Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Paradise Lost - Lost Paradise
Jaar van release: 1990
Label: Peaceville Records
Paradise Lost - Lost Paradise
Eind jaren tachtig, begin jaren negentig was de trend in de deathmetalwereld om sneller en brutaler te gaan spelen. Daarentegen bevond er zich een drietal bands in Engeland die een zwaarder en trager geluid liet horen. Paradise Lost was één van die pioniers van de doomdeath, welke samen met Anathema en My Dying Bride verantwoordelijk is voor het ontstaan van dit nieuwe subgenre.

Het trio wordt in dit verband vaak in een adem genoemd, maar waar Paradise Lost het debuut al opnam in 1989, zagen Anathema en My Dying Bride pas het levenslicht in 1990. Bovendien was het derde album Shades Of God al opgenomen voordat de anderen Serenades en As The Flower Withers hadden uitgebracht. Lost Paradise viert in januari 2015 het vijfentwintigjarig jubileum. Tijd om terug te blikken, temeer de Engelse formatie heeft aangekondigd dat het nieuwe album ook terug zal grijpen op het oude deathmetalgeluid en zanger Nick Holmes recentelijk zijn grunts weer is gaan gebruiken bij Bloodbath.

Het debuut van Paradise Lost is een bijzondere plaat. Allereerst dus vanwege de historische waarde. Het is een van de eerste langspelers waarop een combinatie te horen is van doom-/heavy- en death metal (denk aan Candlemass, Black Sabbath, Celtic Frost, Death en Autopsy). Een mengeling van stijlen die ervoor zorgde, dat de Engelse formatie een eigen geluid kreeg: duister, traag, angstwekkend, depressief, geïsoleerd en somber, met een unieke combinatie van verschillende tempo’s. De tracks Deadly Inner Sense en met name Rotting Misery en Breeding Fear zijn hier goede voorbeelden van. Bovendien zijn het klassiekers, die een inspiratie waren voor vele bands om het doomdeathgenre verder vorm te geven.

Ten tweede is opmerkelijk dat de langspeler, die opgenomen is in The Academy in Bradford, voorzien is van een claustrofobisch geluid. De rauwe productie van Paul “Hammy” Halmshaw (oprichter van Peaceville Records) rammelt aan alle kanten. Enerzijds mis ik daardoor een emotionele connectie met het geheel. Anderzijds geeft het de plaat zijn duistere, kille en mysterieus griezelige karakter. Aan die karakteristiek dragen de vrouwelijke vocalen van Key Field in Breeding Fear en de keyboardpartijen in Paradise Lost en Rotting Misery op een positieve manier bij.

Toch zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen bij deze release. Het is dan ook beslist niet de favoriet van de heren zelf, die verklaren dat ze niet echt gefocust waren en dat het materiaal een verzameling losse ideeën was. Sommige riffs en leads zijn wel sterk, maar komen door de gebrekkige songwriting en zwakkere momenten niet goed tot hun recht. Vooral de solo’s missen richting. De band was duidelijk nog zoekende naar een heldere artistieke visie. Die bleek een jaar later op Gothic (waar de gelijknamige stroming naar vernoemd is) gevonden te zijn.

Lost Paradise is dus vooral van historische waarde, doordat deze bijgedragen heeft aan het vormen van het doomdeathgenre. Een plaat die een aantal klassiekers voortgebracht heeft en daarnaast door de sfeer gedragen wordt. Naast het genoemde drietal memorabele tracks en wat momenten, mis ik echter de focus in de songwriting, waardoor een aantal nummers niet goed blijft hangen. Desondanks een verdiende hoge score voor deze legendarische release! En nu maar afwachten in welke mate het nieuwe werk de oude tijden kan doen laten herleven.

Tracklist:
1. Intro
2. Deadly Inner Sense
3. Paradise Lost
4. Our Saviour
5. Rotting Misery
6. Frozen Illusion
7. Breeding Fear
8. Lost Paradise
9. Infernal Torment II

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 17 januari 2015

Meer Paradise Lost:

Paradise Lost - Lost Paradise
Reactie van bakvet op 17-01-2015 om 13:53u
Score: 75 / 100

De stroming is niet vernoemd naar het album Gothic, het album is vernoemd naar de stroming. Voor de rest weer een prima recensie.

Paradise Lost - Lost Paradise
Reactie van Callahan op 17-01-2015 om 19:51u
Score: 85 / 100

Een brute release was dat toen. Somber, donker en intens. De plaat heeft heel wat draaibeurten gehad destijds. Doom bestond natuurlijk wel toen maar het was nog nooit op deze manier gecombineerd met deathmetal invloeden. Nog steeds een briljante plaat.

Paradise Lost - Lost Paradise
Reactie van Artorius op 17-01-2015 om 20:11u
Score: 85 / 100

Geweldig album. Begin jaren '90 was Paradise Lost voor mij een "gateway band", waardoor ik destijds de overstap naar extremere metal genres maakte. Tot en met Icon (jazeker, die ook) vond ik het een uitstekende band.

Paradise Lost - Lost Paradise
Reactie van Metal Meepy op 17-01-2015 om 21:07u
Score: 82 / 100

Inderdaad, voor mij ook een van de gateway albums naar donkerder en zwaarder. Hiervan staat zelfs nog een picture disc versie in mijn platenkast. Niet de beste plaat uit het genre, maar nog altijd de moeite waard. Mooie tijd, die beginjaren van de doomdeath.

Paradise Lost - Lost Paradise
Reactie van Een Metalfan op 17-01-2015 om 22:45u

ga zo door Jeffrey. weer een geweldige bespreking.
misschien kan jij meer cds gaan beoordelen.

Paradise Lost - Lost Paradise
Reactie van ewing1 op 18-01-2015 om 08:53u
Score: 90 / 100

Puike plaat!Gebrekkige songwriting kan ik niet ontdekken.Tot en met Icon geweldige cds.Draconium times kon ik al minder waarderen.Toen kwam een hoop bagger.Sinds Faith divides us gaat t weer de goede kant op.Tragic idol vind ik echt super en dat had ik nooit meer verwacht!

Paradise Lost - Lost Paradise
Reactie van Tim op 19-01-2015 om 09:01u

Lost Paradise is de enige plaat van PL die ik niet heb, omdat ik de songs minder goed en het geluid abominabel vind. Uiteraard heb ik toch wat songs van dat album die als bonus tracks zijn toegevoegd aan Gothic en Shades of God. Ik kwam er zo ongeveer in met Icon, wat ik nog steeds hun beste plaat vind. Ik kon (en kan) de navolgende cd's Draconian Times en One Second ook nog prima hebben, maar daarna werd het allemaal wat te soft, gelukkig zijn de laatste releases, Tragically Idol in het bijzonder, weer puik.

Paradise Lost - Lost Paradise
Reactie van appie op 19-01-2015 om 22:14u
Score: 90 / 100

Op one second en host na vind ik eigenlijk alles wat ze uitgebracht hebben uitstekend zo ook deze debuut plaat

Paradise Lost - Lost Paradise
Reactie van Progressive Jeff op 20-01-2015 om 13:34u
Score: 80 / 100

@ bakvet: meerdere bronnen vermelden dat gothic metal vernoemd is naar de albumtitel. Onder andere Wikipedia (zoekopdracht Gothic metal): The term gothic entered heavy metal music with the release of Paradise Lost's Gothic album in 1991.

Paradise Lost - Lost Paradise
Reactie van Metal Meepy op 20-01-2015 om 18:39u

Ik denk dat de origins van de term gothic metal vast ook terug te voeren zijn op de gothic rock / darkwave uit de jaren 80 (denk: The Cure, Siouxsie And The Banshees). Eigenlijk zou dat een 'logischer' link zijn, omdat veel gothic metal bands in muziekstijl en voorkomen wel heel ver af staan van Paradise Lost - en veel meer lijken aan te sluiten op die goth rock / darkwave stijl. Voer voor de metal-archeologen onder ons.

Paradise Lost - Lost Paradise
Reactie van bakvet op 22-01-2015 om 12:59u

@Progressive Jeff.

Voor de duidelijkheid en kort door de bocht, ik maak onderscheid tussen stroming en genre. De stroming leidde tot het metalalbum dat treffend Gothic werd genoemd, waarna het genre Gothic Metal onstond, daar meer bands vorm wilden geven aan de stroming (middeleeuwse mystiek & metal).

Paradise Lost - Lost Paradise
Reactie van Progressive Jeff op 22-01-2015 om 13:08u
Score: 80 / 100

Dank voor deze verhelderende toelichting, waar ik het geheel mee eens ben :)

Paradise Lost - Lost Paradise
Reactie van bakvet op 22-01-2015 om 15:19u

Cheers!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.