Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2020

Pro-Pain - The Final Revolution
Jaar van release: 2013
Label: SPV / Steamhammer Records

Pro-Pain - The Final Revolution

Al 21 jaar is Pro-Pain een bekende naam in de metalwereld. Van alle New York hardcore bands uit de jaren negentig was Pro-Pain altijd al het meeste metal te noemen. De New Yorkers begonnen in 1992 voortvarend met hun uitstekende debuut Foul Taste Of Freedom. Na het eveneens sterke The Truth Hurts en de doorbreekplaat Contents Under Pressure is het qua populariteit allemaal wat minder geworden met de formatie rond zanger/bassist Gary Meskil. Toch heeft de band steevast albums uitgebracht en is het dit jaar is alweer tijd voor het veertiende studioalbum The Final Revolution.

In die jaren zijn de platen van Pro-Pain vooral erg herkenbaar gebleven voor de fans en weet je wat je krijgt: onvervalste New York hardcore metal, met strakke melodieuze riffs en songteksten die veelal politiek getint zijn en over het leven van zanger Gary Meskil gaan. Zo ook op het nieuwe album The Final Revolution, want Meskil heeft voor het eerste sinds lange tijd alle nummers alleen geschreven. De plaat begint erg sterk met het opvallend metalgerichte Deathwish. Daarna volgen er een aantal nummers die weer een beetje doen denken aan de oude Pro-Pain van begin jaren negentig. Lekkere groovende metalriffs, catchy meeschreeuw refreinen en Meskil die furieus zijn teksten uitbrult.

Na Want Some? (ook weer zo’n lekkere midtempo meeschreeuwer) zakt de plaat echter wel gauw in en beginnen de nummers behoorlijk op elkaar te lijken en lijkt Meskil de opvullers aan het einde van de plaat te hebben gezet. Zonde, want de plaat begon toch erg sterk. Toch zal The Final Revolution de fans zeker niet teleurstellen. Er wordt nauwelijks geknoeid met de bekende Pro-Pain formule en het merendeel van de nummers zijn kwalitatief sterk en zullen het live ongetwijfeld ook goed gaan doen.

Tracklist:
1. Deathwish
2. One Shot One Kill
3. Southbound
4. Problem Reaction Solution
5. The Final Revolution
6. Can’t Stop The Pain
7. All Systems Fail
8. Want Some
9. Fall From Grace
10. Emerge
11. Mass Extinction
12. Under The Gun

Score: 73 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 26 november 2013

Koop dit album in

Meer Pro-Pain:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Pro-Pain - The Final Revolution
Reactie van vincent op 27-11-2013 om 10:51u

Nuff said, pro-pain !!!

Pro-Pain - The Final Revolution
Reactie van Pat Rh op 27-11-2013 om 18:03u
Score: 100 / 100

Mega vette plaat!!!!!!!!!

Pro-Pain - The Final Revolution
Reactie van peetn op 29-11-2013 om 14:41u
Score: 75 / 100

Altijd eerlijk muziek

Pro-Pain - The Final Revolution
Reactie van Lul op 03-05-2014 om 10:22u
Score: 90 / 100

Net pas in mijn bezit, maar nu al genieten. Pro Pain zoals het moet. Het swingt de pan uit, mijn dochter heeft haar mega Mindy pyama ingeruild voor een Pro Pain shirt