Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Butcher Babies - Goliath
Jaar van release: 2013
Label: Century Media Records
Butcher Babies - Goliath
De Amerikaanse Butcher Babies zijn qua imago hevig geïnspireerd door punklegende Wendy O. Williams van Plasmatics. Zo is de bandnaam afgeleid van het nummer Butcher Baby en stonden de twee frontvrouwen Heidi Shepherd en Carla Harvey in de begindagen ook topless op de planken met alleen maar zwarte tape over hun tepels geplakt. Live gaat het echter er wel anders aan toe dan bij een liveshow van de Plasmatics (er worden geen auto's opgeblazen of gitaren doormidden gezaagd) en vaart de band muzikaal een hele andere koers.

Zo maakt Butcher Babies doorsnee metal met invloeden van Pantera en Slipknot en doet het thematisch denken aan Rob Zombie en Alice Cooper. Nou was ik in het begin een beetje sceptisch afgaande van het promotiemateriaal, waar het zich meer leek te richten op de sexappeal van de dames dan echt op hun muzikale kwaliteiten. Dat bleek bij de eerste luisterbeurt al meteen een loos vooroordeel te zijn, gelijk bij openingstrack I Smell A Massacre laat Butcher Babies horen serieus te kunnen rocken.

Met een aangename mix van furieuze screams en felle refreinen weten de dames zich door het album heen te werken en maken ze duidelijk dat er met hun geen spelletjes gespeeld wordt. Vocaal doen ze niet voor elkaar onder en weten ze vooral met de lange uithalen te imponeren. De cleane zang weet minder te overtuigen, maar is zeker niet slecht te noemen. Vanwege alle aandacht die naar de frontvrouwen gaat, lijken de andere bandleden wat in het niets te vallen. Ze weten zich muzikaal dan ook niet echt te onderscheiden om daar echt een verschil in te maken. Desondanks verstaan ze hun vak en ondersteunen het geheel op een solide wijze.

Het materiaal op Goliath luistert voornamelijk lekker weg en is variërend genoeg om te beklijven. Maar echte uitschieters vind je er niet op, dat geldt in positieve en negatieve zin. De eerste helft mag zeker als betere gezien worden met nummers als I Smell A Massacre, Magnolia Blvd, Grim Sleeper en In Denial. Maar ook tegen het einde zijn er nog sterke tracks te vinden zoals bijvoorbeeld Gimme A Reason en afsluiter Axe Wound. Dit maakt dat het debuutalbum van de Butcher Babies best het beluisteren waard is, want tegenvallen doet het zeker niet, maar een echte hoogvlieger moet je ook niet verwachten. Mocht je het uiteindelijk niets vinden dan valt er gelukkig nog het één en ander visueel te bewonderen, waardoor het live altijd de moeite waard zal zijn.

Tracklist:
1. I Smell A Massacre
2. Magnolia Blvd
3. C8H18 (Gasoline)
4. Grim Sleeper
5. Goliath
6. In Denial
7. Give Me A Reason
8. The Mirror Never Lies
9. Dead Poet
10. The Deathsurround
11. Axe Wound

Score: 75 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 10 maart 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 11-03-2014 om 10:40u
Score: 81 / 100

vet album! in Amsterdam was het ook een kicke optreden!

Reactie van Hoerenjong op 18-03-2014 om 20:46u
Score: 90 / 100

Gave shit van geile chicks!

In Amsterdam waren ze geweldig, de blowjob die ik na het optreden kreeg op het toilet was legendarisch. Wat zijn die 2 dames geile hoeren zeg, geweldig!