Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Candlemass - Death Thy Lover
Jaar van release: 2016
Label: Napalm Records

Candlemass - Death Thy Lover

Psalms For The Dead blijkt toch niet het laatste studiowerk van Candlemass te zijn. De band heeft weliswaar geuit dat ze alleen nog live zouden spelen, maar ter gelegenheid van drie decennia Candlemass wordt de jubileum-ep Death My Lover uitgebracht. Hoewel Psalms For The Dead goed werd ontvangen, was de plaat voor mij een flinke teleurstelling. Dat orgel verpest voor mij het hele album. Dubbel goed nieuws voor diegene die het met me eens is, op Death My Lover, is dat instrument niet meer te horen.

De bandhistorie gaat verder terug, maar dertig jaar geleden bracht de band rond bassist Leif Edling het meesterwerk Epicus Doomicus Metallicus uit, met Johan Lšngqvist als zanger. Een jaar later nam Messiah Marcolin, gekleed in monnikspij, zijn plaats in en groeide de populariteit van Candlemass. De samenwerking met Marcolin liet te wensen over en de band ging twee keer uit elkaar. De stabiliteit keerde terug toen Marcolin in 2006 definitief uit de band werd gezet. Hoewel Rob Lowe het erg goed deed op de laatste drie studioalbums, vond Leif zijn prestaties op het podium onvoldoende, dus werd ook hij in 2012 uit de band gezet.

Death Thy Lover bevat vier nieuwe, rasechte Candlemass-tracks en ze klinken beter dan ooit, al moet ik zeggen dat het refrein van de opener en titeltrack een tikje sneller had gemoeten. Vanaf het moment dat je de zang van Mats Levťn hoort, is het alsof het nooit anders had moeten zijn. Ook zijn verleden met de band gaat al vele jaren terug, want Mats was de zanger van Abstrakt Algebra, opgericht door Leif Edling na de eerste break-up van Candlemass. De kwaliteiten van Mats komen het beste tot zijn recht in Sinister N Sweet, tevens de sterkste track op deze ep, maar met de instrumentale afsluiter The Goose weet Candlemass ook zonder zang te imponeren.

Het is natuurlijk speculeren, maar het beluisteren van Death My Lover heeft mij ervan overtuigd dat Leif Edling volop met nieuwe nummers bezig is. Er moet gewoon nog een studioalbum komen met Mats als zanger. Wanneer Death Thy Lover de opmaat is naar een nieuwe plaat, dan wordt het een majestueus album.

Tracklist:
1. Death Thy Lover
2. Sleeping Giant
3. Sinister N Sweet
4. The Goose

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 2 juni 2016

Koop dit album in

Meer Candlemass:

[ Terug naar de Album Reviews ]