Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Iced Earth - Live In Ancient Kourion (dvd)
Jaar van release: 2013
Label: Century Media Records
Iced Earth - Live In Ancient Kourion (dvd)
Enkele jaren terug bracht Iced Earth al de Festivals Of The Wicked dvd uit, met daarop drie optredens van Iced Earth op enkele zomerfestivals. Twee shows van tijdens de terugkeertour van zanger Matt Barlow en een show met Tim Owens op zang van een jaar eerder. Nog langer geleden is Alive In Athens, waarop de band een eigen show laat zien. Aangezien Iced Earth tegenwoordig weer een andere zanger heeft, waar bandleider Jon Schaffer uitermate tevreden over is, werd het tijd voor een nieuwe dvd. De video verschijnt overigens ook op Blu-Ray en de audio is ook verkrijgbaar op cd en lp.

Live In Ancient Kourion werd opgenomen op Cyprus, in een eeuwen oud theater bij Limassol. Deze setting is natuurlijk prachtig voor een metalband als Iced Earth, al draait het toch op deze dvd om de band op het podium. En de band is gretig. Schaffer en zijn mannen, waaronder nieuwe bassist Luke Appleton, die zich eerder op deze tour bij de band voegde, hebben er duidelijk zin in. Schaffer laat horen dat hij ook live nog altijd een van de strakste slaggitaristen is die er rondloopt. Met Stu Block heeft hij wederom een geweldige zanger in huis gehaald, zoals al op het album Dystopia te horen was. Wie de band al live gezien heeft weet dat Block ook goed weg komt met de oude nummers. Natuurlijk, zijn stemgeluid is anders dan van Barlow en Owens (en al helemaal van de eerste paar zangers die Iced Earth had), maar Block weet in de meeste gevallen uitstekende versies neer te zetten. In de meeste gevallen? Ja, een enkele keer vind ik zijn versie toch echt een heel stuk minder dan wat we gewend zijn. Neem nu Wolf. Daarop klinkt hij gewoonweg raar. Maar dat komt gelukkig slechts in een enkel geval voor. Verder is hij een zanger met een uitstekende stem en uitstekend bereik.

Over de setlist is ook het een en ander te zeggen, ook al komt van bijna alle albums wel wat voorbij. Opvallende afwezige is echter The Crucible Of Man, het album waarop Matt Barlow eenmalig terugkeerde. Nou ja, het is niet helemaal vergeten, maar alleen de intro In Sacred Flames wordt gedraaid als aanloop naar de toegift. Ook Burnt Offerings komt er wat bekaaid van af, want daarvan wordt slechts één nummer gespeeld. Toch is het niet echt reden tot klagen want het nummer dat van dit album de revue passeert is niets minder dan het sublieme Dante's Inferno. Wat wel opvalt, is dat geen enkel nummer van de geliefde trilogieën die Iced Earth heeft opgenomen, nog live wordt gespeeld. Dus geen Something Wicked en geen Gettysburg. Van het Something Wicked This Way Comes album worden sowieso wel diverse andere songs gedaan, maar toch ontbreken nu enkele van de allerbeste Iced Earth nummers.

Ook opvallend is dat de ballad End Of Innocence niet op de dvd staat. Deze werd namelijk wel gespeeld bij dit concert. Wegens problemen met het geluid besloot de band het zelfs tweemaal te doen, maar uiteindelijk zijn de opnames dan toch niet naar verwachting gebleken. Het beeld en geluid op deze dvd is verder wel dik in orde. Als extra's staat er een half uur durende documentaire op de schijfjes, welke leuk is voor een keertje maar biedt eigenlijk weinig bijzonders. Net als het World Tour filmpje en de fotogallerij, overigens. Gelukkig gaat het om het live optreden op deze dvd, wat gewoon van goede kwaliteit is.

Tracklist:
1. Dystopia
2. Burning Times
3. Angel Holocaust
4. Slave To The Dark
5. V
6. When The Night Falls
7. I Died For You
8. Invasion
9. Motivation Of Man
10. Setian Massacre
11. Stormrider
12. Pure Evil
13. Wolf
14. Dark City
15. Dracula
16. Ten Thousand Strong
17. Anthem
18. Decleration Day
19. Days Of Rage
20. Melancholy (Holy Martyr)
21. In Sacred Flames
22. Boiling Point
23. Damien
24. Watching Over Me
25. Dante's Inferno
26. Iced Earth
27. The Hunter

Score: 80 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 4 april 2013

Koop dit album in

Meer Iced Earth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Nicolas op 04-04-2013 om 16:34u

Ik heb hem helaas nog niet binnen maar ben heel benieuwd, een score zal dus nog volgen.
Wel ben ik nu al tevereden met de setlist,.
De festivals of the wicked dvdbox is heel vet maar bevat wel sets met de standaard Iced Earth nummers, als doorgewinterde IE fan was ik al heel blij dat ze live wat oudere en minder gespeelde nummers van stal haalde deze tour en veel aandacht hadden voor de nieuwe cd, dat blijkt ook tijdens dit extra lange optreden.
Een gedurfde set met veel nieuwe nummers en ouder, lnag niet gespeeld werk (zoals Slave to the dark, When the night falls en Dante's Inferno) maakt deze release voor mij heel interessant en een aantal live klassiekers ontbreken ook hier niet dus ik denk voor elke fan wat wils.
Jammer van End of innocence, maar eerlijk gezegd vind ik dat het slechtste nummer van Dystopia dus het kon erger.
Ben na bovenstaand review ook heel benieiuwd naar "Wolf" aangezien ik d Barlow versie heel vet vind..