Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

FemME - Female Metal Event
Van 15 t/m 17 oktober 2015 in Effenaar, Eindhoven
Een review door Jeffrey
Foto's door Wendy Steenmans
Voor het tweede jaar in successie strijkt een veelzijdigheid aan metalbands, met minimaal een vrouw in de gelederen, neer in Effenaar te Eindhoven. Vorig jaar was het nog een eendaags festival, ditmaal is het event uitgebreid tot twee dagen. Lacuna Coil en Therion zijn de hoofdacts en daarnaast zijn er nog vele andere interessante acts om naar uit te kijken. Bovendien is er voorafgaand aan het evenement nog een bijzondere avond in een bioscoop, waar de première van een film over vrouwen in de metal te zien is, met aansluitend een bijzonder akoestisch optreden.

Donderdag

Op donderdagavond speelt de film Soaring Highs And Brutal Lows (The Voices Of Women In Metal) in Service Bioscoop Zien. Regisseur Mark Harwood is in de zaal aanwezig en vertelt vooraf dat hij wat miste in de docu’s van de afgelopen tien jaren. De Amerikaan ging vervolgens aan de slag met zijn eigen documentaire, die grotendeels interviews bevat met een aantal prominente zangeressen, te weten Floor Jansen, Simone Simons, Kobra Paige, Doro Pesch, Anneke van Giersbergen, Marcela Bovio, Alissa White-Gluz en Charlotte Wessels. Ook Delain-toetsenist Martijn Westerholt en gitarist/zanger Mark Jansen (Epica, MaYan) komen nog aan het woord, maar het draait vooral om de vrouwen.

Soaring Highs And Brutal Lows

De film is goed opgebouwd en geeft een mooi inzicht in het leven van de dames. Er komen veel overeenkomsten en tegelijkertijd ook interessante verschillen aan het licht. Het meest indrukwekkend zijn de verhalen van Charlotte Wessels en Floor Jansen, waaruit blijkt dat het niet altijd feest is in de muziekbusiness, maar er buiten de optredens om ook veel moeilijke momenten zijn. Soaring Highs And Brutal Lows is dus een toepasselijke titel, die ook nog eens duidt op de verschillende vocale technieken. De film houdt de aandacht goed vast, maar wat meer momenten van ontspanning middels muziek (er komen sporadisch wat concertfragmenten voorbij) had geen kwaad gekund. De bezoekers hebben in ieder geval geboeid gekeken en geluisterd en achteraf is er terecht applaus voor de informatieve en vermakelijke documentaire. Voor degenen die de première gemist hebben, is er binnenkort een dvd met mogelijk wat extra’s. Check voor meer informatie de officiële website.

Vervolgens betreedt de helft van de line-up van Stream Of Passion de zaal voor een akoestisch optreden. Toetsenist Jeffrey Revet, gitarist Stephan Schultz en zangeres Marcela spelen speciale versies van diverse Stream Of Passion-songs en Street Spirit (Fade Out), een cover van Radiohead. Met name de uitvoering van In The End, met Marcela op viool, is bijzonder geslaagd. Het niveau van de andere tracks ligt er heel dichtbij. Speciaal is het moment waarop La Llorena (een nummer voor het Mexicaanse project Exxiles) wordt gespeeld. Zodra Marcela in het Spaans zingt, komt er nog eens extra veel gevoel bij. Het internationale publiek (van Rusland tot Mexico, van Italië tot Verenigde Staten) is onder de indruk, getuige de stilte tijdens de performance. Na elk nummer is er terecht een waarderend applaus voor de prestaties. Voor de bandleden is de setting wellicht even wennen, maar de drie muzikanten brengen het er prima vanaf.

Soaring Highs And Brutal Lows

Marcela wijst nog even op het feit dat alle geïnterviewden in de zojuist getoonde film The Gathering als inspiratiebron noemen. Het is dan ook fantastisch dat Anneke van Giersbergen bereid is gevonden een paar nummers in Eindhoven te komen zingen. De succesvolle zangeres zorgt al direct voor kippenvel tijdens Leaves met haar prachtige zang. Ook het mooie keyboardspel van Jeffrey Revet verdient een eervolle vermelding. Hoogtepunt van de avond is echter het duet van Marcela en Anneke middels de Ayreon-cover Valley Of The Queens. Het is jammer dat het daarna afgelopen is, maar tegelijkertijd is er veel voldoening vanwege de film en de speciale performance. Een bijzonder geslaagd begin van FemME.

Soaring Highs And Brutal Lows

Pagina 1: donderdag 15 oktober
Pagina 2: vrijdag 16 oktober
Pagina 3: zaterdag 17 oktober
Pagina 4: setlists

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van RG op 27-10-2015 om 17:45u


Jammer dat ik er donderdagavond niet bij kon zijn! De rest van het festival was bijzonder geslaagd in ieder geval!