Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Armored Saint - Win Hands Down
Jaar van release: 2015
Label: Metal Blade Records
Armored Saint - Win Hands Down
Het is een clichématig begin om te noemen dat Armored Saint lang niet de status geniet die het op basis van behaalde resultaten behoort te hebben. In de jaren tachtig bracht de heavymetalformatie een aantal zeer sterke platen uit (met Symbol Of Salvation en Delirious Nomad als hoogtepunten) en een gouden toekomst lag in het verschiet. Echter kwam de grote doorbrak er niet en ging de band in 1992 uit elkaar nadat zanger John Bush zich bij Anthrax voegde. Inmiddels is de groep alweer dik vijftien jaar bij elkaar en brengt sindsdien af en toe een album uit. Win Hands Down is de derde full-length sinds de reünie en hierop laat Armored Saint wederom horen dat ze toch echt een plek tussen de grote jongens behoren te hebben.

Het vorig plaatwerk La Raza zal zich niet nestelen bij de beste platen die de band ooit heeft uitgebracht, maar Win Hands Down lijkt daarentegen wel een goede kandidaat. Wat een een kracht en energie brengt het collectief hier. Het album begint ijzersterk met een powertrio, bestaande uit het titelnummer, Mess en An Exercise In Debauchery. Eerstgenoemde is een typische Armored Saint-song en een klassieker in wording, terwijl de opvolgers de lat zelfs nog een stukje hoger leggen. Alle standaardstructuren worden opzij gezet en de tracks vliegen alle kanten op, zonder daarbij de identiteit van het nummer uit het oog te verliezen. Tel daarbij de mooie opbouwen, fijne refreinen en geweldige solo's op en je hoort het beste wat het vijftal te bieden heeft.

Na een bevlogen start biedt Muscle Memory even de tijd voor een rustmoment, terwijl het nummer in snelheid opbouwt. Voor John Bush de gelegenheid om te laten horen wat voor geweldige zanger hij nog steeds is. Het maakt niet uit of hij rustig en beheerst zingt of voluit met krachtige uithalen, hij klinkt altijd zuiver en sterk. Maar ook het gitaarwerk van het duo Phil Sandoval en Jeff Duncan is uiterst aangenaam, zeker wanneer de momenten zich aandienen om eens uitgebreid te soleren. Bovendien is het dik aangezette baswerk van Joey Vera mooi op de voorgrond gezet, waardoor de tracks een meer stuwend en zelfs groovy karakter krijgen.

Na een zeer genietbare start weet de tweede helft van de plaat niet helemaal het niveau vast te houden. That Was Then, Way Back When en With A Head Full Of Steam zijn echter snelle tracks die weinig onderdoen voor de kwaliteiten van de eerste helft. Eerstgenoemde is een statement over de mentaliteit van tegenwoordig, over hoe iedereen bezig is met social media en de rol die het tegenwoordig in het leven speelt, terwijl With A Head Full Of Steam een niet onverdienstelijk duet bevat met Pearl Aday (dochter van Meatloaf en vrouw van Anthrax-gitarist Scott Ian). Het zijn In An Instant (over de aanslagen tijdens de Boston-marathon) en het rustige Dive, die helaas niet de gehele tijd de aandacht vast weten behouden, maar desondanks nog steeds weten te vermaken. Met Up Yours sluit de band aanstekelijk en luchtig af, maar ook een beetje flets. Het nummer mist net dat beetje sprankelende energie en pit om echt te overtuigen. Live lijkt deze track echter wel een zekerheid te zijn.

Win Hands Down brengt uiteindelijk wat je van Armored Saint mag verwachten. Sterke songs, een uitmuntende ritmesectie en een altijd gemotiveerde topzanger. Op een klein dipje na weet deze plaat net zo te overtuigen als de platen in de hoogtijdagen en dat is na al die jaren een uitstekende prestatie. Het is te hopen dat de band niet weer vijf jaar de tijd neemt om met een opvolger te komen en gewoon lekker doorgaat met dezelfde bevlogenheid als die ze nu laat horen. In elk geval ligt er ditmaal geen Metallica of Anthrax op de loer om bandleden te kapen, dus daar zal dat niet aan liggen. Wie weet komt die terechte erkenning vanzelf nog eens om de hoek kijken.

Tracklist:
1. Win Hands Down
2. Mess
3. An Exercise In Debauchery
4. Muscle Memory
5. That Was Then, Way Back When
6. With A Head Full Of Steam
7. In An Instant
8. Dive
9. Up Yours

Score: 85 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 29 mei 2015

Armored Saint - Win Hands Down
Reactie van Een Metalfan op 29-05-2015 om 21:58u

waarom zij niet en al die andere(mindere) wel?

Armored Saint - Win Hands Down
Reactie van Een Metalfan op 29-05-2015 om 22:00u

Ja onbegrijpelijk. Ik heb zelf ook nooit echt begrepen waarom die doorbraak er niet is gekomen. Misschien net niet catchy genoeg om mainstream te zijn en niet het geluk van een echt grote hit.

Armored Saint - Win Hands Down
Reactie van Johnny op 29-05-2015 om 22:29u

Zo zijn er wel meer groepen. Van bijv. Anvil begrijp ik het wel. Ik had in de jaren 80 ook gedacht dat Y&T en Mothers Finest wel groot zouden doorbreken. Saxon was goed op weg maar verknalde het zelf (zijn weer redelijk terug)
Eind jaren 80 kwam AC/DC in de Rijnhal te Arnhem en het was bijna uitverkocht. Toen had ik ook niet kunnen denken dat ze weer volle stadions zouden vullen en grote commerciele successen zouden halen (wel terecht naar mijn mening)

Armored Saint - Win Hands Down
Reactie van bakvet op 30-05-2015 om 00:02u
Score: 73 / 100

Klinkt goed, muzikaal, goede muzikanten. Maar met al het werk van Armored Saint vergelijkbaar, als in "wat moet ik er mee?". Het is van alles wat maar alles net niet. Beetje metal, beetje hard-rock, beetje rock, beetje alternatief, beetje pop.

Armored Saint - Win Hands Down
Reactie van Ouwe meuk op 30-05-2015 om 12:32u
Score: 90 / 100

Geweldig album!! See you in eindhoven!!

Armored Saint - Win Hands Down
Reactie van Een Metalfan op 30-05-2015 om 19:35u

Die drummer speelt niet in de maat...terug naar school verdomme

Armored Saint - Win Hands Down
Reactie van Zjoske op 31-05-2015 om 16:11u
Score: 85 / 100

Word erg goed als ze in Eindhoven komen spelen, ik kijk er naar uit. Mocht de band tot op heden 4 x live zien alle keren ook in Eindhoven trouwens maar dat is toch alweer 24 jaar geleden dus nu samen met Queensryche in de Effenaar dat gaat een feestje worden. Heb Armored Saint altijd erg goed gevonden

Armored Saint - Win Hands Down
Reactie van Andre Smoor op 01-06-2015 om 22:03u

Het probleem van Armored Saint was, dat ze te Europees voor de Amerikaanse markt en te Amerikaans voor de Europese markt klonken. Vandaar dat een doorbraak uitbleef. Dat neemt niet weg dat het een klasse band was/is. Ik heb de plaat nog niet gehoord, maar ga hem zeker luisteren. Misschien een tip voor de retro reviews op Metalfan en neem dan gelijk De band Life After Death van de Sandoval broeders mee.

Armored Saint - Win Hands Down
Reactie van Marcel op 01-06-2015 om 22:18u

Andre:

Toevallig was ik aan het overwegen om een review over Symbol Of Salvation te schrijven. Ik zal even kijken of ik daar binnenkort tijd voor kan vrijmaken.
Life After Death zelf nooit heel erg veel naar geluisterd, maar is zeker de moeite waard. Bedankt voor het aanhalen.

Armored Saint - Win Hands Down
Reactie van appie op 04-06-2015 om 22:01u
Score: 85 / 100

Prima metalplaat dat belooft wat in Eindhoven

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.