Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-01-2021

Exciter - Heavy Metal Maniac
Jaar van release: 1983
Label: Shrapnel Records
Exciter - Heavy Metal Maniac
Exciter. De (echt) oude garde kent de band wel. Deze Canadezen behoorden tot een van de eerste speedmetalacts en brachten vroeg in de jaren tachtig een aantal klassiekertjes uit. Heavy Metal Maniac en Violence & Force zijn platen die vroeger in menige platencollectie te vinden waren. Echter werd ook Exciter gegrepen door het “Anvil”virus. Na een aantal minder sterke albums en het vertrek van tweederde van de originele line up, is de band nooit verder gekomen dan wat geploeter in de underground. Zo erg zelfs dat Exciter bij veel huidige metalheads weinig meer is dan een van die vele oude bands.

Als twintiger heb ik zelf de hoogtijdagen van Exciter niet (bewust) meegemaakt, maar als liefhebber van eighties metal ben ik snel gaan jagen op de oude platen. Violence & Force was eenvoudig gevonden en draait nog steeds zijn rondjes, maar aan Heavy Metal Maniac heb ik een dikke kluif gehad. Eenmaal in bezit heb ik de plaat flink wat laten spinnen in de speler en echt tevreden ben ik niet. Het is logisch om te zeggen dat het album na ruim dertig jaar gedateerd klinkt. De stijl is ouderwets, maar nog het meest opvallende, is de bizar slechte productie. Het ruist aan alle kanten. Het verhaal gaat dan ook dat dit de demo is die de band opnam om aan een platendeal te komen.

Exciter moet het eigenlijk ook niet hebben van de productie of zaken als afwisseling en virtuositeit. Van begin tot eind mag je smerige, ruizende speed metal verwachten. Heavy Metal Maniac is dan ook een heerlijk energieke plaat waar de schreeuwzang van Dan Beehler goed tot zijn recht komt. Stand Up And Fight is al een prettige opener, waar de toon direct neergezet wordt. De titeltrack is meteen het prijsnummer van de plaat. Wat dendert dit toch heerlijk door! De sfeer en energie weten wat mij betreft precies hét “metalgevoel” neer te zetten. Als dit je niet aanzet tot headbangen, vraag ik me toch stiekem af of metal überhaupt je ding is.

Daarna komen we direct bij het grootste punt van kritiek op deze plaat: het hoge niveau kan niet vastgehouden worden. Met de legendarische titeltrack is het meeste kruit verschoten. Iron Dogs en Mistress Of Evil (al vind ik dat gekrijs op het eind erg gaaf) zijn geinige, maar geen beste tracks. De B-kant heeft met onder andere Rising Of The Dead en Black Witch wel wat moois in de aanbieding en dat maakt de gehele ervaring, 31 jaar na dato, nog steeds de moeite waard. De energie van deze oude, jonge honden wordt helaas zelden nog geëvenaard, laat staan overtroffen.

Tracklist:
1. The Holocaust
2. Stand Up And Fight
3. Heavy Metal Maniac
4. Iron Dogs
5. Mistress Of Evil
6. Under Attack
7. Rising Of The Dead
8. Black Witch
9. Cry Of The Banshee

Score: 77 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 29 oktober 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van bakvet op 29-10-2014 om 11:41u
Score: 75 / 100

Ben het wel eens met de review. Ik ben ook wat jonger en leerde de jaren 80 achteraf kennen. Met deze plaat heb ik altijd moeite gehad, zonder dat ik precies weet waarom. Violence & Force daarentegen heb ik grijs gedraaid en luister ik nog met enige regelmaat; een echte klassieker wat mij betreft. Tevens vind ik de overige platen van voor de reunie allen voldoende, met als hoogtepunt het nummer 'Die in the Night'!

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Metalfuel op 29-10-2014 om 13:55u
Score: 85 / 100

Ik ben wel opgegroeid met deze plaat en zal altijd een speciale betekenis voor mij hebben De lp was toen hij uitkwam alleen als dure Amerikaanse import te krijgen, het duurde 3 jaar voordat hij in Europa werd uitgebracht voor een normale prijs. Ik ben het eens met de kritiek op het geluid, dat is inderdaad op demo nivo maar de energie geeft voor mij de doorslag. De energie druipt van het vinyl af (natuurlijk vinyl) en alleen Mistress of Evil vind ik een wat minder nummer.

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Andre Smoor op 29-10-2014 om 15:53u
Score: 85 / 100

Metal was toen echt underground en werd totaal genegeerd door de platenmaatschappijen. Veel bands moesten toen helaas veel in eigen beheer doen, en dat ging duidelijk ten kosten van de geluidskwaliteit. De speelvreugde was er echter niet minder om en vele klassiekers zijn toen geboren, Kijk naar de vele NWOBHM bands en de enbarmelijke geluidsniveau's van de uitgebrachte platen. Exciter was zo'n band, slechte productie maar een klassieker. Dan Beehler is niet de beste zanger, maar het past bij heel goed bij de muziek. Hard, fel en energiek. Met een juiste manager hadden ze veel groter kunnen worden. Toch prachtig dat deze plaat nog steeds in de belangstelling staat. Ik denk dat vele huidige bands, dat niet zullen evenaren

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Een Metalfan op 29-10-2014 om 20:49u

gewoon een klassieker, punt uit.

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Een Metalfan op 29-10-2014 om 20:50u

bedankt voor de nieuwe bespreking, gewoon een klassieker.

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Old Mhb op 30-10-2014 om 04:17u
Score: 75 / 100

Weet niet. Zo speciaal vind ik deze niet. Ook Violence And Force niet. Ze mogen er zijn maar ook niet meer dan dat. Geef mij maar Long Live The Loud. Meestal snelle nummers die druipen van de energie en het tragere Wake up screaming van dat album vind ik geweldig. Die schijf draait nog regelmatig, deze en Violence veel minder.

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Een Metalfan op 30-10-2014 om 21:36u

als ik deze cd op zet voel ik mij geweldig, wat een energie. hulde.

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Een Metalfan op 01-11-2014 om 00:01u

een mijlpaal deze cd, nooit meer overtroffen.

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Een Metalfan op 01-11-2014 om 20:33u

Je moet ermee zijn opgegroeid om op waarde te kunnen schatten. Stand up and Foooiight. Oiroon dogs in the city

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Een Metalfan op 01-11-2014 om 20:44u

zeker weten.

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van appie op 02-11-2014 om 12:42u

Jonge lui zullen wel schrikken van de geluidskwaliteit zoals Andre Smoor ook al aan geeft maar in die tijd was het niet anders en waren we ook niet veel beters gewend dus dat scheelde een stuk.
Ik ben vanuit de punkmuziek eind jaren 70 de heavy metal ingerold begin jaren 80 en Exciter was zon Metalband die nogal wat punkinvloeden herbergde waardoor ik ze zeer kon waarderen, een combi van wat ik al een poos goed vond met hetgeen ik aan het ontdekken was.
Heerlijk die nekbrekers als Heavy Metal Maniac en Under Attack

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Een Metalfan op 02-11-2014 om 22:22u

zeker weten.

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Defender op 04-11-2014 om 18:40u
Score: 90 / 100

Waardeloze review.
Had in ieder geval de moeite genomen om de remaster uit 2005 te reviewen.

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Ronald op 06-11-2014 om 10:35u
Score: 95 / 100

Wat een waanzinnige lp !!! Het gitaargeluid alleen al was al subliem. Jammer dat in retro-reviews vaak gemekkerd wordt over productie, nou, deze productie was toendertijd weinig mis mee en dan merk je dat iemand die die tijd niet heeft mee gemaakt, de tijdgeest totaal mist en dan ook de waardering. Natuurlijk verschilt smaak, maar in die tijd was zo goed als iedere speed/thrashfan het over eens dat een absolute klassieker was.

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Een Metalfan op 09-11-2014 om 20:56u

gelijk heb jij.

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Henk op 22-11-2014 om 13:39u
Score: 95 / 100

Klassieker! Nu al zin in hun optreden op bang your head!

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van cor op 30-11-2014 om 13:00u
Score: 85 / 100

Oude tijden herleven;)

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van Old Mhb op 23-12-2014 om 20:54u

Volledig eens met Ronald. Ik luister veel remasters. Dat klinkt soms erg leuk, maar ook dikwijls waardeloos. Voor jongere mensen die opgegroeid zijn met het geluid van nu is het begrijpelijk dat ze dat liever horen. ik heb deze op elpee, cd en de remaster op mp3 in goede kwaliteit. Maar bij veel werk hoor ik nog liefst het origineel. Soms mis ik zelfs het kraken van een lp. Ik heb echter de pest aan moderne bands die proberen te klinken zoals in die tijd. Je hoort gewoon dat dat geforceerd is. Met uitzondering van Hellhammer en Celtic Frost klonen. Ik ben verzot op dat soort muziek als het goed gespeeld is.

Exciter - Heavy Metal Maniac
Reactie van razor op 02-01-2015 om 17:42u
Score: 9 / 100

Misschien moet ruudje dit maar niet meer doen,het lijkt me beter dat de jaren 90 of 2000 generatie zich bezig houdt met het recenceren van muziek uit die jaren de ze zelf bewust hebben meegenmaakt en de klasiekers uit de jaren 80 met rust laat.Als je de jaren 80 niet bewust hebt meegemaakt dan weet je daar ook geen moer van en houden zo.

EXCITER HEAVY METAL MANIAC EEN MEGA PLAAT WAAR JE U TEGEN ZEGT !!!