Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Metal Allegiance - Metal Allegiance
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records

Metal Allegiance - Metal Allegiance

September 2015 lijkt de maand te zijn van supergroepen. Naast The Hollywood Vampires, bestaande uit Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry, Duff McKagan en Matt Sorum, brengt Metal Allegiance deze maand ook haar debuutplaat uit. Deze Allegiance startte aanvankelijk puur als liveband, waarbij er voornamelijk covers van metalklassiekers werden gespeeld. Kernleden van Metal Allegiance zijn drummer Mike Portnoy (o.a. Dream Theater), gitarist Alex Skolnick (Testament), bassist Dave Ellefson (Megadeth) en songwriter Mark Menghi. Op dit debuut krijgen deze heren gedurende de tien songs assistentie van een waslijst aan gastmuzikanten, die allen hun sporen verdiend hebben in het metalwereldje.

Op papier is deze lijst met muzikanten er één om je vingers bij af te likken. Dat dit geen garantie is tot succes, is in het verleden al vaker gebleken. Gelukkig hebben de kernleden van Metal Allegiance hun huiswerk goed gedaan, mede door als stevig fundament simpelweg sterke songs te schrijven en daarbij ook nog eens de juiste gastmuzikanten erbij te vinden. Zo is de combinatie van metal en prog in Let The Darkness Fall een ideaal podium voor Mastodons Troy Sanders. Daarnaast is er het ijzersterke Dying Song, waarin Phil Anselmo zowaar wat Pantera-achtig vocaalwerk laat horen.

Met Skolnick/Ellefson in een band is het niet gek dat een groot deel van de songs de thrashmetal-richting op gaan. Zo zijn het respectievelijk door Chuck Billy (Testament) en Mark Osegueda (Death Angel) ingezongen Can't Kill The Devil en Pledge Of Allegiance heerlijk knallende thrashnummers. In laatstgenoemde doen Charlie Benante (Anthrax), Gary Holt (Exodus/Slayer) en Andreas Kisser (Sepultura) ook nog een bijdrage, wat uiteraard leidt tot veelvuldig soleerwerk. Ook de niet voor de hand liggende combinatie van gastzangers pakken goed uit. In Wait Until Tomorrow lijkt de soulvolle, kalme stem van Doug Pinnick (King’s X) in eerste instantie wat contrasterend ten opzichte van die van Hatebreed-frontman Jamey Jasta. Toch werkt het nummer prima en komen de uiteenlopende zangstijlen op een mooie manier samen. Voor liefhebbers van instrumentale nummers die bol staan van proggy gitaarriffs en solo’s is er Triangulum (I. Creation II. Evolution III. Destruction). Hier zijn onder andere Misha Mansoor (Periphery), Ben Weinman (The Dillinger Escape Plan) en Phil Demmel (Machine Head) te horen als gastgitaristen.

De lijst met gastoptredens op deze plaat gaat nog even door, vooral in de bonustrack We Rock, de Dio-cover. Voor de complete lijst verwijs ik graag naar onderaan deze review. Hoewel zo’n grote hoeveelheid gastmuzikanten aardig is, ligt de kracht van Metal Allegiance vooral bij de kernleden. De nummers staan als een huis en klinken fris. Hier en daar zijn er wel wat knipogen richting bekende metalklassiekers te ontdekken. Deze band is dan ook opgericht als ode aan de metal. Metal gespeeld door fans, voor fans, zoals de heren zelf aangeven. Wellicht een ietwat cheesy omschrijving. Toch neem het niet weg dat Metal Allegiance een plaat is die aangenaam verrast en nog belangrijker; ook als geheel de moeite waard is.

Tracklist:
1. Gift Of Pain
2. Let Darkness Fall
3. Dying Song
4. Can’t Kill The Devil
5. Scars
6. Destination: Nowhere
7. Wait Until Tommorow
8. Triangulum (I. Creation II. Evolution III. Destruction)
9. Pledge Of Allegiance
10. We Rock (bonus track)

Gastmuzikanten:
Philip H. Anselmo (Pantera, Down)
Charlie Benante (Anthrax)
Chuck Billy (Testament)
D. Randall Blythe (Lamb Of God)
Rex Brown (Pantera, Down)
Ron "Bumblefoot" Thal (Guns 'N Roses)
Phil Demmel (Machine Head)
Alissa White-Gluz (Arch Enemy)
Matthew K. Heafy (Trivium)
Gary Holt (Slayer, Exodus)
Jamey Jasta (Hatebreed)
Chris Jericho (Fozzy)
Andreas Kisser (Sepultura)
Misha Mansoor (Periphery)
Mark Osegueda (Death Angel)
Tim "Ripper" Owens (Judas Priest, Iced Earth)
Doug Pinnick (King's X)
Troy Sanders (Mastodon)
Cristina Scabbia (Lacuna Coil)
Steve "Zetro" Souza (Exodus)
Ben Weinman (The Dillinger Escape Plan)

Score: 80 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 15 september 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Metal Allegiance - Metal Allegiance
Reactie van Bastiaan op 15-09-2015 om 15:53u
Score: 70 / 100

Flinke tegenvaller, wat mij betreft. Zoveel bekende gastzangers maakt het natuurlijk leuk, maar de songs zijn gewoon niet geweldig. Dan kun je wel een supergroep zijn, maar supermateriaal is andere koek.

Metal Allegiance - Metal Allegiance
Reactie van Een Metalfan op 16-09-2015 om 12:48u

zet dan de nieuwe van dikke lul band op. dan kan je nog eens lekker lachen ook!