Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel González (Darksun) - 41
 • Heikki Pöyhiä (Twilightning) - 41
 • Huddie "Lead Belly" Ledbetter† - 134
 • Jarpen (Elvenking) - 44
 • Kita (Lordi) - 48
 • Louie Clemente (Testament) - 57
 • Melissa Bonny (Ad Infinitum) - 29

Vandaag overleden:
 • Jimmy Bain (Dio) - 2016
Review

Iron Maiden - Iron Maiden
Jaar van release: 1980
Label: EMI Records
Iron Maiden - Iron Maiden
Op eerste kerstdag was het veertig jaar geleden dat Iron Maiden door Stephen Percy ‘Steve’ Harris werd opgericht. Ter ere daarvan en van het 35-jarig jubileum van het gelijknamige debuutalbum, volgt hieronder een terugblik op de ontstaansgeschiedenis en de eerste lp.

Steve wil in eerste instantie drummer worden, maar er is te weinig ruimte voor een drumstel in huis, dus koopt hij in 1971 als vijftienjarige een bas. Zijn eerste band is Gypsy’s Kiss in 1972, maar vanwege muzikale meningsverschillen valt deze band in 1973 al snel uit elkaar. Hij speelt vervolgens in Smiler (1974-1975), maar behalve Innocent Exile zijn de nummers die hij schrijft volgens de andere bandleden te ingewikkeld.

Op 25 december 1975 richt hij Iron Maiden op. De line-up bestaat naast ‘Arry uit zanger Paul Day, gitaristen Dave Sullivan en Terry Rance en drummer Ron Matthews. Er zijn evenwel veel line-upwisselingen in de eerste jaren en er is zelfs een korte hiatus in 1977. Steve is echter toegewijd en vindt steeds nieuwe muzikanten. Er schijnt al een band te zijn met dezelfde naam, maar als een bandlid daarvan Harris belt met die boodschap, vertelt laatstgenoemde hem “to piss off!” Een punk-attitude? Punk is in die tijd populairder dan rock en bij het eerste optreden op 1 mei 1976 in Poplar zijn dan ook slechts acht mensen aanwezig. Desondanks lukt het Maiden om vaak te spelen en een snel groeiende fanschare op te bouwen met songs als Innocent Exile, Wrathchild en Iron Maiden.

In 1976 en 1977 krijgt mascotte Eddie steeds meer vorm tijdens de vele gigs in eigen land. Aanvankelijk is de mascotte een papier-maché-creatie (als een backdrop, samen met het door Harris ontworpen logo) van een student, een bekende van lichttechnicus Dave 'Lights' Beasley. Eerst kwam er nepbloed uit de mond. De latere versie is van glasvezel, met lichtgevende ogen en rook uit de mond. Derek Riggs verzorgt in de jaren tachtig het artwork.

Op Oudejaarsdag 1978 duikt de formatie de Spaceward Studios in Cambridge in om een demo op te nemen. De opnamen verschijnen eerst op tape en 9 november 1979 onder de naam Soundhouse Tapes op ep (met daarop de vier demotracks, minus Strange World). Soundhouse verwijst naar de heavymetalclub Bandwagon Soundhouse, alwaar DJ Neal Kay de nummers van de tape draait. Daardoor verwerven ze bekendheid. Beide releases zijn verzamelobjecten (de ep had slechts een oplage van vijfduizend stuks) en kosten inmiddels meer dan duizend euro per stuk. Rod Smallwood pikt de band op, wordt manager en helpt Iron Maiden aan een contract met EMI.

In december 1979 gaan zanger Paul Di’Anno, bassist Steve Harris, gitaristen Dave Murray en Dennis Stratton en drummer Clive Burr de studio in, om in dertien dagen samen met Will Malone het debuutalbum op te nemen, dat op 14 april 1980 verschijnt. Ondertussen komt op 8 februari 1980 de single Running Free uit. De tweede single Sanctuary (van 7 juni 1980) staat niet op de eerste Europese versie van het album, maar wel op de Amerikaanse, die in augustus verschijnt. Tot zover de geschiedenis, over naar de recensie van deze klassieker.

Iron Maiden is rauw, agressief en krachtig voor die tijd. De metal combineert de zwaarte van Black Sabbath en Deep Purple, het rauwe van Led Zeppelin, de harmonieën van Wishbone Ash en de prog van onder andere Genesis en Pink Floyd. De naam van Kiss mag niet onvermeld blijven, luister maar eens naar Running Free. Paul Di’Anno geeft een punkrandje aan het geheel en de solo’s van Dave Murray komen deels uit de blueshoek. Een combinatie die niet eerder was vertoond.

De zelfgetitelde afsluiter volgt net als Prowler, Running Free, Charlotte The Harlot en Sanctuary een vrij standaard opbouw. Sanctuary heeft mooie basloopjes, maar is niet de sterkste track in het geheel. Prowler ligt direct lekker in het gehoor en bevat een versnelling. Charlotte The Harlot herbergt juist een mooie vertraging. Laatstgenoemde is het enige nummer op de plaat dat door Dave Murray is geschreven. Het is tevens het eerste in de Charlotte-saga, die een vervolg krijgt met 22 Acacia Avenue, Hooks In You en From Here To Eternity. Charlotte is een hoer, waarover Di'Anno verklaart dat ze 45 jaar oud is, High Hill Lil heet en werkt aan de Markhouse Road (voor het geval je ernaartoe wilt gaan).

De technische beheersing en prog-elementen komen met name aan bod in Remember Tomorrow, Phantom Of The Opera, Transylvania en de ballad Strange World. Eerstgenoemde is opgebouwd middels een memorabele zanglijn (hiermee bewijst Paul ook clean prima uit de voeten te kunnen) en met een bas- en gitaarlijn die tegen elkaar in gaan (die fraaie dualiteit komt terug in Phantom Of The Opera). De stevigere instrumentale middensectie bevat prachtig soleerwerk. Ook laatstgenoemde bevat een mooie zanglijn en melodieuze solo’s. Phantom Of The Opera is zowel een favoriet van Harris als de fans en staat de afgelopen jaren ook nog op de setlist.

Steve verklaart desondanks dat hij absoluut niet tevreden is met de productie. Met name de gitaarpartijen staan naar zijn mening niet zwaar genoeg. Hoezeer de productie ook rammelt, het geeft de plaat wel karakter. De drums zijn relatief eenvoudig en de baspartijen zijn goed te volgen. Het geluid van de bas treedt af en toe op de voorgrond. In de straightforwardtracks lijken de gitaarpartijen een enkele keer wat op elkaar (vergelijk Running Free maar eens met Charlotte The Harlot), maar wat Iron Maiden speciaal maakt, zijn alle twinleads die regelmatig opduiken. De mooiste exemplaren zijn die in Phantom Of The Opera en aan het einde van het instrumentale Transylvania.

Het album is een internationaal succes. Nadat op 5 april 1980 het eerste buitenlandse optreden in Kortrijk heeft plaatsgevonden, gaat Maiden toeren als support van Kiss. Nederland is voor het eerst aan de beurt op 5 oktober van dat jaar (Groenoordhallen te Leiden, wie was daarbij?). Dennis Stratton vertrekt na de tour met Kiss, vanwege een tekort aan commitment (hij luistert liever naar George Benson, 10cc en Eagles en speelt het liefst de rustige songs). Adrian Smith, met wie Murray in 1972 Urchin opgericht heeft, wordt de nieuwe gitarist. In de nieuwe bezetting volgt Killers in 1981, waarop onder andere de oldies Innocent Exile en Wrathchild staan. De opvolger kan desondanks niet op tegen het debuut, een klassieker die ook veertig jaar na dato zijn kracht niet heeft verloren en door veel bands als inspiratiebron is genoemd. Gefeliciteerd mannen!

Tracklist:
1. Prowler
2. Sanctuary
3. Remember Tomorrow
4. Running Free
5. Phantom Of The Opera
6. Transylvania
7. Strange World
8. Charlotte The Harlot
9. Iron Maiden

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 30 december 2015

Meer Iron Maiden:

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van Marco op 30-12-2015 om 20:13u
Score: 90 / 100

Dit was een van mijn eerste LP´s toen die tijd, na verloop van tijd was hij werkelijk muisgrijs gedraaid. En nog steeds staat deze reeds op MP3 formaat op mijn speler. Topplaat blijft het.

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van Johnny op 30-12-2015 om 22:36u
Score: 95 / 100

Een klassieker ook nog gekocht in 1980. En ook als voorprogramma van KISS gezien en ik Nijmegen Killers tour. Maar echt fan werd ik met hun 3e.

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van pomper op 30-12-2015 om 22:46u
Score: 80 / 100

Sorry maar Killers was veel memorabeler dan het debuut.
Deze plaat heeft enorme historische relevantie echter is het kwalitatief nog een opstapje naar de latere klassiekera.

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van Andre Smoor op 31-12-2015 om 00:57u
Score: 95 / 100

Ik kocht deze plaat in 1980 blind omdat de hoes zo enorm cool was en ik gegrepen was door het NWOBHM virus. Wat een klassieker is deze plaat toch, er staat werkelijk geen slecht nummer op. Naast de Europese uitvoering kocht ik destijds ook nog de Amerikaanse (vanwege het bonusnummer Sanctuary) De opvolger Killers is echter toch beter dan dit juweeltje, hoewel die plaat meer moest groeien bij mij dan het debuut. UP THE IRONS!!!!

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van Bakvet op 31-12-2015 om 10:11u
Score: 100 / 100

Ik ben ongeveer zo oud als deze plaat dus hoorde hem pas later. Ik herinner me goed dat ik enorm onder de indruk was, zo heavy, melodieus en virtuoos. Latere platen zijn ook goed maar ze missen het ruige van deze en Killers.

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van appie op 31-12-2015 om 12:28u
Score: 100 / 100

Heel wat hanenkammen lieten destijds door onder andere dit product hun haar weer lang groeien.

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van ewing1 op 31-12-2015 om 18:49u
Score: 80 / 100

Mooi verhaal maar op het laatst sla je de plank mis.Het is een goede plaat maar Killers is toch echt veel beter,alleen de productie al en voor mij ook zeker de hoes

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van Progressive Jeff op 01-01-2016 om 02:08u
Score: 90 / 100

Beide platen behoren zeker in de top 8 van beste Maiden-albums en ontlopen elkaar in de diverse rankings niet heel veel. Het debuut is qua historische en emotionele waarde bij een aantal liefhebbers wat groter. Betreffende Killers: mooiere hoes inderdaad. The songs..., although good... volgens Murray. Wel zie je een progressie in de songwriting. De nummers zijn desondanks in relatief korte tijd geschreven en opgenomen. Een betere productie zeker (volgens de producer the best we possibly could at that moment, maar volgens een groot aantal fans miste het rauwe van het debuut). Tot slot: smaken verschillen. De ene fan zal de voorkeur voor Killers hebben, de ander voor het debuut.

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van Jeroen op 01-01-2016 om 19:54u
Score: 80 / 100

Adrian Smith zei dat over Killers.

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van Progressive Jeff op 01-01-2016 om 20:03u
Score: 90 / 100

Klopt.

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van Hans op 04-01-2016 om 19:53u
Score: 100 / 100

Ik kocht ook de tweede LP als eerste. Ook dat was vanwege de non-conformistische hoes. Ik draaide hem boven op mijn kamer en was direct verIRONMAIDENed. Ik sprintte naar beneden, startte mijn Kreidler en scheurde door de regen naar Zaltbommel om ook de eerste LP te kopen. Die smokkelde ik onder mijn trui naar binnen, want mijn moeder mocht het niet ontdekken. Zo kon het niet waarderen dat ik mijn zelf verdiende zakgeld aan die teringherrie verspilde. Later ook naar het concert in Arnhem gegaan. Wat een pracht tijd. Ik heb inmiddels alle LP opgeruimd en verkocht, behalve....juist ja.... deze twee !!

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van cor op 05-01-2016 om 17:11u
Score: 90 / 100

Ook mijn eerste LP en mijn eerste kennismaking met hardrock/heavymetal en dat al weer 35 jaar geleden en deze oude lul is nog steeds een diehard metalhead. Waarschijnlijk mede dank zij Iron Maiden!

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van Joey op 07-01-2016 om 13:03u
Score: 90 / 100

Ja, ik was erbij op 5 oktober 1980. Het voorprogramma van KISS blies me helemaal omver en de volgende dag heb ik gelijk de plaat gekocht. De laatste jaren een beetje los geraakt van Iron Maiden, maar met name de eerste 4 platen ken ik ook nu nog op mijn duimpje.....

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van frank op 09-01-2016 om 21:39u
Score: 8 / 100

Killers beste album van iron maiden

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van weemoed op 10-01-2016 om 13:22u
Score: 100 / 100

Ik ben het wel eens met de reviewer, Killers bevat de leftovers van het debuut, maar dan beter geproduceerd. Echter niet eens met de tracklist. Bij een retro review hoort wel de originele, dacht ik zo, en niet een US of CD versie.
Leuk verhaal.

Iron Maiden - Iron Maiden
Reactie van Harald op 20-01-2016 om 21:20u
Score: 95 / 100

Alles is gezegd, maar wat een granieten bonk staal met een marmeren rand. IJzersterk, maar ook zoekend, ontdekkend en verleidend. Tijdens de release van Number of the Beast zat ik in Duitsland op een Centurion tank mijn dienstplicht te vervullen. Run to the Hills op de Engelse legerradio. Onvergetelijke herinneringen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.