Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Portrait - Crossroads
Jaar van release: 2014
Label: Metal Blade Records
Portrait - Crossroads
Ken je het gevoel? Een band vanaf het prille begin volgen en vervolgens zien uitgroeien tot een act om rekening mee te houden? Inmiddels heb ik verschillende bandjes de wereld zien veroveren (of doen dat nog steeds) en het blijft mooi om te zien. Portrait is een band die nog niet voor volle zalen speelt, maar flink gegroeid is. Deze Zweden volg ik al sinds 2008 en vier jaar geleden besprak ik hier nog hun debuut. Als ik het titelloze debuut naast het dit jaar verschenen Crossroads leg, is het leuk om te zien hoeveel volwassener de band geworden is.

Er zijn wel wat zaken veranderd natuurlijk. Gelukkig vooral op productioneel vlak en ook de songwriting is iets beter geworden. Portrait is nog steeds een band die aast op de lege plek die Mercyful Fate achtergelaten heeft. Wat mij betreft hebben ze die spot dubbel en dwars verdiend. Crossroads is het derde album en bewijst dat de heren nog veel in hun mars hebben. Van het krachtige, euforische At The Ghost Gate tot het kille, mysterieuze Lily is het genieten van duistere heavy metal. Het is alsof Portrait die stijl zelf uitgevonden heeft. In elk geval waren ze de occult rockbeweging net voor.

Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoeveel klasse de muziek van Portrait heeft. Zelf ben ik dol op de onvervalste horrortrack We Were Not Alone, waarbij ik tijdens het refrein nog wel eens over mijn schouder wil kijken. Als horrorfanaat geniet ik van dit soort dingetjes. Ook mooi om te horen is hoe Portrait makkelijk wisselt tussen black metalriffs en akoestische stukken. Het klinkt gewaagd, maar hier gebeurt dat met speels gemak. Het valt snel op dat veel nummers vrij pakkende riffs hebben. Black Easter is een track die makkelijk blijft hangen én niet snel verveelt.

Natuurlijk zullen er mensen zijn die over de originaliteit vallen, maar voor hen zal klassieke metal toch al gemeden gebied zijn. Portrait kopieert het trucje van King Diamond erg goed. Je hebt zowel de hoge uithalen, als het lage gegrom. Portrait gaat wel iets verder dan dat en schuwt soms zelfs de grunts niet. Hoe je het went of keert, het blijft erg goed gejat. Ik hoop dat meer mensen Portrait een kans durven te geven in plaats van het blind volgen van oude, uitgerangeerde koeien (bands als Exodus, Testament en Metallica inderdaad).

Tracklist:
1. Liberation
2. At The Ghost Gate
3. We Were Not Alone
4. In Time
5. Black Easter
6. Ageless Rites
7. Our Roads Must Never Cross
8. Lily

Score: 88 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 22 oktober 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Portrait - Crossroads
Reactie van bakvet op 22-10-2014 om 11:10u

Ondanks dat dit album meer is van hetzelfde, is deze band toch de beste MF&KD kloon van het moment. Kan geen score geven omdat ik het album nog maar een paar keer heb geluisterd.

Portrait - Crossroads
Reactie van Dimas op 22-10-2014 om 11:37u

Ik vind Attic toch nog net iets meer in de buurt komen van MF/KD dan Portrait.

Portrait - Crossroads
Reactie van bakvet op 22-10-2014 om 12:07u

Was ik helemaal vergeten - ik ben het met je eens!

Portrait - Crossroads
Reactie van KoenM op 22-10-2014 om 19:54u

Ik ga zeker eens luisteren, want de beschrijving spreekt me enorm aan. Maar het is natuurlijk "wendt of keert". Wenden in de zin van draaien, niet wennen.

Portrait - Crossroads
Reactie van Alex op 22-10-2014 om 20:28u

Eens met de beschrijving, heerlijke plaat. Maar belachtelijk om Exodus af te schrijven als uitgerangeerd. Exodus levert met Blood out, blood in de beste plaat van het jaar af. Respect the Gods of thrash, zij maken tenminste nog steeds goede platen!

Portrait - Crossroads
Reactie van appie op 23-10-2014 om 22:04u
Score: 95 / 100

Godverdomme als ik niet beter wist zou ik zeggen dat het een nieuwe Mercyful Fate cd is

Portrait - Crossroads
Reactie van appie op 23-10-2014 om 22:04u
Score: 95 / 100

Godverdomme als ik niet beter wist zou ik zeggen dat het een nieuwe Mercyful Fate cd is

Portrait - Crossroads
Reactie van Een Metalfan op 26-10-2014 om 00:51u

Testament uitgerangeerd?! Laat je oren eens uitspuiten,en
/of doe wat aan je muziek technische kennis jochie...