Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Pat Travers - Can Do
Jaar van release: 2013
Label: Frontiers Records
Pat Travers - Can Do
Wie herinnert zich niet de krakers van weleer die deze Canadese gitarist de wereld in heeft gestuurd? Makin' Magic uit 1977 was een opzienbarend en baanbrekend album, hoog gewaardeerd en exceptionele songs die mij in ieder geval nooit vervelen. Het live album Go For What You Know met de kraker Boom Boom (Out Go The Lights) en het album Crash And Burn zijn eveneens twee titels die je als bluesrockliefhebber in je kast moet hebben staan. Ook zong Travers ooit mee op Extreme's Get The Funk Out van het album Pornograffiti. Dat zou je niet verwachten van iemand die zwaar geïnspireerd werd door Jimi Hendrix.

Travers, 59 jaar oud inmiddels, heeft sinds 1976 bijna elk jaar wel een plaat uitgebracht (behoudens een zes jaar lange pauze tussen 1984 en 1990) en dat geeft toch wel aan dat hij al die jaren het hoofd boven water heeft kunnen houden én een vaste schare fans heeft. Anno 2013 verschijnt zijn zoveelste album via Frontiers, en volgens de meegestuurde biografie kreeg Travers alle ruimte en tijd om aan een nieuw album te werken in de oude stijl van weleer. Die tijd heeft hij goed benut, want Can Do is een zeer degelijk album geworden.

Pat is in al die jaren in muzikaal opzicht niet veel veranderd. De tijd die hij kreeg voor dit album heeft hem goed gedaan, want inderdaad gaat hij terug naar zijn roots en presenteert met dit album een soort geschiedenisproject waarop hij lijkt te zeggen hoe het ook alweer moet. Van de twaalf nummers op dit album zijn er wat mij betreft een aantal uitschieters. Opener Can Do is geheel in de ouderwetse Travers traditie, en Long Time Gone is een vette rocker met een bluesrandje. Zo is Wanted een nummer met een soort Yes-achtig intro waarvan je denkt: waar gaat dit heen? Maar het ontvouwt zich als een gevoelige rockballad die vol emotie en kracht wordt gespeeld. Zijn er ook missers? Ja, helaas wel. Here Comes The Rain is een Eurythmics-cover en als ik dat wil horen zet ik wel de Top 100 Aller Tijden aan.

Blues, funk, hardrock, Pat Travers beheerst het allemaal, en als je hem nog niet kent dan is het zeer zeker de moeite waard om na het luisteren van dit album toch zeker ook een keer te gaan luisteren naar Makin' Magic. Helaas wordt het niveau van dat album nergens gehaald maar dat mag je ook niet verwachten. Weinig bands overtreffen later in hun carrière het niveau van hun grote doorbraak. Maar het blijft genieten om de man te horen spelen. Leuk album, niet hoogdravend, maar wel lekker om naar te luisteren.

Tracklist:
1. Can Do
2. Stand Up/Give It Up
3. Diamond Girl
4. As Long As I'm With You
5. Long Time Gone
6. Wanted (That Was Then/This Is Now)
7. Armed And Dangerous
8. Here Comes The Rain Again
9. Keep Calm & Carry On
10. Dust & Bone
11. Waitin' On The End Of Time
12. Red Neck Boogie

Score: 85 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 11 juli 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van appie op 11-07-2013 om 11:29u
Score: 85 / 100

lekker dat 1 van de virtuozen uit de tijd van de echte gitaristen in 2013 2 albums uitbrengt.
van de grote fusion gitaristen uit de jaren 70 zijn alleen pat en robin trower nog redelijk actief met het uitbrengen van nieuw materiaal.
van de absolute grootmeester frank marino , wildeman ted nugent en rick derringer horen we helaas niet veel meer.
can do is een typisch pat travers album met een aantal krakers maar ook enkele wat mindere nummers al is er geen 1 slecht.

Reactie van Johnny op 11-07-2013 om 19:30u

Nog gezien in 1980 samen met Ted Nugent in de Vereniging in Nijmegen. Ik had zijn laatste album Go For What You Know net gekocht. Hij zou het helemaal maken. Helaas daarna ging het mis met een paar mindere albums die ik niet ken maar die negatieve recenties kregen. Jammer net zoals bv M. Schenker, kon hij de belofte niet nakomen. En nu treed Pat al decennia lang op in kleine zalen en clubs waar hij overigens wel een goed optreden neer zet.

Reactie van appie op 11-07-2013 om 20:53u

de jaren 80 albums zijn wat meer mainstream, zeker niet slecht maar wel veel minder dan het eerdere werk, maar nog altijd stukken beter dan de troep die bijvoorbeeld een steve vai uitbrengt

Reactie van klaas op 12-07-2013 om 11:59u

pat traver dit jaar op tour
ook in nederland
o.a drachten.......
heb de man menig keer live mogen aanschouwen
hendrix festival in de jaren 90...klasse

Reactie van Johnny op 22-07-2013 om 14:39u

@Appie, inderdaad helaas hoor je niet veel meer van Frank Marino. Na zijn legendarische live cd uit 2002 is het stil gebleven terwijl hij in het bijgevoegde interview vertelde dat hij nog vol met plannen zat. Jammer, jammer, jammer.