Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-01-2021

Dodecahedron, Verwoed en Ulsect
Op 21 mei 2017 in Tivoli de Helling, Utrecht
Een review door Jeffrey
Foto's door Wouter

Zondagavond 21 mei 2017, tijd voor een avondje experimentele black metal in Tivoli De Helling. Drie bands van eigen bodem betreden het Utrechtse podium. Dodecahedron als headliner met het nieuwe Kwintessens op zak, Ulsect met het splinternieuwe, zelfgetitelde debuut en Verwoed, dat vorig jaar Bodemloos voortbracht. Onder de honderd geïnteresseerden bevinden zich Wouter en Jeffrey en zij doen verslag van deze bijzondere avond.

Ulsect heeft met gitarist Joris Bonis, drummer Jasper Barendregt (beiden Dodecahedron) en bassist Dennis Aarts (ex-Textures) heel wat Brabantse podiumervaring in de gelederen. Dat is vanavond ook terug te horen en te zien. De tegendraadse ritmes van Textures worden gemixt met het duistere van Dodecahedron en dat levert een zeer aangename openingsact op. Zanger Dennis Maas brult zijn longen uit zijn lijf alsof zijn leven ervan afhangt en de heren op de snaren maken het schouwspel compleet; in de snellere stukken heftig headbangend, in de tragere statisch poserend. Het is nog licht buiten, maar binnen heerst de duisternis. De heren zetten een potje death metal neer om je vingers bij af te likken. Wat een heerlijke opener. Dat belooft wat voor vanavond.

Ulsect @ Tivoli de Helling, Utrecht, 21-05-2017

Ulsect @ Tivoli de Helling, Utrecht, 21-05-2017

Verwoed (voorheen Woudloper, maar dat dekte de lading niet helemaal), is de Utrechtse eenmansband van Erik B. Live krijgt hij hulp van vier sessieleden: gitarist Michael Bertoldini (The Secret), bassist JB van der Wal en gitarist Jeroen Vrielink (beiden Herder) en drummer Richard Japenga (Terzij De Horde). Vorig jaar debuteerde Verwoed met de ep Bodemloos, vol second wave black metal met intrigerende ambient-ondertonen, psychedelica en postmetalelementen, verpakt in onconventionele songstructuren. De psychedelica en de sludgy ondertoon maken het verschil met soortgenoten. De muziek ademt veel atmosfeer, waar je in ondergedompeld wordt, mede dankzij de wierook en de mist. Er zijn geen woorden tussendoor en dat is gepast. De bandleden gaan op in muziek op en onder toeschouwers heerst vooral interesse, ondanks dat niet alle details goed doorkomen. Eén voor één verlaten de heren onder applaus het podium onder een gelaagde muur van black ambient.

Verwoed @ Tivoli de Helling, Utrecht, 21-05-2017

Verwoed @ Tivoli de Helling, Utrecht, 21-05-2017

Een paar maanden geleden verscheen Kwintessens van Dodecahedron. De nieuwe plaat van de blackmetalformatie kon net als het zelfgetitelde debuut uit 2012 op positieve reacties rekenen. Het nieuwste werk is wat toegankelijker dan het oude, doch nog altijd technisch en sfeervol. Vandaag laat de band, die voorheen bekendstond onder de naam The Order Of The Source Below, een mix horen van oude en nieuwe songs, waarbij de nadruk ligt op het recente Kwintessens.

Net als bij Verwoed is het podium gehuld in mist. De bandleden ogen als schimmen. Gitaristen Joris Bonis en Michel Nienhuis hebben de capuchon van hun hoodie op, frontman Michiel Eikenaar leunt met een voet op de monitor. Zijn zang is in vergelijking met het studiowerk helaas minder divers en definieerbaar. Voor de instrumentatie geldt dat de mix beter is en het geluid beter doorkomt. Vooral op de rustigere momenten, zoals het middengedeelte van het prachtige Hexahedron - Tilling The Human Soil komt het gelaagde, goed doordachte samenspel goed uit de verf. Neem de interessante baslijnen van Ype Terwisscha van Scheltinga, de intelligente ritmetwists van drummer Jasper Barendregt of het karakteristieke gitaarwerk.

Qua show is er niet veel te beleven, al valt wel de intensiteit van de presentatie een paar keer in positieve zin op (het tweede deel van Vanitas en wederom bij Hexahedron - Tilling The Human Soil). Daarnaast voegt de lichtshow veel toe aan de muziek. De lichttechnicus legt de juiste accenten. Dodecahedron zorgt middels de complexiteit en afwijkende structuren voor de nodige verwarring, maar tevens voor een boeiend luisterspel (Allfather). Af en toe zijn er momenten die de toeschouwers de nodige houvast geven (View From Hverfell I: Head Above The Heavens), maar de bandleden switchen vervolgens naar ongemakkelijkere passages. Sfeervol en intrigerend (Dodecahedron - An Ill-defined Air Of Otherness), de toeschouwers in het ongewisse latend, ook na de laatste toon, want alhoewel de bandleden van het podium verdwijnen tijdens Icosahedron - The Death Of Your Body, blijft het publiek nog even staan in de hoop op meer. Maar het is voorbij na een uur muziek, die je het er niet makkelijker op maakt, maar aan het denken zet.

Dodecahedron @ Tivoli de Helling, Utrecht, 21-05-2017

Dodecahedron @ Tivoli de Helling, Utrecht, 21-05-2017

Dodecahedron @ Tivoli de Helling, Utrecht, 21-05-2017

Setlist Dodecahedron:
1. Interlude
2. Tetrahedron - The Culling Of The Unwanted From The Earth
3. Hexahedron - Tilling The Human Soil
4. Vanitas
5. View From Hverfell I: Head Above The Heavens
6. View From Hverfell II: Inside Omnipotent Chaos (de eerste helft)
7. Allfather
8. Dodecahedron - An Ill-defined Air Of Otherness
9. Finale
10. Icosahedron - The Death Of Your Body

Meer foto's op www.basementonline.nl

[ Terug naar de Concert Reviews ]