Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 29-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ad Sluijter (Epica) - 40
 • Alex Grey (illustrator) - 68
 • Andy LaRocque (King Diamond) - 59
 • Frank Harthoorn (Gorefest) - 53
 • Fredrik Johansson (I) (Draconian) - 47
 • Joackim Menard (Midwinter) - 43
 • Lori Peters (Skillet) - 48
 • Rym (Ragnarok) - 45

Vandaag overleden:
 • Erik Lindmark (Deeds Of Flesh) - 2018
 • George Harrison (The Beatles) - 2001
Review

Enchant - The Great Divide
Jaar van release: 2014
Label: InsideOut Music
Enchant - The Great Divide
Ondanks zijn drukke bestaan als snarenplukkende zanger van Spock's Beard is Ted Leonard het progbandje waarmee het voor hem allemaal begon niet vergeten. Het siert de sympathieke Amerikaan dat hij toch weer met Enchant de studio in is gedoken. Laatste en tevens sterkste telg Tug Of War verscheen immers elf jaar geleden. Gek genoeg heeft die lange pauze niet voor grote veranderingen gezorgd.

Enchant klinkt namelijk nog altijd als Enchant. De groep stond eerder bekend als hardere kleinzoon van Kansas en het stevigere broertje van Spock's Beard. De eerste vergelijking heeft natuurlijk vooral met de zang van Leonard te maken, want hoewel hij flink heeft kunnen rijpen, klinkt de invloed van Steve Walsh zeker door in zijn stemgeluid. Dat ook elementen van zijn nieuwe broodheer zo nu en dan doorschemeren is niet vreemd. De Baard was immers ook vroeger al een belangrijke inspiratiebron voor Enchant. Wat de groep uit de Bay Area onderscheidt zijn de soms aan metal refererende passages. Een beetje zoals Fates Warning dat op platen als Parallels en Inside Out deed, inclusief dat catchy randje.

Want hoewel sommige nummers op deze nieuweling wat langer duren, is Enchant nooit een groep van het nodeloze gepiel geweest. Ook nu niet. De band schrijft goede songs en bouwt daar allerlei extra lagen, melodieën en versiersels omheen. Tierelantijnen die de muziek alleen maar beter maken overigens, daar het gezelschap de liedjes nooit te vol stopt. Het is zodoende goed toeven met een bakbeest als het titelnummer, dat heerlijk Yes-achtig opent en later nog een paar keer teruggrijpt naar het lichtvoetige symfogeluid van ondergewaardeerde Yes-platen als Drama en The Ladder. Dat het ook een stuk logger kan, bewijzen de mannen in opener Circles. Uitstekend nummer trouwens, waarin met name zang en gitaarspel elkaar heerlijk opzwepen.

Toch kent de plaat ook een paar ietwat minder tracks. Niet dat ze slecht zijn, maar All Mixed Up en Transparent Man hebben gewoon niet zoveel om het lijf. Het zijn nog net geen niemendalletjes naast een wereldcompositie als Here And Now dat met een fantastische opbouw, lekker refrein en werkelijk wereldse gitaarsolo hét prijsnummer van The Great Divide is. Overigens met dank aan de uitstekende productie. Deze plaat klinkt namelijk net als Tug Of War lekker organisch. De gitaren knallen eruit en zowel het ondersteunende toetsenwerk als de keyboardsolo's liggen prettig in het totaalgeluid.

Het is lastig om te zeggen of deze achtste langspeler van Enchant beter is dan Tug Of War of bijvoorbeeld het enigmatische, neoprogressieve debuut Blueprint For The World. De tijd zal het leren, maar ondanks een tweetal iets mindere songs behoort het gros van de cd zeker tot het betere werk van Enchant. Of deze plaat beter is dan de laatste van Spock's Beard? Laten we het zo zeggen: zoek je wat hardere en meer uitgesponnen progrock, dan ben je momenteel bij Enchant aan het juiste adres. Zie je meer heil in softere speelsheid en gangbaarder werk, dan is Spock's Beard de beste optie. Ideaal is het beide albums te kopen, want veel beter wordt het niet als het aankomt op symfonische rock.

Tracklist:
1. Circles
2. Within An Inch
3. The Great Divide
4. All Mixed Up
5. Transparent Man
6. Life In A Shadow
7. Deserve To Feel
8. Here And Now
9. Prognosticator

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 17 november 2014

Enchant - The Great Divide
Reactie van enchant op 17-11-2014 om 20:33u
Score: 83 / 100

Goeie review. Enchant behoort al decennia tot mijn favoriete bands en gezien mijn "nickname" zal dat niemand verbazen.
Dit is een goed album, en het doet me plezier de band na tien jaar weer met nieuw materiaal te mogen verwelkomen. Toch kan deze worp niet helemaal tippen aan albums als "Break" en "Juggling 9 or dropping 10", die mijn favorieten blijven.
Maar waarschijnlijk zal de tijdsgeest ook wel meespelen in die besluitvorming. Destijds was ik een redelijk jonge snaak, en dan blijft alles wat je goed vind net dat beetje beter kleven. Tegenwoordig moet een band al wel met een erg goeie klassieker op de proppen komen alvorens deze oude man euforisch wordt.
Hoe dan ook. Goed album, blij dat ze er weer zijn, maar de laatste Spock's Beard met Leonard op zang is eenvoudigweg net dat beetje sterker dan dit album.

Enchant - The Great Divide
Reactie van 666 op 18-11-2014 om 10:42u
Score: 75 / 100

Helemaal mee eens!
Ik heb het album uiteraard gekocht en een paar keer beluisterd. Het begint heel langzaam te komen.
Het is moeilijk om je , na 10 jaar, weer te laten grijpen door een nieuw album van Enchant

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.