Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Lethal Steel - Legion Of The Night
Jaar van release: 2016
Label: High Roller Records
Lethal Steel - Legion Of The Night
Afgelopen najaar wees de frontman van Enforcer me hoogstpersoonlijk op Lethal Steel. Dit zou namelijk een band zijn die wél de moeite waard is. Later bleek ook dat hij het debuut geproduceerd heeft en dus neem ik dergelijke aanbevelingen altijd met een korreltje zout. Maar goed, nu het debuut van Lethal Steel voor me ligt, valt ook op dat de band tot de stal van High Roller Records behoort; het label met een neusje voor goede (maar soms ook redelijke) old school heavy metalbands.

Zo geldt dat ook voor Lethal Steel. Dit jonge kwartet heeft sinds de oprichting vijf jaar de tijd genomen om tot dit debuutalbum te komen. Dat zouden meer bands moeten doen. Het gaat ten slotte wel om je eerste echte visitekaartje. Ik vrees dat er altijd wel wat lompe boeren zullen zijn die roepen dat Lethal Steel die tijd ook had kunnen gebruiken om een andere zanger te zoeken. Laat ik daar maar meteen mee afrekenen. Viktor Gustafsson is geen typische gilgozer. Hij valt eerder in de categorie zangers met een lage stem als Blaze Bayley (ex-Iron Maiden) en Matt Barlow (ex-Iced Earth) en heeft een toch vrij zeldzaam talent om mooie, warme klanken te produceren met zijn stembanden.

Lethal Steel levert een verrassend volwassen debuut af. Waar veel leeftijdsgenoten in hun enthousiasme nog wel eens uit de bocht willen vliegen, klinkt Legion Of The Night duister en ijskoud. De heren hebben nog wel het een en ander te leren, maar dat betekent dat er ook ruimte is om te groeien. Ze hebben in elk geval door hoe je een goed album moet maken en zorgen daarom voor genoeg afwisseling. Zo heb je met Warrior een track waar de snelheid goed in zit. Het is een toffe stamper van hoog niveau. Er wordt ook in de moedertaal gezongen met het prachtige Nattsvart als resultaat. Andere favorieten zijn Night Of The Witch en Into The Void Of Lucifer, omdat er zoveel aandacht gestoken is in de opbouw van die nummers.

Lethal Steel behoort tot de mooiste nieuwe paarden van de stal van High Roller Records. De kwaliteit en originaliteit druipt van dit gezelschap af. Deze heren hebben nog heel wat in hun mars en verdienen het om in de gaten gehouden te worden. Een aanrader voor fans van traditionele metal.

Tracklist:
1. Sirius
2. Nattsvart
3. Rosier
4. Warrior
5. Night Of The Witch
6. Into The Void Of Lucifer
7. Nocturnal Seductress
8. Demon From The Past

Score: 85 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 10 maart 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Lethal Steel - Legion Of The Night
Reactie van Een Metalfan op 10-03-2016 om 10:58u

zo neem ik die recensies van jullie altijd met een korreltje zout !!

Lethal Steel - Legion Of The Night
Reactie van bakvet op 10-03-2016 om 11:54u

Ben nieuwsgierig. De connectie met Enforcer is helaas geen goed teken; hoe goed ik het eerste album van Enforcer ook vind, de vervolgalbums en het interview met Enforcer op Metalfan maken dat ik de band niet meer integer vind. Op basis van je review is mijn interesse gewekt, hoewel ik verwacht weer een net-niet band te zullen horen.

Lethal Steel - Legion Of The Night
Reactie van Quarlon op 10-03-2016 om 13:37u

Bakvet heeft nog geen noot gehoord maar weet al wat hij kan verwachten. Onzinnig dom commentaar van hem dus

Lethal Steel - Legion Of The Night
Reactie van bakvet op 10-03-2016 om 14:07u

@Quarlon: dat is het beetje het idee van een recensie nietwaar, dat je een verwachting creëert ten aanzien van de muziek? Je wilt mijn commentaar zo graag 'onzinnig dom' noemen dat je niet in de gaten hebt dat je onzin verkondigd.

Lethal Steel - Legion Of The Night
Reactie van Ruud op 10-03-2016 om 19:24u

@Bakvet: Dit is toch andere heavy metal dan Enforcer. Alleen de opbouw van de nummers komt overeen, maar Lethal Steel klinkt zowel instrumentaal als vocaal een stuk donkerder. Probeer in elk geval niet snel op te geven.

Lethal Steel - Legion Of The Night
Reactie van Ronald op 10-03-2016 om 20:09u

Meestal als een cd op meerdere Ned, metalsites besproken wordt, geeft Lords of Metal een stuk lager cijfer als Metalfan. Deze keer is het andersom en ben ik gelijk al in verwarring, haha.
Nummer Sirius ben ik niet van onder de indruk, klinkt behoorlijk als Enforcer. Op Soundcloud meer aan het luisteren, riffwerk klinkt me nog niet echt bijzonder in de oren. Zanger kost wel wat moeite zo nu en dan, zijn typering klopt wel, hij is wel wat vlak.
Ik schort mijn oordeel nog even op, maar 1e indruk is niet echt schokkend, erg origineel kan ik het nog niet noemen.
Overigens moet ik aan Bakvet nog ff kwijt, dat de laatste 2 cd's van Enforcer wel heel erg bevallen.

Lethal Steel - Legion Of The Night
Reactie van jt op 10-03-2016 om 21:48u

Ondanks de zoutkorrels heb ik de laatste jaren best veel cd's van mijn goedkeuring uit recensies kunnen vissen. Aan de andere kant hebben recensies en vrouwvolk soms ook best veel gemeen.

Lethal Steel - Legion Of The Night
Reactie van Een Metalfan op 11-03-2016 om 08:11u

Echt geen idee waarom je LoM zou lezen. Tuurlijk, ze bespreken heel veel, maar heb je het ook echt gelezen? driekwart is slap geouwehoer en in de laatste twee regels wordt ook nog even op de plaat ingegaan. De kwaliteit is in de meeste gevallen gewoon ronduit kut en de LoMrecensist die Lethal Steel besproken heeft is een volslagen idioot.

Lethal Steel - Legion Of The Night
Reactie van Ronald op 11-03-2016 om 10:01u

Als je geluk hebt wordt een nieuwe release ook nog door bv. Zware Metalen gerecenseerd, bij zeker 2 liever nog 3 recensies heb je een redelijk goed gewogen recensie en raak ik daardoor vrij aardig geinformeerd.
Metalfan heeft inhoudelijk gezien meestal de meeste inhoud, maar een breder beeld kan geen kwaad.
Ik blijf er bij in geval van Lethal Steel dat waardering van Metalfan mij op dit moment aan de te hoge kant lijkt.

Lethal Steel - Legion Of The Night
Reactie van bakvet op 11-03-2016 om 10:26u

Ik geef elke heavy metalband het voordeel van de twijfel en als Ruud een positieve review geeft dan is mijn interesse gewekt zoals ik schrijf. Ik ben altijd op zoek naar de nieuwe klassiekers, alleen zijn er tegenwoordig weinig jonge heavy metalbands die iets nieuws toevoegen aan jaren 80' heavy metal, vaak herkauwen ze dezelfde ideeën die al tientallen keren eerder op plaat zijn gezet. Waarom zou ik naar zulke middelmatige platen luisteren als ik ook naar Europe en Heavy Load kan luisteren (om even twee Zweedse voorbeelden te noemen). Het debuut van Enforcer is een van de beste recente heavy metal albums, maar na die plaat was de koek op wat originaliteit betreft en ging Enforcer van jonge honden naar semi-professionele muzikanten (het interview op Metalfan bevestigde dit). Dus als ik kritisch ben komt dat omdat ik de lat hoog leg - ik heb een simpele lakmoesproef: als ik niet de behoefte krijg om 'Burn My Touch', dan heb ik met een goede plaat te maken :).

Lethal Steel - Legion Of The Night
Reactie van bakvet op 11-03-2016 om 10:29u

.. 'Burn My Touch' op te zetten,

Lethal Steel - Legion Of The Night
Reactie van Andre Smoor op 11-03-2016 om 21:42u
Score: 70 / 100

Zit nu voor de tweede keer het schijfje te beluisteren, muzikaal is het goed maar het lijkt verdacht veel op een Engels bandje van begin jaren 80 (kan even niet op de naam komen). Vooral de riff uit Warrior komt heel bekend voor. De zang is acceptabel en gelukkig beter dan de door jouw aangehaalde Blaze Bayley. Hun muziek is inderdaad afwisselend en heeft nog voldoende potentie om te groeien. Toch geef nu maar een kleine voldoende omdat ik (nog) niet echt kapot ben van dit schijfje. Deze band zou live best kunnen verrassen en ik ben ook benieuwd of ze ook gaan touren. Ik ga ze zeker in de gaten houden, misschien een band voor de toekomst

Lethal Steel - Legion Of The Night
Reactie van bakvet op 12-03-2016 om 14:12u
Score: 67 / 100

Nou, geluisterd hoor. Zeker niet slecht, en de zang (en muziek ook een beetje) doet me denken aan de Griekse band Crush (wat een compliment is). Maar zoals verwacht mis ik dat extra special something - het is er telkens net niet.

Lethal Steel - Legion Of The Night
Reactie van Andre Smoor op 15-03-2016 om 09:09u
Score: 78 / 100

Ik heb de plaat nu meerdere keren beluisterd en hij gaat steeds beter worden. Zeker nog geen klassieker, maar wel heel prettig. Muzikaal vind ik de band wat weghebben van het Engelse Trespass. Voor mij een belofte uit het NWOBHM tijdperk, die het helaas nooit gemaakt hebben. Zelfs de zanger lijkt wat op de zanger van Trespass. Laten we hopen dat de zweden het wel kunnen maken. Goeie tip Ruud