Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-11-2019

Arch Enemy - Anthems Of Rebellion
Jaar van release: 2003
Label: Century Media Records
Arch Enemy - Anthems Of Rebellion
Het Zweedse Arch Enemy is inmiddels geen onbekende meer in de melodieuze death metal scene. Na drie albums gemaakt te hebben met zanger Johan Liiva werd het tijd voor wat anders en vervingen ze Liiva door een blonde zangeres. De blonde Angela Gossow beschikt echter over een formidabele strot, en was een waardige opvolgster voor Johan Liiva. Nu is er dan het vijfde album van Arch Enemy: Anthems Of Rebellion.

Anthems Of Rebellion gaat verder waar voorganger Wages Of Sin ophoudt. Hiermee bedoel ik niet dat de band verder gegroeid is, maar dat het album in dezelfde lijn als z'n voorganger ligt. Dat is natuurlijk niet erg, want Wages Of Sin is een wereldplaat. De growls van Angela klinken gemener dan ooit, en de gebroeders Amott weten weer prima gitaarwerk neer te zetten: goede solos, en lekkere riffs die vaak ondersteund zijn door een dubbele bassdrum. Toch is het album geen exacte kopie van z'n voorganger, en is het geheel iets minder melodieus. Gelijk vanaf opener Silent Wars (wat na de intro Tear Down The Walls volgt) gaat de band er vol tegenaan, om je maar een paar rustpuntjes te gunnen.

De band trekt alle registers open bij het begin van Despicable Heroes, wat volgt na het rustige, saaie Marching On A Dead End Road. Laatstgenoemde is overigens een instrumentaal tussenstukje, net als Anthem. Jammergenoeg zijn dit nogal dode momenten op het album, en is gelijk de vaart eruit. Samen met het verre van memorabele Dead Eyes See No Future zijn dit de enige minpunten aan het album. Gelukkig wordt dit gecompenseerd door ijzersterke songs als End Of The Line, Instinct en Silent Wars (wat hopelijk live een zelfde impact maakt als Ravenous van de vorige cd). De band laat daarop goed horen dat ze de ijzersterke songs van Wages Of Sin kunnen evenaren.

Keyboards en achtergrondzang zijn in sommige tracks nadrukkelijk aanwezig. Soms komt dit de songs ten goede, soms niet. De achtergrondzang klinkt namelijk wat zeikerig, en is een schril contrast met de stem van zangeres Gossow. De keyboards versterken in een aantal songs de sfeer (in Dehumanization zetten ze een erg dreigende sfeer neer op het eind), maar niet overal werkt dit even goed. Dit zijn echter maar minpuntjes en zijn niet erg storend. Met de productie is overigens niks mis, die is prima in orde.

Met Anthems Of Rebellion heeft Arch Enemy weer een prima plaat afgeleverd, wat een waardige opvolger voor Wages Of Sin is. Liefhebbers van melodieuse death metal zullen ook van dit album weer smullen. De eerste oplage komt overigens met een bonus cdtje, met wat live materiaal.

Tracklist:
1. Tear Down The Walls (intro)
2. Silent Wars
3. We Will Rise
4. Dead Eyes See No Future
5. Instinct
6. Leader Of The Rats
7. Exist To Exit
8. Marching On A Dead End Road
9. Despicable Heroes
10. End Of The Line
11. Dehumanization
12. Anthem
13. Saints And Sinners

Score: 83 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 19 augustus 2003

Koop dit album in

Meer Arch Enemy:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Arch Enemy - Anthems Of Rebellion
Reactie van Een_Metalfan op 20-08-2003 om 19:12u
Score: 89 / 100

De nieuwe Arch Enemy CD is zeeeer goed! Ben het dan ook helemaal met deze recensie eens wat betreft de positieve punten en zelf vind ik ook dat ze de achtergrondzang en keyboards hadden mogen weglaten. Maar ben het niet ermee eens dat je Dead Eyes See No Future niet memorabel vindt klinken. Oke, het is geen origineel nummer maar ik vind het naast Silent Wars een van de vettere nrs van de CD!!! En als gitariste kan ik Marching on a dead end road ook zeer waarderen. Dus, een iets hogere score van mij! ;-)

Arch Enemy - Anthems Of Rebellion
Reactie van Svenson op 20-08-2003 om 20:39u

Je review klinkt in ieder geval net wat positiever als die in de Aardschok, al gaf die hem wel een hoger cijfer. Ben benieuwd!

Arch Enemy - Anthems Of Rebellion
Reactie van Een_Metalfan op 26-08-2003 om 17:03u

Arch Enemy heerscht de sterren van de hemel!!! Grooooooote klasse.

Arch Enemy - Anthems Of Rebellion
Reactie van Een_Metalfan op 26-08-2003 om 18:32u

Dead Eyes See No Future vind ik juist het beste nummer van het album. Wereldrefrein. Die komt vast in hun nieuwe live-set.

Arch Enemy - Anthems Of Rebellion
Reactie van Een_Metalfan op 07-09-2003 om 16:37u

dat is inderdaad wel raar,metal mike van aardschok vondhet een herhalingsoefening maar gaf hem wel een hoger cijfer?! nou ik heb nog maar een nummer ervan gehoord,(we will rise)maar die was wel veeeeelll belovend!! ik hoop als fan dat de rest ook zo lekker klinkt...

Arch Enemy - Anthems Of Rebellion
Reactie van dragon_child op 14-10-2003 om 13:52u
Score: 91 / 100

heerlijke cd en opvolger van wages of sins. heeft nu al een vaste plek in me cd speler verdient.

Arch Enemy - Anthems Of Rebellion
Reactie van Binger of Metallic Death op 14-08-2005 om 22:50u
Score: 97 / 100

De positieve punten kloppen, maar negatief is eigenlijk weinig op te merken! "Dead Eyes See No Future" is juist een van de betere, meer uptempo tracks, waar "Marching On A Dead End Road" als je goed luistert hetzelfde refrein als DESNF heeft maar dan akoestisch. Zo hoor je ook hoe mooi het eigenlijk in elkaar steekt. "Anthem" is niet verkeerd, slechts "Saints And Sinners" is matig. Daarbij zijn de keyboards juist onmisbaar in de kenmerkende duister-melodieuze sfeer, en de achtergrondzang is dito. Persoonlijkmijn favoriet na hun nieuwe "Doomsday Machine"!

Arch Enemy - Anthems Of Rebellion
Reactie van mitch op 07-09-2005 om 09:20u
Score: 90 / 100

ga naar een consert in de patronaat ik vindt het een gewelidge banden het is gewoon stoer over met slient wars als hoogte punt ik vindt het heelemaal top het kon van mi nog ietsjes ruiger daarom een 90

Arch Enemy - Anthems Of Rebellion
Reactie van Mortivore op 10-09-2005 om 15:51u
Score: 80 / 100

Die neem ik terug. Hij wordt inderdaad wel saai na een tijd.

Arch Enemy - Anthems Of Rebellion
Reactie van Mortivore op 16-09-2005 om 21:20u

Zeg mensen ik vind het echt niet kunnen dat Doomsday Machine hier nog niet gereviewed is. Dat is namelijk een groeiplaat en het GENIAALSTE werk dat ik ooit heb gehoord. En dat terwijl een (bijvoorbeeld) Under Eden een negatieve recensie krijgt en totaal geen bekendheid heeft, maar wel vlak na de release al gereviewed wordt! Schiet eens op daar!

Arch Enemy - Anthems Of Rebellion
Reactie van satyr op 24-10-2006 om 12:28u
Score: 75 / 100

lichte teleursteling na wages of sin

Arch Enemy - Anthems Of Rebellion
Reactie van MetalManiak op 04-01-2007 om 02:10u
Score: 98 / 100

Meesterlijke plaat !