Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Wolf - Devil Seed
Jaar van release: 2014
Label: Century Media Records
Wolf - Devil Seed
Het Zweedse Wolf is wat je noemt een compromisloze band. Al vanaf medio jaren negentig maakt het gezelschap dezelfde stevige heavy metal. Zwaar geïnspireerd door de Britten van Saxon en Iron Maiden en Amerikaanse groepen als Metal Church en Riot. Het is dus niet zo gek dat Wolf deze stijl inmiddels uitstekend in de vingers heeft.

Op Devil Seed, toch alweer het zevende album, is dat niet anders. Elf songs lang trakteert de band rond de snarenplukkende zanger Niklas Stålvind ons op oerdegelijke heavy metal. Logische structuren, pakkende riffs en hoge zang maken de dienst uit. Solo's zijn er ook, maar die heb ik bij Wolf eigenlijk nooit zo geweldig gevonden. Ook nu roepen de gitaarerupties geen kippenvel op. Nee, het zijn vooral de traditionele en zeer melodieuze riffs die indruk maken. Opnieuw valt op dat Wolf het begrip originaliteit volledig aan de laars lapt. Zo blijkt het bij het compacte Shark Attack en het stevige Surgeons Of Lobotomy niet lastig te raden waar Wolf de mosterd vandaan haalt..

Muzikaal en vocaal mankeert er dus eigenlijk weinig aan deze plaat. Toch doet de plaat me niet zoveel als de in mijn ogen beste Wolf-plaat The Black Flame. De muziek knalt net wat minder. Misschien een bewuste keuze, omdat de productie wat ouderwetser is dan voorheen. De zang staat hierdoor ook wat meer op de voorgrond en hoewel Stålvind degelijk zingt, valt meer dan ooit op wat een stompzinnige teksten hij eigenlijk in de microfoon staat te brallen. Zo springt het glazuur me bijna van de tanden als het refrein van Frozen uit de speakers druipt. De coupletten zijn al weinig fantasievol, maar het simpele My friend is frozen, frozen vormt toch wel een dieptepunt.

Sommige heavy metal hoeft het niet te hebben van tekstuele diepgang, maar stiekem doet het hier wel een klein beetje afbreuk aan het geheel. Het is dat Wolf uit prima muzikanten bestaat die ook goed weten hoe een hard doch catchy metalnummer in elkaar steekt. Anders had ik deze cd lachend terzijde gesmeten. Het zevende wereldwonder is Devil Seeds dus niet, maar muzikaal blijft dit soort klanken ontzettend lekker.

Tracklist:
1. Overture In C Shark
2. Shark Attack
3. Skeleton Woman
4. Surgeons Of Lobotomy
5. My Demon
6. I Am Pain
7. Back From The Grave
8. The Dark Passenger
9. River Everlost
10. Frozen
11. Killing Floor

Score: 73 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 27 september 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Bastiaan op 27-09-2014 om 18:32u
Score: 80 / 100

Ik ben positiever. Origineel, nee, inderdaad zeker niet. Maar wel zeer goed neergezet. Aan de teksten heb ik mij geen moment gestoord, en ik heb er eerlijk gezegd ook niet op gelet. Strakke riffs, overtuigende zang en een aantal ongelooflijk fijne nummers, zoals River everlost, Skeleton woman en My demon. Een van de zeldzame pure metalplaten die dit jaar overtuigt.

Reactie van Jeroen op 27-09-2014 om 19:36u

Dan vind ik die van Portrait stukken beter.

Reactie van appie op 27-09-2014 om 20:32u
Score: 65 / 100

De eerste albums van Wolf waren net Iron Maiden in de Paul Di'anno periode.
2 te gekke albums, maar op de albums erna krijgt de band steeds meer een eigen gezicht , sindsdien is voor mij de lol er een beetje af.

Reactie van Dimas op 29-09-2014 om 12:10u

Ik ben ze na de Black Flame wat uit het oog verloren doordat de albums me niet zoveel meer deden. Devil Seed is wel aardig maar ik mis toch wat het frivole van het vroegere werk.