Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

various - A tribute to Deep Purple & Rainbow
Jaar van release: 2003
Label: Lion Music
various - A tribute to Deep Purple & Rainbow
Als je Richie Blackmore nu met zijn vrouw vrolijke liedjes ziet maken, zou je niet direct denken dat deze man aan de wieg heeft gestaan van de hardrock. Eerst ontketende hij een revolutie bij Deep Purple en daarna ging hij ‘solo’ met zijn eigen band Rainbow. Met die twee bands maakte hij tientallen geweldige klassieke hardrocknummers. Aangezien tribute cd’s nog altijd in de mode zijn kon een Richie Blackmore tribute ook niet ontbreken.

Lion Music stelde deze cd samen met allemaal Lion Music-bands. Dus vrij onbekende bands en sologitaristen vullen dit album. De songkeuze is vrij voorspelbaar met Deep Purple krakers als ‘Black night’, ‘Perfect strangers’ en ‘Highwaystar’. Ook de Rainbow hymnen ‘Stargazer’ en ‘Gates of Babylon behoren tot Rainbow’s beste en leukste nummers.

Uitschieters op dit album zijn ‘Bloodsucker van Mister Kite (erg modern en spannend gebracht), het Nederlandse Arabesqua met ‘Stargazer’ (met die geweldige solo’s die prachtig gespeeld word) en Iron Mask met ‘Gates of Babylon’ (erg gevoelig en majestueus gebracht en dat voor een band die eerder dit jaar debuteerde met een erg cliché powermetalcd’tje). Alle uitvoeringen zijn van goed tot heel goed niveau en je kan geen één band op dit lange schijfje terugvinden die echt slecht spelen.Ook zijn alle weelderige gitaarsoli goed ingespeeld. Het opvallende ‘Man on the silver mountain’ bevat trouwens nog een experiment door de technobeat die door het nummer heen dreunt. Eigenlijk nog niet zo slecht gedaan. Een leuke toch niet essentiële tribute cd van één van de grootste gitaarspelers aller tijden.

Tracklist:
1. Mister Kite - Bloodsucker
2. Transcendence - Perfect Strangers
3. Arabesque - Stargazer
4. Lars Eric Mattsson - Self Portrait
5. Reign of Terror - Sixteenth Century Greensleeves
6. Iron Mask - Gates of Babylon
7. Headline - Battle Rages On
8. Condition Red - Black Night
9. Torben Enevoldsen - Space Truckin’
10. Eric Zimmermann - Man on the Silver Mountain
11. Winterlong - Highway Star
12. Jason Richardson - Lazy
13. Condition Red - Still I’m Sad

Score: 78 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 10 januari 2004

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van novascottia op 12-01-2004 om 20:33u

Ik ken de CD nog niet, maar ben altijd een grote fan geweest van Deep Purple en Blackmore. Toch vind ik het jammer dat je de CD als een "Blackmore-Tribute" beschouwd. Tuurlijk, hij heeft in beide bands gespeeld, maar veel goede songs komen niet alleen van zijn hand. Zonder Dio geen "Man on the Silver Mountain", zonder Gillan geen "Perfect Strangers" of "Bloodsucker". En hadden ze nou geen beter nummer kunnen kiezen dan "Battle Rages On"?

Reactie van Kristof van Acker op 13-01-2004 om 12:31u

Deze tribute is niet naar deep purple of rainbow gericht maar naar Blackmore zelf. Er zijn enkel nummers gekozen die door blackmore zelf zijn (mede)geschreven. Dit is dus de keus van de platenmaatschappij.