Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-01-2021

Unshine - Dark Half Rising
Jaar van release: 2013
Label: Massacre Records
Unshine - Dark Half Rising
Unshine is een metalband uit Finland die tien jaar geleden het debuut Earth Magick uitbracht. Inmiddels is de derde full length Dark Half Rising al een tijdje uit. Aangezien er nog geen review was gemaakt van een van de releases van deze sympathieke Finnen, is het de hoogste tijd om eens kennis te maken met ze.

Unshine speelt druïde metal. Dit is een combinatie van folkmelodieën en symfonische metal. Het doet af en toe denken aan het Finse Katra. Ook zijn er elementen uit de power en doom metal aanwezig. Zowel de muziek als de teksten hebben een sterke connectie met zowel historie als natuur. Het Keltische thema van de plaat is verbonden met de geschiedenis (IJzertijd) van de Ardennen. Het verhaal gaat over de Galliërs die hun thuisland verdedigen tegen de invasie van de Romeinen. Dit is onder meer verwoord in Idyl.

De akoestische folksong die het album opent, brengt je direct terug in de tijd. Het zet je echter op het verkeerde been, want de overige songs zijn veel steviger. The Oath To Wilderness Of Unredeemed Nature is het zwaarste materiaal dat de Finse formatie ooit heeft gemaakt. Hierin overheerst de symfonische metal met een mooie combinatie van heavy riffs en de zachte, melodieuze vocalen van Susanna Vesilahti. Ze heeft een erg lieve, vaak wat voorzichtige stem. Slechts op enkele momenten durft ze wat krachtiger te zingen. Wat in positieve zin opvalt, is dat haar bereik is toegenomen ten opzichte van de voorganger The Enigma Of Immortals.

Er is veel aandacht besteed aan allerlei details. Het proces van totstandkoming duurde dan ook vrij lang, maar betaalt zich wel uit. Zowel in compositorisch opzicht als in de uitwerking van orkestrale arrangementen. Door het toevoegen van al deze details krijgt het geheel hier en daar een soundtrack-feel zoals tijdens Their Horses Never Touch The Ground en Ikuinen Taistelu. Naast deze twee langere tracks en het akoestische nummer zijn er de catchy songs Arduinna, Spellbinder en Defender Of His Faith.

Dark Half Rising is een mooie nostalgische cd voor een selecte groep liefhebbers van deze unieke, ingetogen symfonische folk metal. Juist de oprechtheid van de muziek en teksten levert een sterk eindproduct op. De songs zijn direct herkenbaar. Het melodieuze materiaal luistert prettig weg, alhoewel opgemerkt moet worden dat je wel van de iets nederige stem van de zangeres moet houden om het mooi te vinden. Momenteel legt Unshine de laatste hand aan de opvolger, die ook over de Ardennen zal gaan. Als de Finnen in staat zijn zich nog verder te verbeteren, krijgen ze wellicht de erkenning die ze verdienen.

Tracklist:
1. Nadja’s Wailing About Coming On The Frost
2. The Oath To Wilderness Of Unredeemed Nature
3. Arduinna
4. Spellbinder
5. Defender Of His Faith
6. Their Horses Never Touch The Ground
7. Idyl
8. The Blood Of Ardennes
9. Ikuinen Taisetelu
10. Bone Fires
11. Ategenos (At The Death Of Winter)

Score: 77 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 24 januari 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]