Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-11-2019

Devin Townsend Project - Z²
Jaar van release: 2014
Label: HevyDevy Records
Devin Townsend Project - Z²
Dertig platen in drieëntwintig jaren! Ongelooflijk wat deze voormalig psychiatrisch patiënt heeft gepresteerd, temeer omdat dit doorgaans met succes gepaard ging. Volgens eigen zeggen heeft hij het nodig om een constante stroom aan nieuwe muziek te maken. Het nieuwste werk van Hevy Devy heet (spreek uit als Zet squared) en het is ook nog eens een dubbelalbum. De eerste disc draagt de naam Sky Blue en bevat regulier werk van Devin Townsend Project. Disc twee, Dark Matters is de opvolger van Ziltoid The Omniscient uit 2007, destijds onder de naam van Devin Townsend, nu onder de noemer van Devin Townsend Project.

Sky Blue kan je zien als een logisch vervolg op Epicloud, alleen is het nieuwe materiaal globaal wat melancholischer (à la Where We Belong). Het begint nog vrolijk met de stadionrocker Rejoice en ook bij het luisteren van de gave danstracks Fallout, Universal Flame en Silent Militia (wat een gave beat) kun je onmogelijk stilzitten. Verder staat er vooral zwaarmoedig materiaal op zoals het donkere A New Reign, het sensitieve titelnummer en droefgeestige nummers als Rain City en Before We Die. Het ambient Forever en het afsluitende The Ones Who Love hadden zo op Ghost (2011) kunnen staan. Er zit veel diepgang in de nummers en desondanks liggen ze prettig in het gehoor. Al met al is het een heel dynamisch eerste deel van dit tweeluik waarin ook zangeres Anneke van Giersbergen een belangrijke rol vervult.

En dan Dark Matters, oftewel de Ziltoidshow. Jarenlang was er een roep om een vervolg van Ziltoid The Omniscient uit 2007. Devin heeft er sinds 2009 aan gewerkt en vijf jaar later is de opvolger er dan. Wat een werk moet hierin gezeten hebben. Gelukkig mag het resultaat van al dat werk er zeker zijn. Neem een beste kop koffie en ga er maar rustig voor zitten in dit theater. Hierin wordt het verhaal verteld van de alien Ziltoid, die de mensen op deze wereld wil redden van de War Princess (gespeeld door Dominique Lenore Persi van Stolen Babies) en haar leger van poozers, die de aarde aanvallen. Dit lijkt niet te lukken maar opeens is daar Captain Spectacular (gespeeld door Chris Jericho van Fozzy). Het is eigenlijk één grote soundtrack van een film, een soort musical. Deze wordt ingeleid en episch afgesloten door het Universal Choir; een koor bestaande uit een paar duizend fans. Credits voor de songwriting, de creativiteit en de complexiteit. Grappige, gesproken passages worden afgewisseld met nogal technische muziek. Een buitengewoon knap in elkaar gezet geheel met een duidelijke visie ook al gebeurt er zoveel dat het moeilijk te volgen is.

Hevy Devy heeft hiermee zijn grootste werk in zijn carrière voltooid. laat twee verschillende kanten van Devin Townsend zien. De gevoelige kant op Sky Blue en de chaotische, grappige kant op Dark Matters. De eerste disc ligt prettig in het gehoor en bevat veel mooie tracks. De musical van Ziltoid is moeilijker verteerbaar en heeft meerdere luisterbeurten nodig. Al met al is een buitengewoon knap staaltje werk.

Tracklist:
Disc 1 (Sky Blue):
1. Rejoice
2. Fallout
3. Midnight Sun
4. A New Reign
5. Universal Flame
6. Warrior
7. Sky Blue
8. Silent Militia
9. Rain City
10. Forever
11. Before We Die
12. The Ones Who Love

Disc 2 (Dark Matters):
1. Z²
2. From Sleep Awake
3. Ziltoidian Empire
4. War Princess
5. Deathray
6. March Of The Poozers
7. Wandering Eye
8. Earth
9. Ziltoid Goes Home
10. Through The Wormhole
11. Dimension Z

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 18 oktober 2014

Koop dit album in

Meer Devin Townsend Project:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Devin Townsend Project - Z²
Reactie van Een Metalfan op 18-10-2014 om 22:41u

ik heb hem laat ondekt, maar ik vind alles wat hij uitbrengt geweldig.

Devin Townsend Project - Z²
Reactie van speedfreak op 20-10-2014 om 21:04u
Score: 100 / 100

Ik heb het al eens gezegd een zal het nog maar een keer zeggen :Devin Townsend is een muzikaal genie.Een moderne Mozart.

Devin Townsend Project - Z²
Reactie van peter op 21-10-2014 om 17:16u
Score: 40 / 100

deze man heeft een verschrikelijk stemgeluid
plus dat ik niet van vrouwen vocalen hou,dus in de prullebak met deze cd.

Devin Townsend Project - Z²
Reactie van P op 22-10-2014 om 21:32u
Score: 45 / 100

"Z2 could’ve easily been a bigger, more badass version of the original, like Terminator 2: Judgment Day. Instead, it’s the metal equivalent of Die Hard 2: Die Harder - way too long, occasionally boring, and entirely unnecessary for anyone who’s experienced the original." aldus de boze metal meneer. En daar kan ik helaas niets anders van maken.

Devin Townsend Project - Z²
Reactie van Een Metalfan op 24-10-2014 om 00:25u

geweldige cd van een man van een andere planeet.

Devin Townsend Project - Z²
Reactie van Een Metalfan op 27-10-2014 om 20:01u
Score: 95 / 100

-

Devin Townsend Project - Z²
Reactie van 666 op 29-10-2014 om 12:33u
Score: 90 / 100

@P Volgens mij houdt de boze metal man helemaal niet van "metal".De angry metal man kraakt namelijk alles af!! Kun je helemaal niks mee.

Top album dit!!