeleid, en Epilogue: Necrologies maken veel indruk. Na afloop is er dan ook nog hoop op meer. En dat komt er, met Dance Of Narcissism en er is ook nog een verrassing en dat is de primeur van de clip bij In Blood And Limbs And Gore And Clay. Dankwoorden zijn er aan de mensen die meegeholpen met het realiseren van de clip, de crowdfunders, de moeder van Lisette die de mooie jurk voor haar heeft gemaakt en aan Joost van den Broek. Na afloop is het druk bij de merchstand, Begrijpelijk, want Scarlet Stories liet vanavond horen en zien tot de top van de Nederlandse progressieve muziek te horen. Na afloop is er nog gelegenheid om de bandleden te bedanken en bandmerch te laten signeren. Heb je het optreden gemist of wil je het nog een keer meemaken? Kom dan op zaterdag 5 oktober naar Baarlo, naar ProgPower Europe.

Scarlet Stories @ Willem Twee, Den Bosch, 19 september 2019

Setlist Scarlet Stories:
1. Prologue: Scarlet Stories
2. The Tell-Tale Heart
3. Vingt Mille Lieues Sous Les Mers
4. The Gallows Tree Part I Lullaby
5. The Gallows Tree Part II The Price You Paid
6. The Gallows Tree Part III RIP
7. In Blood And Limbs And Gore And Clay
8. Dust
9. Craving
10. Nostalgie In A Closed Mind
11. Living, Breathing, Yesterday
12. Epilogue: Necrologies

Toegift:
13. Dance Of Narcissism

Toegift 2:
14. Première clip van In Blood And Limbs And Gore And Clay

Scarlet Stories @ Willem Twee, Den Bosch, 19 september 2019

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.