Enquête

Wat is jouw favoriete blackmetalgerelateerde song?

Bathory – A Fine Day To Die
Behemoth – Ov Fire And The Void
Burzum – Dunkelheit
Carach Angren – When Crows Tick On Windows
Celtic Frost – Circle Of The Tyrants
Cradle Of Filth – From The Cradle To Enslave
Darkthrone – Transilvanian Hunger
Deafheaven – Dream House
Deströyer 666 – I Am The Wargod
Dimmu Borgir – Progenies Of The Great Apocalypse
Dissection – Where Dead Angels Lie
Emperor – I Am The Black Wizards
Immortal – Withstand The Fall Of Time
Kvelertak – Mjød
Marduk – Panzer Division Marduk
Mayhem – Freezing Moon
Mercyful Fate – Satan's Fall
Primordial – Empire Falls
Samael – Baphomet's Throne
Satyricon – Mother North
Taake – Myr
Venom – Black Metal
Wiegedood – Ontzieling
Windir – Journey To The End
een andere blackmetalgerelateerde song, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    9 januari:
  • Hexis
  • Shadow Of Intent, Aversions Crown, Angelmaker, The Last Ten Seconds Of Life en Distant
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 34
  • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 75
  • Fabian Merkt (Coronatus) - 39
  • Paul H. Landers (Rammstein) - 57

Vandaag overleden:
  • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
  • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Concertreview

Stream Of Passion, Unshine en Paper Doll Decay
Op 18 oktober 2014 in Het Podium, Hoogeveen
Een review door Jeffrey
Foto's door Ad (Het Podium)

Op 19 oktober 2013 was Het Podium in Hoogeveen het toneel voor de eerste editie van het festival Waves Of Metal. Een metalfeest met zowel nationale als internationale bands van naam en dat zorgde voor een bloedhete, uitverkochte zaal. Wat wil je ook met acts als Izegrim, Threat Signal, Mors Principium Est en The Agonist (laatste Nederlandse show met zangeres Alissa White-Gluz). Een uiterst geslaagde eerste editie was het gevolg. Na dit succes was het wachten op de continuïteit die vanzelfsprekend leek. In mei werd direct de hoofdact aangekondigd: Stream Of Passion. Daarna bleef het lang stil totdat de organisatie eind augustus de bekend maakte dat het festival wegens verschillende oorzaken niet doorging. De exacte redenen werden niet bekend gemaakt maar een van de organisatoren was er met het geld vandoor gegaan.

Wel werd tegelijkertijd aangekondigd dat Unshine en Paper Doll Decay als supportacts van Stream Of Passion op dezelfde avond (als het festival gehouden zou zijn) zouden optreden. Zaterdag 18 oktober 2014 was het dan zover. Geen festival dus maar drie female fronted bands. Voor de fans die Metal Female Voices Fest te ver rijden vonden, zorgden drie bands in Hoogeveen voor een leuke avond.

Allereerst mag het Nederlandse Paper Doll Decay het podium betreden voor zo’n twintig tot dertig personen. Eind 2008 richten gitarist Caspar Koster en zangeres Janneke de Rooy de deathmetalband op maar pas veel later werden bassist Jarno Hol en drummer Rob Koene aan de line up toegevoegd. De muziek van het viertal doet wat denken aan Arch Enemy en Lamb Of God. Er is nog geen studiomateriaal uitgebracht maar begin 2015 komt er een ep, waavan vanavond een aantal nummers wordt gespeeld. Door wat technische problemen is het niet echt een strak optreden. Met name het digitaal versterkte gitaargeluid komt niet goed door.

Paper Doll Decay @ Podium, Hoogeveen, 18-10-2014

Desondanks zorgt de energieke podiumpresentatie van met name Caspar en Janneke voor aardig wat vermaak. Met haar jurk en de mascotte van de band, die aan de microfoon bungelt, trekt Janneke de meeste aandacht. Ook overtuigt de frontvrouw met haar grunts en haar actieve podiumpresentatie. Het is leuk om te zien dat de band plezier heeft om op te treden, zoals aan het einde van een concert blijkt als Caspar en Jarno een dolletje maken. Janneke vraagt voor het laatste nummer om een circlepit. Die komt er niet maar Caspar duikt nog wel even het publiek in. Een leuke opening van de avond en hopelijk zit het de volgende keer mee met het geluid.

Paper Doll Decay @ Podium, Hoogeveen, 18-10-2014

Vervolgens betreedt Unshine de planken. De Finse formatie heeft weliswaar drie albums uitgebracht, maar is desondanks een relatief onbekende band gebleven. Het is dan ook nog steeds relatief rustig in de zaal en ook op het podium is het rustig. Het is voor de druïdemetalband de eerste keer dat ze optreedt in Nederland. Misschien komt het daardoor wat onzeker over, mede geholpen door het feit dat ze geen soundcheck hebben kunnen doen. Zangeres Susanna Vesilahti blijft doorgaans als een standbeeld staan, met name in het begin van het concert. De bassist en gitarist zoeken wel contact met het publiek maar worden geplaagd met een technisch probleem met de geleende apparatuur. Even later wordt dit probleem verholpen.

Unshine @ Podium, Hoogeveen, 18-10-2014

De sfeer die op de platen de sterke factor is, komt er live niet uit. Dat komt mede doordat er een toetsenist ontbreekt. Hierdoor ontbreekt de symfonische factor en zelfs een bekende melodie als Greensleeves, een traditionele Engelse folkmelodie, komt wat zielloos over. Erg jammer, want ik had me verheugd op dit optreden. Het publiek waardeert het optreden wel met een applaus maar echt indruk hebben de Finnen niet gemaakt, behalve op een tweetal enthousiaste supporters na. Nee, het studiomateriaal zoals de derde plaat Dark Half Rising (2013) klinkt veel overtuigender.

Unshine @ Podium, Hoogeveen, 18-10-2014

In de pauze is het gezellig druk in de zaal geworden maar vol wordt het niet. Als de lichten uitgaan en de intro van Monster klinkt, dat afkomstig is van het nieuwe album A War Of Our Own, bewegen de mensen zich naar voren. Stream Of Passion doet het op alle fronten beter dan de voorprogramma’s. De ruimte die tot die tijd leeg aanvoelde, wordt gevuld met energie en sfeer. De symfonische metalband speelt strak en overtuigt op alle fronten. Het geluid staat goed afgesteld en opvallend is hoe warm het vioolgeluid klinkt. Een energieke podiumpresentatie zorgt voor een positieve reactie in het publiek. Er wordt gedanst, geheadbangd en bekende nummers als Collide en In The End worden meegezongen. Ook de nieuwe nummers van het eerder genoemde, nieuwe album A War Of Our Own doen het live goed en zorgen voor veel beweging en een applaus van de toeschouwers.

Stream Of Passion @ Podium, Hoogeveen, 18-10-2014

Een gevoelige noot is er met het wonderschone For You. Bij dit nummer past absolute stilte in het publiek maar helaas vindt een aantal bezoekers erdoorheen praten belangrijker dan aandachtig luisteren en genieten. Jammer, maar de band laat zich er niet door van de wijs brengen en vervolgt met stevigere tracks als Exile en Delirio. Na veel nieuw materiaal wordt de reguliere set afgesloten met Now Or Never en Lost.

Stream Of Passion @ Podium, Hoogeveen, 18-10-2014

Na een korte pauze wordt afgesloten met Street Spirit (een cover van Radiohead) en Haunted, dat niet al te vaak meer wordt gespeeld. Hiermee komt een einde aan een hartverwarmend optreden waarbij er weer nieuwe fans gewonnen zijn en Stream Of Passion zich mag opmaken voor het optreden op Metal Female Voices Fest in Wieze (België). De toeschouwers gaan de zwoele buitenlucht in, tevreden terugkijkend op een leuke muziekavond met de hoofdact als topper.

Stream Of Passion @ Podium, Hoogeveen, 18-10-2014

Met dank aan Ad van Het Podium voor de foto's

Setlist Stream Of Passion:
1. Monster
2. A War Of Our Own
3. The Curse
4. Collide
5. For You
6. Exile
7. Delirio
8. In The End
9. Don’t Let Go
10. Now Or Never
11. Lost

Toegift:
12. Street Spirit (Radiohead cover)
13. Haunted

Setlist Unshine:
1. Awen (intro)
2. Gathering Of The Kindred Spirits
3. The Blood Of Ardennes
4. Spellbinder
5. Idyl
6. Greensleeves
7. The Sheer Of Sights
8. Ikuinen Taistelu

Setlist Paper Doll Decay:
1. Assassins Of Redemption
2. Obliteration And Deceit
3. Arabian Tragedy
4. The Hunted
5. Burst Into Enemies
6. In Death We Rise
7. Demigods

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.