Enqute

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept Fast As A Shark
Accept Princess Of The Dawn
Anvil Metal On Metal
Asia Heat Of The Moment
Golden Earring Twilight Zone
Iron Maiden Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden Run To The Hills
Iron Maiden The Number Of The Beast
Judas Priest The Hellion/Electric Eye
Judas Priest You've Got Another Thing Comin'
Kiss I Love It Loud
Manowar Battle Hymn
Mercyful Fate A Corpse Without Soul
Metallica Hit The Lights
Motrhead Iron Fist
Picture Lady Lightning
Rainbow Stone Cold
Rush Subdivisions
Scorpions Blackout
Survivor Eye Of The Tiger
Vandenberg Burning Heart
Venom Black Metal
Whitesnake Here I Go Again
Y&T Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enqutes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Graveyard - Hisingen Blues
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records
Graveyard - Hisingen Blues
Graveyard staat weer in de schijnwerpers en dat zal voor een aantal fans de reden zijn om de 'oude krakers' weer uit de kast te pakken. Sommigen zweren nog bij het wisselvallige debuut, maar mijn favoriet is het nu al legendarische Hisingen Blues. Het album verveelt nooit en verdient een passende recensie.

Hisingen Blues is de plaat waarmee Graveyard zich in 2011 op de kaart zette. Het zou een topjaar worden waarin ook nog fantastische platen werden uitgebracht door bands als The Devils Blood, Hell, Rival Sons, Sungrazer, 40 Watt Sun, Blood Ceremony, While Heaven Wept, Uncle Acid And The Deadbeats en nog vele andere. Het was echter Graveyard dat de toon zette. Velen denken nog altijd dat dit het debuut van de band was, maar zij vergeten dat de band jaren daarvoor nog een titelloze plaat uitgebracht had.

D zomerplaat van 2011, schreef ik er ruim vier jaar geleden over, maar inmiddels is het de zomerplaat van de jaren 10 voor me geworden. Talloze malen hebben mijn vrouw en ik het schijfje in de speler geduwd. Later heb ik zelfs nog het vinyl aangeschaft om beter van het fenomenale artwork te kunnen genieten. Het geroffel waarmee de plaat opent, staat garant voor het uitbundige speelplezier dat je te wachten staat. Er is voor ieder wat wils, want Aint Fit To Live Here laat je swingen, No Good, Mr. Holden klinkt heerlijk weemoedig en de titeltrack behoort nog altijd tot een van de beste psychedelische songs van de laatste jaren. Diversiteit is troef, maar iedere bluesrockliefhebber zal moeite hebben een favoriet te kiezen.

Het is een kwaliteit van de band dat ieder nummer anders is, maar stuk voor stuk hebben ze de potentie om de beste te zijn. Zelfs de bonustrack (die in de regel niet de moeite waard is), dingt mee naar de toppositie. Ik merk zelf dat ik de titeltrack vaak als eerste opzet, maar een tweede favoriet durf ik niet te noemen. Alle liedjes zijn uniek en vallen dus om verschillende redenen op. Een paar zaken hebben alle nummers gemeen, zoals het heerlijk smeuge geluid en de warme gitaarpartijen en solos. Joakim Nilsson is niet de beste zanger in het genre, maar zijn stem vult het geheel passend aan. Vier jaar na dato kan ik me niet voorstellen dat Hisingen Blues beter geweest zou zijn met een andere zanger.

Iets wat de band hardnekkig blijft achtervolgen, is het labeltje van occult rock. Als Graveyard iets niet is, dan is het dat wel. De muziek heeft niets duisters. Aangezien de teksten erg persoonlijk zijn, gaan ze soms ook over de donkere tijden van de muzikanten, maar er is niets obscuurs aan. Ik moet wel nageven dat de teksten van die songs de beste zijn. Graveyard is in elk geval nauwelijks benvloed door bands als Black Sabbath, Coven en Blue yster Cult. Hun inspiratie komt van Led Zeppelin, Creedence Clearwater Revival, Cream en bovenal het oude werk van Fleetwood Mac. Het mooie is dat Graveyard met deze plaat zich kan meten met het beste werk van de net genoemde legendes. Heb je de laatste jaren onder een steen geleefd, of luister je nog niet zo lang naar metal en hardrock, dan is een check op zn minst verplicht.

Tracklist:
1. Aint Fit To Live Here
2. No Good, Mr. Holden
3. Hisingen Blues
4. Uncomfortably Numb
5. Buying Truth (Tack Och Frlt)
6. Longing
7. Ungrateful Are The Dead
8. RSS
9. The Siren
10. Cooking Brew (bonus track)

Score: 96 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 5 oktober 2015

Meer Graveyard:

Graveyard - Hisingen Blues
Reactie van Bastiaan op 06-10-2015 om 17:15u
Score: 90 / 100

Superieure rockplaat met fenomenaal artwork.

Het occulte is waarschijnlijk aan de zinsnedes te wijten van de bekendste track van dit album, de titeltrack Hisingen Blues, waar ook een videoclip van bestaat.

Lucifer beside me
We are holding hands
I don't need to travel
across the land

Oh Lucifer, please take my hand
Oh Lucifer gonna take my hand

Of de band wel of niet occult is, ik zal in beide gevallen niet minder naar Graveyard luisteren, maar ik wil wel graag weten hoe het nou echt zit. Ruud zegt dat de band totaal niet occult is. Ik hoor het ook niet, maar in dit nummer heeft er wel alle schijn van. Ik kan mijn vinger niet achter de betekenis van deze tekst krijgen. Heeft iemand een verklaring van de tekst van Hisingen Blues?

Graveyard - Hisingen Blues
Reactie van Ruud op 06-10-2015 om 17:16u

Lees mijn interview met ze maar eens. ;)

Graveyard - Hisingen Blues
Reactie van Bastiaan op 06-10-2015 om 17:41u
Score: 90 / 100

Thanks.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.