Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

A Campingflight To Lowlands Paradise 2004
Op 22 augustus 2004 in Biddinghuizen
Een review door Laus
Lowlands, in de beleving van een Metalfan....
In dit verslag beschrijf ik het festival dat ik heb mogen meemaken. Ik heb niet alles gezien en bij lange na niet alles onthouden. Ik beschrijf in ieder geval de bands die ik heb gezien.

Aankomst
Donderdagavond 21:00 was het tijd om vanuit Den Haag naar Lowlands te vertrekken. Met zijn drieën plaatsgenomen/opgevouwen in de Fiësta die ons nog steeds trouw meeneemt op vakantie. De reis verliep zeer voorspoedig en om 23:00 uur liepen we met de nodige bagage richting ingang. De rest van de groep was ´s middags reeds gegaan en hadden een schitterend plekje op de camping veroverd wat niet geheel zonder slag of stoot ging. De eerste nacht even gekeken in de 24uurstent maar dat was nogal kansloos geneuzel in tegenstelling tot enkele jaren terug er vooral klassiekers werden gedraaid. Maar eens vroeg naar bed gegaan, het festival zou nog lang genoeg gaan duren.

Dag 1
Vandaag helaas weinig metal, maar wel een beetje jeugdsentimentin de vorm van de Offspring en Heideroosjes. Daarom maar lekker tot 13:00 in m'n tent liggen rotten om vervolgens de complete biervoorraad van m'n buurman weg te drinken. Maar, op naar het festivalterrein. Een van de mooie dingen van Lowlands is toch wel de mooie aankleding van het geheel. Ook vallen de loopafstanden erg mee. Voor het publiek hoef je niet zo heel bang te zijn, niet veel anders dan op een willekeurig popfestival, al het irritante volk zit mooi opgeborgen in de Bravo tent. Voor de rest vooral standaard aankomend huisje boompje beesje yuppen volk/koppeltjes, voor het jaarlijks cultureel verantwoorde uitstapje. Maar ook vooral veel metalfans die voor het festivalgebeuren op zich al gaan.

Novastar
Mijn vriendin wilde dit graag zien en aangezien ik haar niet meteen alleen wilde laten lopen toch maar meegegaan in plaats van naar de Colour Of Fire te gaan. Na ongeveer 3 noten had ik daar al spijt van. Niet mijn muziek, niet mijn smaak, niet mijn helemaal niks. Ik was een zeikerd en zou bands geen kans geven omdat ik na 1 nummer al moest pissen(hoe zou dat nou komen?). Er waren meer mensen die deze band hebben gezien en er waren er maar weinigen van onder de indruk, deze band had beter in de India tent kunnen staan. Misschien dat ze daar tussen de britpoppers beter tot hun recht zouden komen.

The Hives
Een oude bekende en heerlijk om weer eens terug gezien. Rock 'n Roll zoals het bedoeld is, smerig en vettig tot en met. Zonder moeite ging de hele tent om. Enige nadeel is het traditioneel slechte geluid, en vooral zachte geluid op Lowlands. Ik weet niet waar ze dit geluid huren maar ik zou eens in België gaan informeren hoe het wel moet. Het is gewoon jammer, als ik voluit wil meebrullen wil ik dat vooral NIET kunnen horen. De show van de Hives was beresterk en de zanger begint een zeer doeltreffend ego te ontwikkelen waarmee hij de hele tent los kreeg, dat verbaasde me, want dat yuppenvolk is nogal stijfjes om het subtiel uit te drukken.

The Offspring
Achja, is er geen metal, dan wel punk. Deze band deed wat er van ze verwacht werd, niks meer en niks minder. Een echte greatest hits show. Als je weet wat dat inhoud hoef ik daar verder niet zo veel meer over kwijt. Wederom ging de tent plat, was het geluid slecht en veel te zacht. En mensen die niet tegen springende soortgenoten kunnen moeten maar ophoepelen.

Heideroosjes
Na de Offspring geen tijd op te eten, ik wilde de Heideroosjes weer een bekijken. De rest van de groep ging Mintzkov Luna bekijken omdat mijn band daar binnenkort het voorprogramma voor is. Deze Heideroosjes verbaasden me opnieuw, als je deze band vergelijkt met de schim uit zeg 1995/6 zul je moeten toegegeven dat het eigenlijk een punkband is van veel meer dan nationaal niveau. De nieuwe nummer zijn gewoon echt goed uitgewerkt. Marco lult het allemaal weer tradioneel leuk aan elkaar waarbij de gangbare heren politici het zwaar te verduren krijgen(al mis ik de nodige argumentatie). Ook leuk was de presentatie van Dogtroep tijdens 'Time is ticking away'. In deze Grolsch - tent was het geluid trouwens stukken beter dan in de Alpha, al was het nog steeds te zacht. Leuk waren ook de afsluitende nummers, heerlijke oude krakertjes van de eerste 2 CD's, maar dan dus met VEEL meer power gespeeld.

Nacht 1
Gelukkig Faithless enigszins weten te vermijden ondanks dat de rest van de groep daar stond. Dat wat ik ervan gehoord heb....naja, zo kansloos zijn er maar weinig. Ze teren al een kleine 10(?) jaar op hetzelfde deuntje dat na 2x al je neus uitloopt. Daarna in de Alpha tent de DJ lopen afzeiken dat het geluid maar 99DB(a) mocht zijn. Die discussie duurde helaas niet lang genoeg. De muziek die ze draaiden was best redelijk en met een sloot bier ging dat allemaal wel, om 2 uur werden we de tent uitgeveegd om in de Grolschtent even later maar verder te feesten. Daarna maar eens naar de camping gelopen. Daar nog fijn ruzie staan maken omdat een of andere verre vriend in 1 stap zo'n beetje 3 tenten wist te ontzetten. Waaronder die waarin m'n vriendin lag te slapen.

Dag 2
Na een heerlijke nacht, toch meer dan 6 uur kunnen slapen, en een fijn ontbijt maar weer naar het terrein gegaan om de lolbroeken van de Bloodhound Gang te zien. Het bier was toch op dus dat moest dan maar later.

Bloodhound Gang
Dit was weer in de Alpha tent en het geluid was werkelijk om te huilen zacht en slecht. Maar die Jimmy Pop is wel een regelrechte entertainer pur sang, was leuk om te luisteren wat ie allemaal voor verhalen ophing. Vooral erg origineel vond ik de slingshot waarmee ze goodies te tent in schoten. Dat ding kwam behoorlijk ver. De nummers die ze speelden kennen we allemaal wel, daar hoef ik dus niet veel over te zeggen. Aan het einde van deze show richting het eerste vak gelopen voor Velvet Revolver. Eindelijk zou ik dit zooitje jeugdhelden eens mogen zien.

Velvet Revolver
In deze Alpha tent werken ze helaas met van die vakken voorin. Men is bang dat mensen elkaar pijn doen. Echt, wie dit systeem verzonnen heeft mag 'Gegen die Wand' en dan beginnen bij de knieschijven aub. Zo'n T systeem vind ik prima, maar dit.....
Bij Velvet Revolver ging het geluid eindelijk een tandje harden al was het daardoor wel weer wat minder duidelijk waardoor de solo's van Slash in het begin niet helemaal doorkwamen. Maar wat staan die gasten daar heerlijk arrogant en vol speelvreugde op dat podium. Deed me goed om dat te zien. Gewoon een vadsig vette rockshow. Goede nummers en absoluut goede muziek. Ze speelden ook nog Mr.Brownstone en It's so easy van G'nR, nou dan vind ik het allang goed. Ook een gaaf gitaarduel tussen de beide gitaristen. Zo hoort een rockshow te zijn, eigenlijk hadden ze gewoon afsluiter moeten zijn. Toen ze klaar waren hebben we nog minsten een half uur zitten nakwijlen over deze heerlijke set. Was goed om zoiets weer eens te zien. Ondertussen was het mooi tijd om een wat te eten want over niet al te veel tijd ging Textures de India tent onveilig maken. Ik kende maar 1 nummer van deze heren en ben zeer benieuwd naar de rest.

Textures
Helaas, helaas, helaas.......maar een half uurtje van deze herrie....dat deze jongens niet wat meer speelruimte kregen is eeuwig zonde. Een goede show, lekker snel zonder een moment van stilte. Goede nummers, voor mij wel allemaal nieuw. Lekker technisch en complex met toch fijne stukjes blasten ertussen. Ook eindelijk eens een echte pit in plaats van wat gestuiter met kleine mannetjes. Het publiek was duidelijk wat meer metal - georiënteerd al zag ik wel een hoeveelheid mensen verdwijnen die het toch duidelijk teveel vonden(mietjes...). Ik hoop echt dat deze gasten hun muziek groter krijgen, zo heel ontoegankelijk is het helemaal niet. Ik ga hun CD zeker kopen binnenkort.

Nile
Als enige Deathmetal band op dit festival wist ik dat ze het niet makkelijk zouden gaan krijgen. Niet al teveel deathmetalpubliek en dan ook nog eens een invaldrummer. Dat was ook wel te horen en het was allemaal dan ook niet superstrak, en dat heeft een technische band als dit absoluut nodig. De geluidsman mogen ze ook ergens onder een piramide leggen want een blastbeat versterk je toch anders, de triggers werkten ook niet helemaal naar behoren. Die zanger was wel een geweldige kerel, hij probeerde er echt wat van te maken wat tot op zekere hoogte nog wel lukte maar het was hem duidelijk niet genoeg. Alle drie hebben ze trouwens een strot waar je U tegen zegt. Zo uit de diepste kelders van de Sphinx. Hun beste nummer vond ik het voorsprong het afsluitende 'Black Seeds of Vengeance'. In ieder geval weer enigszins van de nodige herrie voorzien, maar weer een genoten van de culinaire hoogstandjes op dit festival. Echt, de variatie is heel erg tof. Verzin het en het is te krijgen. Zo'n broodje Hema - rookworst met mosterd is wel heerlijk om weer eens tot rust te komen.

The Darkness
Maar naartoe gelopen om het een kans te geven. Op dit moment kwam ik er trouwens achter dat het een ontzettend tering end lopen is van de ene kant van het terrein naar de Alpha tent. Een beetje jammer dat ze die tenten niet wat slimmer kunnen neerzetten. Maargoed niks aan te doen behalve zo min mogelijk op en neer lopen. Maargoed, na 2 nummers, laat ik niet generaliseren...wat een ontzettende aanfluiting. De pakjes van die knakker zijn best grappig maar ze kunnen in de verste verte niet tippen aan een Thin Lizzy of Twisted Sister achtige zaken. Ze hebben exact 1 leuk nummer kunnen produceren (die single) maar toen liepen we al hard weg. Dat hoge stemmetje mag dan op die single best leuk klinken, maar live is het nog ieler, zodanig dat het erg irritant word, de enige en laatste keer ook dat het niet erg was dat het geluid niet al te hard was.

Omdat we toch vroeg waren besloten we maar een een echte lowlander te worden en eens iets aan cultuur te gaan doen in de zin van de Joliet tent. Auf Der Mauer en Within Temptation hoefde ik niet te zien. Van de groep hoorde ik dat Auf Der Maur wel erg goed was, en zij bleek terecht pissig op het slechte geluid tijdens de eerste nummers. WT moet eerst maar eens met een CD komen wil ik ze weer gaan zien.
Dus gewoon in de rij gestaan voor de Joliet en toen bleek na enige tijd dat we niet naar Klaas wilden maar naar Dolf Jansen. Toen maar even gewacht en we stonden vooraan in de rij voor deze meneer. Tijdens het wachten wel een keer of 3 over het hek geklommen om te pissen en bier te halen.

Dolf Jansen
Tja, nou moet je weten, ik ben niet goed in het snappen van grapjes. Daardoor ben ik vaak het slachtoffer van humor zodanig. Afijn, Dolf Jansen op Tv snap ik doorgaans geen bal van. Gelukkig viel dit nu erg mee, vooral omdat D.J aan het improviseren was en nieuwe nummers wilde uitproberen. Hij was in ieder geval vele malen beter dan op de laatste oudejaarsconference. Alleen ik zou geen enkele grap kunnen navertellen. Het was erg leuk en het ging vooral over ene 'Theo' die kwijt was. Niemand op het Lowlands terrein (behalve wij dus) weet wie die Theo is en waarom zijn naam overal opduikt (na enig onderzoek bleek dat onze geluidsman erachter zat die dat op de een of andere manier gefixt heeft).

Nacht 2
Na D.J. Weer lekker gefeest en losgaan in de verschillende tenten. Was een fijne nacht al begon wel de vermoeidheid toe te slaan.

Dag 3
Vandaag eigenlijk maar 2 echt interessante dingen, D.E.P. En pappa kakkerlak. Maargoed, redelijk uitgeslapen wilden we weer eens een poding doen vooraan te komen bij Flogging Molly. Dat is natuurlijk toch wel erg leuke muziek.

Flogging Molly
Helaas lukte dit net niet(nogmaals..de persoon die dat bedacht heeft....) en toen maar net achter het hek gaan staan. Flogging Molly deed precies wat ze moesten doen. Die zanger is de geboren entertainer en de hele tent ging loos. Zo'n beetje de eersten in de Alpha trouwens met een acceptabel geluid. Heerlijke meebrullers en werkelijk als een mongool staan stampen, daarbij ongetwijfeld een hoop tenen gecrushed, maar vraag me niet waarom al die dozen bij het geringste zonnestraaltje teenslippers gaan dragen.

Na dit verheugende uurtje zat het gevoel er weer goed in het nauwelijks hiervan bekomen naar de India gesprint om voor de tweede keer dit seizoen D.E.P. te zien. Epica was te ver lopen en boeit mij persoonlijk niet zo. De rest van de groep bleef hangen voor Franz Ferdinand maar daar ken ik niks van.

The Dillinger Escape Plan
Naast het werkelijk briljante 'Miss Machine' (kopen die handel!) zijn deze heren ook een genot voor het oog. Een heerlijk bruut harde set, helaas net iets minder strak en goed als die op Graspop maar nog steeds TOP. Die linker gitarist vliegt werkelijk over het podium tot ieders vermaak. Ook hier eindelijk weer eens een leuke pit. Veel nummers van de nieuwe CD en de heren waren lekker gemotiveerd. De zanger deed ook nog even een soort van poging tot crowdsurfen.

The Distillers
Na een lekker maaltje en een paar cocktails uit de Groove Tube weer enigszins verkoeld gaan kijken naar deze Hole - kloon om een goed plekje te veroveren bij pappa kakkerlak. Deze band is gewoon beter dan Hole en rockt gewoon vet. Je moet er een beetje van houden en dat was te merken aan de dunbevolkte Grolschtent. Deze band geeft ook niet echt een show, maar dat past ook niet bij dit image en de muziek. Een heerlijk schor stemmetje dat wijf. Toch ook die Cd maar eens gaan luisteren. Wat mij betreft een van de weinige ontdekkingen voor mij dit festival.

Papa Roach
In de Grolschtent tenminste geen irritant vakken systeem waardoor we een heerlijk plekje konden bemachtigen. P.R. is een van de weinige numetal bandjes die mij wel kunnen bekoren. Omdat ze binnenkort een nieuwe CD uitbrengen ben ik zeer benieuwd naar de nieuwe nummers.
Vanaf noot 1 was te horen voelen en merken dat deze jongens verstand van zaken hebben. Eindelijk eens een band met een echte lichtshow en goed geluid. Tussen de nummers wat het stikdonker wat de sfeer erg ten goede kwam. De pit was erg gezellig en het was een supershow, Coby is een dijk van een frontman, bijna net zo hyperactief als D.E.P.. De nieuwe nummers, meer op groovende rock gebaseerd dan de oude sound werden vol overtuiging gebracht en doen mij vermoeden dat het er voor deze heren erg goed uit zal gaan zien. Erg gave nummers. Ook nog een cover van de Stone Temple Pilots en een stukje Queens of the Stone Age. Echt een geweldige show, langer dan verwacht en de tent ging plat. Een ware afsluiter. Gelukkig niet in de Alpha. De White Stripes als afsluiter.....belacholok.

Terug naar huis....
Helaas was het feest na P.R. weer voorbij, veel mensen moeten gewoon weer aan de bak. Dus even de muntjes omzetten in bier en lopen. De terugreis verliep zo mogelijk nog vloeiender dan de heenreis. Prima geregeld allemaal, jammer dat we niet langer konder blijven, zo'n laatste avond is toch altijd wel bijzonder. Ik vond het een zeer gaaf festival, zeer goed georganiseerd en vloeiend verlopen. Ik heb een heerlijke tijd gehad.

Nog eenmaal de plussen en minnen:

min:

 • slecht geluid
 • DUUR festivalbier waar je niet dronken van wordt. 2 euro!!!!
 • afstand tussen Alpha tent en de rest
 • teveel irritant volk dat niet op festivals thuishoort
 • weinig metal

  plus:

 • bijna nergens hoeven wachten
 • alles goed geregeld
 • variatie, meer dan alleen muziek
 • 20 cent terug per ingeleverde beker (door deze actie heb ik samen met mijn vriendin slechts 150 euro uitgegeven aan eten en drinken ondanks dat ik meer heb gezopen dan normaal)
 • betaalbare culinaire hoogstandjes
 • het weer, ondanks een beetje regen af en toe
 • [ Terug naar de Concert Reviews ]

  Reactie van DeStoeptegel op 01-09-2004 om 14:36u


  Bij de minpunten zet je duur bier en bij de pluspunten dat je 20 cent voor elke beker terug kreeg. Kortom; bier 2 euro - 20 cent voor de beker= 1,80 euro voor een beker bier/fris. Moet je alleen wat moeite doen om de bekers in te leveren. Je spreekt jezelf dus behoorlijk tegen. Ik geloof dat de drank vorig jaar 1,85 euro kostte. Dus.

  Reactie van Daniel op 01-09-2004 om 15:21u


  "Waaronder die waarin m'n vriendin lag te slapen. " Jij slaapt niet bij je vriendin in de tent?

  Reactie van op 01-09-2004 om 19:03u


  WAT EEN KUT FESTIVAL.

  Reactie van metal-willem op 02-09-2004 om 17:51u


  Ik vond de stem van de zanger van the darkness helemaal niet irritant. Ik vond dat zelfs een van de gaafste concerten op lowlands.

  Reactie van Laus op 07-09-2004 om 12:36u


  @Stoeptegel: misschien dat de term ironie je eits zegt? @Daniel: misschien dat m'n vriendin voor mij naar bed ging? @?: sterf aan een willekeurige pijnlijke huidziekte. @M-W: smaken verschillen kerel.

  Reactie van Kash op 03-07-2007 om 23:23u


  Jesus, wat een kutreview.. :-)