Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Phantasma - The Deviant Hearts
Jaar van release: 2015
Label: Napalm Records
Phantasma - The Deviant Hearts
Wist je al dat Charlotte Wessels naast zangeres ook schrijfster is? De frontvrouw van Delain brengt haar eerste novelle (een korte roman) binnenkort uit. Elke dinsdag verschijnt er een klein gedeelte van The Deviant Hearts op Phantasma’s Facebook-pagina. Phantasma is een samenwerking van Georg Neuhauser (Serenity), Oliver Philipps (Everon) en Wessels. Het album is gebaseerd op het verhaal dat speciaal voor het project is geschreven. De novelle is middels een limited edition earbook- en limited edition digipack-versie bij de gelijknamige cd verkrijgbaar.

Het idee om een verhaal-gedreven conceptalbum te maken, leefde al langer bij Georg Neuhauser. De Serenity-zanger vond in Philipps de gewenste compagnon om het geheel vorm te geven. De multi-instrumentalist/producer werkt op zijn beurt al sinds het debuutalbum van Delain (Lucidity, 2006) samen met Charlotte, dus de vrouwelijke zang voor het project was snel geregeld.

Er zijn weliswaar wat referenties aan de minder stevige kant van Serenity (Crimson Course en Novaturient), Everon (Let It Die) en vocaal doet het af en toe aan Delain (het verslavende Runaway Gray) denken, maar Phantasma heeft ook een eigen geluid. Op de symfonische metal in wat tracks na, zijn het vooral powerballads en rocktracks, met soms een radiovriendelijke touch, die op deze release voorbijkomen. Verwacht dus geen standaard symfonische metalplaat, maar een album met vooral zang-gedreven rock met bombastische soundtrack-arrangementen en melodieuze gitaarsolo’s.

De zangpartijen zijn verdeeld over een aantal zangers en zangeressen. Veelal is het Charlotte die je hoort en wat opvalt is dat ze hier en daar andere zangtechnieken en –lijnen toepast dan bij Delain. Dat is heel verfrissend. Chloe Lowery van Trans-Siberian Orchestra maakt een uitstekende opwachting in Try. Ze geeft in het begin een soul-touch aan de ballad, die uitgroeit tot een Led Zeppelin-achtige rockclimax. In dat nummer zingt ook Van Canto’s Dennis Schunke verdienstelijk mee. Hij is ook te horen in het minder opvallende Carry Me Home. Evergrey’s Tom S. Englund is op zijn best in het titelnummer en voegt samen met Neuhauser het nodige toe aan de single Enter Dreamscape.

The Deviant Hearts is het meest interessant voor fans van Charlotte Wessels, liefhebbers van het zachtere werk van Serenity en geïnteresseerden die het verhaal dat aan de cd ten grondslag ligt, mooi vinden. Voor de buitenstaanders is het een aardig album met een aantal goede songs (onder andere Runaway Gray, Try, Let It Die), maar je moet wel openstaan voor zoete, radiovriendelijke rockballads. Er staan inmiddels een paar songs en een preview online zodat je voor jezelf kunt bepalen of het verhaal en de muziek je in voldoende mate boeien.

Tracklist:
1. Incomplete
2. The Deviant Hearts (Give Us A Story)
3. Runaway Gray
4. Try
5. Enter Dreamscape
6. Miserable Me
7. The Lotus And The Willow
8. Crimson Course
9. Carry Me Home
10. The Sound Of Fear
11. Novaturient
12. Let It Die
13. Symphony Of Light (bonustrack)

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 16 november 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Phantasma - The Deviant Hearts
Reactie van Enchant op 18-11-2015 om 20:18u

Moet ik als groot fan van Everon toch eens uitproberen. Vraag me trouwens af wat van die band geworden is.
De term radiovriendelijke ballad voelt wat wrang aan. Helaas komt geen enkele song van eender welke band die hier op metalfan besproken wordt nog in aanmerking voor airplay. Zelfs niet voor bands uit het softere spectrum binnen de metalscene. Moeilijk aan mijn kinderen uit te leggen dat de radiostations twintig jaar geleden wél nog af en toe toestonden dat een afwijkende band een hit scoorde. Aan alles komt een eind...

Phantasma - The Deviant Hearts
Reactie van Een Metalfan op 19-11-2015 om 15:43u

De drummer van Everon kan om medische redenen niet meer drummen, daarim heet North nooit een vervolg gekregen

Phantasma - The Deviant Hearts
Reactie van peter op 20-01-2016 om 08:40u
Score: 40 / 100

een gewldige zanger,maar ik hoor hem toch liever zingen in serenity
dit is me allemaal net iets te zoetjes,had wel wat meer pit hunnen hebben deze plaat