Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Helloween - My God-Given Right
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records
Helloween - My God-Given Right
Ondanks dat ik bijzonder weinig tv kijk, ben ik wel redelijk op de hoogte van wat het aanbod is van zowel de publieke als de commerciële omroepen. Zo zapte ik laatst nog langs Hotter Than My Daughter. Voor wie niet weet waar dit om draait: galbak Gordon confronteert moeders die vaak de vijftig al gepasseerd zijn, maar zich nog graag hip gedragen. Vaak gebeurt dit op nogal smakeloze wijze en hoewel ik het vaak eens ben met de dochter die zich doodschaamt, kan ik ergens ook wel het lef en doorzettingsvermogen van de vitale semi-bejaarde waarderen.

Waarom ik dit allemaal aanhaal? Omdat de heren van Helloween precies in dat plaatje passen. Andi Deris voorop met zijn zonnebankobsessie. Geen idee of ze kinderen hebben, maar het zal ze aan hun fossiele reet roesten als anderen commentaar hebben op hun levensstijl. It’s My God-Given Right! Dit is precies waar de nieuwe plaat van Helloween om draait. Vermoedelijk hebben ze de laatste jaren te vaak te horen gekregen dat ze een jaartje ouder worden en hoe kun je dit beter beantwoorden dan met een muzikale middelvinger?

Zo’n statement maakt een plaat per definitie al bijzonder. Zoiets maakt altijd net wat meer indruk dan wanneer een album geen boodschap heeft, maar gewoon een collectie van nummers is. Dat Helloween een kwaliteitsband is, was al bekend. Een review als deze zal de trouwe fan waarschijnlijk niet het zetje geven tot het aanschaffen van deze plaat. Voor wie wel twijfelt: gewoon doen. Al is het alleen maar om een stuiptrekking van de oude Helloween te horen in If God Loves Rock ‘n’ Roll. Maar dit album heeft natuurlijk heel wat meer te bieden. Het vijftiende werk van Helloween is een vertrouwde, uitgebalanceerde verzameling krakers. Je kunt meezingen met het superfoute Stay Crazy (inclusief de verschrikkelijke uitspraak van ‘kwéézééh’) en Russian Roulé. Een nummer als The Swing Of A Fallen World had zo op The Dark Ride kunnen staan. De droevige ballad is weer aanwezig in de vorm van Like Everybody Else. Ik mis alleen de venijnige uithalen. Dat was ook mijn kritiek op de vorige plaat, Straight Out Of Hell. Het verschil met die plaat is dat My God-Given Right een stuk consistenter is.

Dertig jaar na Walls Of Jericho is (happy) Helloween nog altijd springlevend en is My God-Given Right een plaat waar het enthousiasme en de frivoliteit vanaf spat. De heren gaan gewoon door waar ze goed in zijn: feesten, headbangen en de middelvinger opsteken naar de criticasters. Het is hun god-gegeven recht, Verdomme!

Tracklist:
1. Heroes
2. Battle's Won
3. My God-Given Right
4. Stay Crazy
5. Lost In America
6. Russian Roulé
7. The Swing Of A Fallen World
8. Like Everybody Else
9. Creatures In Heaven
10. If God Loves Rock 'n' Roll
11. Living On The Edge
12. Claws
13. You, Still Of War

Score: 82 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 27 mei 2015

Koop dit album in

Meer Helloween:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Helloween - My God-Given Right
Reactie van René op 27-05-2015 om 09:47u

Andi woont al járen op Tenerife. Dus geen zonnebank, maar echte zonnestralen zorgen voor zijn bruine koppie.

Helloween - My God-Given Right
Reactie van Een Metalfan op 27-05-2015 om 10:07u

Goede review, duidelijk, het maakt mij heel benieuwd naar deze nieuwe plaat

Helloween - My God-Given Right
Reactie van Een Metalfan op 27-05-2015 om 12:14u

die andi kan niet zingen......da's de reden waarom ik al jaren geen Helloween meer luister

Helloween - My God-Given Right
Reactie van Een Metalfan op 27-05-2015 om 14:17u

Nou inderdaad https://www.youtube.com/watch?v=HDdBuIXtlEY

Helloween - My God-Given Right
Reactie van Een Metalfan op 27-05-2015 om 22:59u

ik vind blind guardian veel en veel beter.

Helloween - My God-Given Right
Reactie van Laus op 28-05-2015 om 07:54u

nou doe mij Helloween maar! Kopen deze!

Helloween - My God-Given Right
Reactie van appie op 28-05-2015 om 09:07u

Homopop in heel slecht engels die niet zou misstaan op het songfestival.
Tenminste de 3 nummers op youtube.

Helloween - My God-Given Right
Reactie van Een Metalfan op 29-05-2015 om 21:38u

Ik vrees dat enkel echt heel volhardende Helloween-fans hier iets gaan aan vinden. Dit is anno 2015 gewoon niet goed genoeg. Trek toch de stekker uit deze groep.

Helloween - My God-Given Right
Reactie van kiske op 01-06-2015 om 10:15u
Score: 90 / 100

De beste HellOweeN plaat sinds the keeper legacy. Een prima combinatie tussen walls of jericho, keeper 1 & 2, master of the rings en the dark ride. Alle periodes van helloween hoor je terug op deze plaat. Andi deris zingt zeer overtuigend en het drumwerk van dani is indrukwekkend. Daarnaast gieren de solo's van sascha en weiki je om de oren. Dit alles dankzij de solide basis van bassist Marcus Grosskopf! Top plaat!!!

Helloween - My God-Given Right
Reactie van Een Metalfan op 02-06-2015 om 12:13u

andi andi andi kan nie nie ......zingen

Helloween - My God-Given Right
Reactie van Harryhamster op 04-06-2015 om 06:02u
Score: 98 / 100

Zeer goed geschreven composities welke voorzien zijn van educatief verantwoorde teksten! Buitengewoon interessante thematiek. Klasse werk heren, trek je niks aan van de zwakbegaafden die jullie muziek cognitief niet kunnen verwerken en hierdoor kritiek uiten. Het ligt aan deze personen en niet aan jullie