Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-10-2020

Falloch - This Island, Our Funeral
Jaar van release: 2014
Label: Candlelight Records
Falloch - This Island, Our Funeral
Falloch is een Schotse post-metalband die in 2010 werd opgericht door Andy Marshall en Scott McLean. Deze heren uit Glasgow namen samen in de garage van Scott een jaar later het debuut Where Distant Spirits Remain op, dat terecht goed werd ontvangen. Hierna verliet Andy de band om zich te concentreren op Arsaidh (later omgedoopt tot Saor). Ondertussen werden bassist Ben Brown en drummer Steve Scott, die al samen met de anderen optreden, toegevoegd aan de line up. In de nieuwe samenstelling dook Falloch (ontleend aan de gelijknamige waterval bij de ingang van Loch Lomond) begin dit jaar de studio in om het tweede album This Island, Our Funeral op te nemen.

Met het vertrek van Andy is er best wel wat veranderd aan de muziek van de Schotten. De folk-invloeden en met name de black metal à la Alcest en Agalloch die het debuut kenmerkten, zijn vrijwel geheel uit de sound verdwenen. Het nieuwe materiaal is toegankelijker en samenhangender geworden. De post-metal van het viertal bestaat nu uit een combinatie van zware en introspectieve momenten en neigt meer naar post-rock. This Island, Your Funeral is een sfeervolle, energieke en donkere plaat die verschillende gemoedstoestanden herbergt. Je waant je wandelend door de ruige natuur in de koude mist op een verlaten eiland in Schotland terwijl de golven tegen de kust aan beuken, wat vertaald wordt met een bombastische ritmesectie.

Het album luistert prettig weg maar weet nergens een doorbraak te forceren of een hoogtepunt te bereiken. Dit kan tot verveling leiden, mede ingegeven door de heldere, langgerekte zang van Tony Dunn. Deze bezit weinig variatie maar is helaas wel prominent aanwezig. Wat afwisseling in het breekbare stemgeluid, zoals aanwezig in Brahan, zou de spanning beter vasthouden. Het snarenwerk is van een hoger niveau ook al lijken de ideeën wel wat op elkaar. Wat meer diversiteit door middel van het toevoegen van percussie- en fluitpartijen zoals in Tòrradh zou van toegevoegde waarde zijn. Wat vaker een keyboardpassage en een piano-melodie, zoals in het mooie, maar iets te lange Sanctuary, hadden het niveau van de plaat verhoogd. Ondanks deze kritiek vallen er genoeg indrukwekkende momenten te beleven en is de plaat, die voorzien is van een gepolijste productie, het luisteren meer dan waard.

This Island, Our Funeral is een sfeervol post-metalalbum geworden waarbij het erop lijkt dat Falloch op safe speelt. De muziek van de Schotten beweegt zich met deze nieuwe plaat sterk naar post-rock en neemt afstand van de folk en black metal. Een nieuwe koers die de oude fans met gemengde reacties zullen ontvangen. Het is een minder dynamische plaat dan de voorganger en daardoor ligt afdwalen op de loer. Desondanks valt er genoeg te genieten voor de post-metalfan.

Tracklist:
1. Tòrradh
2. For Life
3. For Uir
4. Brahan
5. -
6. I Shall Build Mountains
7. Sanctuary

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 22 september 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Falloch - This Island, Our Funeral
Reactie van Eef op 22-09-2014 om 15:47u
Score: 90 / 100

Ik snap het niet goed: het klinkt gemakkelijk, maar het is eentonig?
Na tien luisterbeurten opent het schijfje zich en er komt een topplaat, met veel afwisseling, tevoorschijn. In het begin vind ik het zeker niet gemakkelijk te beluisteren.

Falloch - This Island, Our Funeral
Reactie van Progressive Jeff op 22-09-2014 om 17:47u
Score: 75 / 100

Ondanks het feit dat het een goed album is, en ik me voor kan stellen dat er mensen zijn die dit een topplaat vinden (zeker als je de kritiekpunten niet als struikelblok ervaart), wordt er niet het maximale uitgehaald en dat is jammer. Er valt desondanks gelukkig nog genoeg te genieten en wordt er qua tempo goed gevarieerd. Ik vond als postrock-/postmetalfan het album direct prettig in het gehoor liggen, maar de herhaling van technieken/gebrek aan variatie maakt het voor mij niet meer dan een goede plaat.

Falloch - This Island, Our Funeral
Reactie van Kerala=ok op 23-09-2014 om 20:53u

Ik heb ze gisteren live bezig gezien in Mechelen (in het voorprogramma van Lantlos). Het was een geweldig concert. De schotten wisten ongelooflijk een sfeertje te creëren. Heel sterke zang en postrock (met een metalrandje) boordevol afwisseling. En de sound had iets van de typische Ierse of Britse, zoals Alter Of Plagues, Mourning Beloveth of Mael Mordha. Ik heb de CD onmiddellijk gekocht, maar moet hem nog beluisteren. Alleszins omvergeblazen door de liveperformance!

Falloch - This Island, Our Funeral
Reactie van Progressive Jeff op 24-09-2014 om 00:39u
Score: 75 / 100

Mooi dat het optreden goed bevallen is. Ik was helaas verhinderd toen ze laatst in Nederland optraden. Had ze graag willen zien spelen omdat ik er positieve verhalen over had gehoord. Wellicht komen ze volgend jaar weer terug naar Nederland. Mooi dat je noemt dat de muziek een bepaalde sfeer uitademt. Het is geen folk maar het heeft iets waardoor je aan de kust bij Schotland denkt.

Falloch - This Island, Our Funeral
Reactie van Metal Meepy op 25-09-2014 om 20:03u

Ik heb deze plaat nog niet beluisterd, maar ik vond zojuist een live registratie van Sanctuary op YouTube. Als dat indicatief is, dan weet ik weer waarom ik bijvoorbeeld Gazpacho en Agalloch in mijn jaarlijst heb staan. Deze Falloch blijft daar m.i. te ver bij achter, inderdaad ivm het gebrek aan hoogtepunten. En die zang vind ik te veel zwabberen, maar dat is op de plaat mogelijk beter.

Falloch - This Island, Our Funeral
Reactie van Quarlon op 07-03-2016 om 20:45u
Score: 85 / 100

Heerlijke ondergewaardeerde plaat die het vooral van de neergezette sfeer moet hebben. Dat de screams weg zijn is juist positief hier