Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Slipknot - Iowa
Jaar van release: 2001
Label: Roadrunner Records
Slipknot - Iowa
Toen Slipknot aankondigde dat het nieuwe album harder zou zijn dan hun doorbraak album waren de meeste mensen nogal sceptisch. Niet omdat het niet harder kan (want het kan altijd harder), maar meer omdat het slechts woorden waren, want de daden bleven uit. Nu is de opvolger er eindelijk, en de band heeft zijn woord gehouden. Iowa is inderdaad harder dan zijn voorganger, en bevat ook geen raps meer, wat de band ook had aangekondigd. De plaat is, net als z'n voorganger, door Ross Robinson geproduceerd, en uitgebracht door Roadrunner Records.

Iowa opent, net als z'n voorganger, met een intro ((515)) die uit wat vreemde geluiden bestaat. Daarna barst het geweld los met People = Shit, de spreuk die bij concerten al te zien was. Nu is het dus omgezet in een volledig nummer, en zet de toon voor ongeveer het hele album. Qua hardheid is het te vergelijken met Spit It Out van Slipknot's vorige album, en heeft een refrein dat goed mee te brullen is, en dat doet het live vooral goed. Disasterpiece gaat in hetzelfde hoge tempo door, en ik verwacht dat dit ook live het goed zal doen. In Everything Ends brult Corey er ook weer goed op los, vergezeld door een redelijk potje gitaren. The Heretic Anthem stond al op het internet onder de naam Heretic Song (in een iets andere versie weliswaar), en was dus al bekend, en als je dat nummer niks vindt zal je de rest ook niks vinden. Gently is een remake van een nummer wat op hun 1e cd, Mate Feed Kill Repeat stond, en klinkt hier toch wel wat beter.

Left Behind heeft een nogal zeikerig refrein, maar verder is ook dit nummer weer redelijk wat pit. The Shape is in sommige stukken wat rustiger dan de rest, maar zodra het refrein komt gaan de bandleden weer goed tekeer op de diverse instrumenten, om weer op volle sterkte te spelen op I Am Hated. Skin Ticket is een trager nummer, met wel het nodige geschreeuw erin, maar bevat gelukkig ook nog wat tempowisselingen waardoor het toch weer wat sneller gaat. New Abortion is ook weer een nummer waarop je lekker kan raggen, en zal de fans ook zeker tevreden stellen. Afsluiter Iowa duurt maar liefst 15 minuten, en is dus gelijk het langste, maar ook het rustigste nummer op de plaat. Doordat het heel traag gaat lijkt het eigenlijk of er geen eind aan komt.

Of Slipknot met Iowa er nieuwe fans bij zal krijgen durf ik niet te zeggen, maar ouwe fans zullen de cd zeker goed vinden. Hoogtepunten voor mij zijn People = Shit, New Abortion, Disasterpiece en The Heretic Anthem, en ik denk dat deze cd, net als z'n voorganger, nog lang in mijn speler zal draaien. Het boekje is trouwens ook heel mooi, met een zilveren voorkant (hierboven is een witte versie van de voorkant afgebeeld, want zilver is moeilijk te scannen), met binnenin doorzichtig papier waarop fotos en texten zijn gedrukt, en een foto waarvan sommigen over hun nek zullen gaan.

De tracklisting:
1. (515)
2. People = Shit
3. Disasterpiece
4. My Plague
5. Everything Ends
6. The Heretic Anthem
7. Gently
8. Left Behind
9. The Shape
10. I Am Hated
11. Skin Ticket
12. New Abortion
13. Metabolic
14. Iowa

Koop deze cd bij Bol.com

Score: 85 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 24 augustus 2001

Koop dit album in

Meer Slipknot:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Slipknot - Iowa
Reactie van een op 24-08-2001 om 15:16u
Score: 100 / 100

et album ruled zeker!!! ( heb em net op mp3 gedownload en zit nu ff te genieten met koptelefoon :D ) klinkt lekker hard tot nu toe. IEDEREEN HAAL DIT ALBUM!!!!!

Slipknot - Iowa
Reactie van een op 25-08-2001 om 17:32u
Score: 100 / 100

Supergave CD :) Ik las ergens op het forum de vraag of ie ook op vinyl uitkomt... Op de site van RoadrunnerRecords staat het volgende: Did You Know??? that IOWA will also be released on vinyl? True. Just got copies of the double vinyl in today too. In fact, can't stop looking at it, could actually be a more incredible looking package than the cd. Hey, if your store does not have this vinyl in stock, they should be able to order it for you...open your mouth. Note - we will be giving away 5 copies of the double vinyl IOWA release here on the site next week (and yes, it does come with a poster too)

Slipknot - Iowa
Reactie van een op 27-08-2001 om 02:42u
Score: 20 / 100

tja wat zal ik er van zeggen. ik vind het een beetje zo'n cd van: kijk eens wat een herrie we kunnen maken en hoe ruig we wel niet zijn. op de vorige cd stonden toch veel betere nummers (purity bijvoorbeeld). de gitaarriffs op iowa zijn geweldig en ook de drums, maar iowa is vooral veel geschreeuw en dat is jammer, want corey kan heel goed zingen, maar dat gebeurd helaas maar zelden op deze cd

Slipknot - Iowa
Reactie van een op 27-08-2001 om 21:10u
Score: 50 / 100

ik ga dit album dus echt niet halen... Niet vanwege de recensie hoor, vindt de muziek gewoon beetje kut...

Slipknot - Iowa
Reactie van Orion op 28-08-2001 om 22:57u
Score: 80 / 100

VETTT album, heb em vandaag gehaald en kreeg er ook nog een gratis poster bij :) hij is inderdaad wat harder dan het vorige album, en dat vind ik zeker niet erg... de rustige nummers vind ik nogal boring, maar de rest rulezzz, ook zijn de gitaar rifjes wat beter en interessanter dan op hun vorige cd. o ja, vage niewe maskers ook.

Slipknot - Iowa
Reactie van een op 29-09-2001 om 15:12u
Score: 100 / 100

hey vet album! maarre ze hebben me toch vernwukt waar halen jullie die poster vandaan verder is alles prima ik hoop dat ze zo doorgaan!

Slipknot - Iowa
Reactie van Een_Metalfan op 16-01-2002 om 19:01u
Score: 100 / 100

Je hebt gelijk Slipknot is Klasse SLIPKNOT RULSES

Slipknot - Iowa
Reactie van immortal14 op 27-02-2002 om 12:59u
Score: 70 / 100

tsja, wat moet ik hierop zeggen... ik vind (das myn keuse) het 2 de album toch echt wel beter!!! er zit iets neps aan, ik seg nie dat het een rot album is, want dat is het seker niet. het is een goeie album,maar naar hun 2de bleef ik seker een stuk langer luisteren.

Slipknot - Iowa
Reactie van MrBlond op 11-10-2002 om 15:05u
Score: 85 / 100

Goed album, tikkie minder dan het vorige vanwege wat mindere nummers (Gently, The Shape, Left Behind) en een anti-climax: Daar waar Scissors volledig over the top ging duurt het titelnummer hier te lang en is het, wat dreigend klinkende stukken daargelaten, te saai. Maar het bevat zeker ook hoogtepunten als Skin Ticket, The Heretic Song, Disasterpiece, Everything Ends, New Abortion en People = Shit (wel 'n kut-refreintje, maarja) dat dit album de moeite waard maakt.

Slipknot - Iowa
Reactie van the-cold-white-light op 04-12-2002 om 18:51u
Score: 95 / 100

Wow!! Dit is echt een geweldige cd. Ik vind hem veel beter dan de vorige cd. Echt geweldig!!!

Slipknot - Iowa
Reactie van Een_Metalfan op 08-02-2003 om 15:19u
Score: 90 / 100

Slipknot RULEZZ.

Slipknot - Iowa
Reactie van Fear_Of_The_Dark op 26-03-2003 om 19:40u
Score: 70 / 100

mwa....vind het nie zo veel,kon beter.Vooral Left Behind is super irritant.People=shit en everything ends zijn daarentegen echt geweldig!!!

Slipknot - Iowa
Reactie van Een_Metalfan op 16-09-2003 om 11:44u
Score: 90 / 100

ik heb de cd nu van kazaa gedownload .. hij is opzich wel lachuh maar er zijn ook liedjes als [515] die nogal irritant zijn .. super nummers zijn! My Plague, Left Behind, The Heretic Anthem en Evrything Ends

Slipknot - Iowa
Reactie van Wolfgard op 22-10-2003 om 15:53u
Score: 10 / 100

Wat een ongelofelijke shit,....met uitzondering van The Heretic Anthem staat hier dus echt niets redelijks op...alleen maar structuurloos kabaal..klote zang, krakende gitaren 89 punten hiervoor geven is wel heel erg ... slechts 10 punten...voor het drumwerk dan Voor de rest zuigt dit album echt verschrikkelijk

Slipknot - Iowa
Reactie van Een_Metalfan op 26-10-2003 om 11:23u
Score: 99 / 100

Ik geef 99 punten et album is zekers goed mar et volrige album vond ik beter er zitten goeie nummer sop dit album mar niet allemaal

Slipknot - Iowa
Reactie van Metalqueen op 19-05-2004 om 22:04u
Score: 100 / 100

Wauw! Ik vind slipknot fantastisch en het album is ook echty buitengewoon...ik kan niet wachten tot het vierde album uit is...nog maar een paar dagen...

Slipknot - Iowa
Reactie van stront op 18-07-2004 om 17:20u
Score: 100 / 100

super

Slipknot - Iowa
Reactie van (sic) op 09-08-2004 om 09:58u
Score: 81 / 100

Toen ik IOWA voor het eerst hoorde dacht ik: What the fuck is dit voor kankerherrie. Na een stuk of drie keer luisteren kwam het wel over. Een groot deel van de nummers was wel leuk. Maar vergeleken bij slipknot-slipknot is dit niet veel. En @ de gast die [515] een irritant nummer vind. Dat is een intro n00b

Slipknot - Iowa
Reactie van Joey Jordison op 22-08-2004 om 01:41u
Score: 100 / 100

Iowa is super !!!! veel beter dan de 2de cd (slipknot) !!!! hoe harder hoe beter !!!! PRACHTIGE DRUMWERK VAN JOEY JORDISON !!!!

Slipknot - Iowa
Reactie van Dimmu op 16-04-2005 om 11:07u

man man wat een lullen-groepje is dit toch , ga meedoen met linkin park ofzo

Slipknot - Iowa
Reactie van Sin op 29-10-2005 om 16:50u
Score: 5 / 100

-De teksten zuigen -Het gitaarwerk is te eentonig -De drum valt mee maar dat is dan ook het enigste -De zang.......laat ik het daar maar niet over hebben Maarja...gelukkig is Slipknot maar een fase bij al die emo kindertjes

Slipknot - Iowa
Reactie van Marc(SBTD) op 26-12-2005 om 11:07u
Score: 100 / 100

slipknot heerst zoiezo aanschouw ut nou maar ieder album is goed ieder nummer ik ben zelf dan wel een gigantisch slipknot fan en van nog meer bands maar ik luister het liefst naar slipknot en als je slipknot niet leuk vind rot dan op en laat geen mening achter graag

Slipknot - Iowa
Reactie van Squidward op 22-04-2006 om 18:40u
Score: 87 / 100

Veel beter dan die Vol. 3 The Subliminal Verses cd!

Slipknot - Iowa
Reactie van nee op 10-05-2006 om 17:08u

Zwakzinnige troep. En kindertjes, Joey Jordison is geen geweldige drummer. Als je dat vindt, ga dan maar eens heel rap wat drumwerk van Flo Mournier, Derek Roddy, Gene Hoglan, Pete Sandoval, Frost of Hellhammer luisteren.

Slipknot - Iowa
Reactie van steel op 30-06-2006 om 04:09u
Score: 80 / 100

En dikke Nick dan?

Slipknot - Iowa
Reactie van satyr op 20-10-2006 om 15:15u
Score: 50 / 100

manman afvoere deze handel!!!!!!!!!!!!!!hahahahaha mense dat dit te hard vinden wat voor softys zyn jullie slipknot is shit ja deze manne kunne niks luister liever naar metal ipv deze kut nu 'metal' muziek kleine kinders!!!!!zoek eens echte muziek op zoals satyricon,tankard,darkthrone,vader,sodom,.........dat is tenminste metal

Slipknot - Iowa
Reactie van michiel vlaminck op 15-11-2006 om 21:25u
Score: 90 / 100

dees album is egt de max,de vorige cd trok op niet veel maar deze cd egt waar,evrything ends,people=shit en the heretic anthem die liekes zen de beste

Slipknot - Iowa
Reactie van Nocturnal Cult op 23-11-2006 om 05:24u
Score: 10 / 100

Ik vind dit een zeer goede album, en de mensen die hier iets op tegen hebben moeten gewoon lekker hun bekkie houden. Ik vind t gewoonweg nergens op slaan om hier de zogenaamde BM emperor voor te doen. Iedereen heeft zijn eigen muzieksmaak in de metalgenre en die hoor je gewoon te respecteren, zo niet dan hoor je er niet thuis. Heb je gezien waar Satyr naar luisterd van Satyricon, en heb je gezien waar de band Mayhem naar luisterd. Ze luisteren naar Ozzy die zeer christelijk is, terwijl Mayhem zelf antichristelijke is -_-. Waarom zeiken jullie hun dan niet af? En nu zwijgen over slipknot dit slipknot dat, en als je er wel wat over wilt zeggen. Ik zou zeggen zoek een leuk muurtje en ga daar maar tegen aanlullen

Slipknot - Iowa
Reactie van satyr op 27-12-2006 om 06:05u

mayhem is niet men ding dus praat ik er ook niet over en mayhem byft underground sipknot is commerciee en daar heb ik iets tegen!!!!FUCK COMMERCIAL MUSIC

Slipknot - Iowa
Reactie van klaas op 16-06-2007 om 21:03u
Score: 85 / 100

fuck you, en gedraag je niet zo poserig.