Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

God Seed - I Begin
Jaar van release: 2012
Label: Indie Recordings

God Seed - I Begin

Enkele jaren terug raakten de leden van de Noorse black metalband Gorgoroth, berucht om allerhande misdrijven en vermeende satanistische activiteiten, wederom in opspraak. Een juridisch conflict over de rechten op de naam en muziek van de band hadden als resultaat dat vocalist Gaahl en bassist King Ov Hell de band verlieten met het plan muziek te gaan maken onder de naam God Seed. Gaahl gaf echter al snel aan de interesse in de metal verloren te zijn en verdween van het toneel. De voor een debuutalbum bedoelde nummers werden in 2010 uitgebracht onder de naam Ov Hell, met Shagrath van giganten Dimmu Borgir op zang. Na enkele jaren rust keert Gaahl nu echter terug in de metalwereld en slaat hij de handen ineen met zijn oude bandmaat op I Begin.

Op het eerste gehoor ligt de muziek op van God Seed behoorlijk in de lijn van Ad Majorem Sathanas Gloriam (2006), het laatste Gorgoroth-album waarop Gaahl en King Ov Hell te horen waren. Niet verwonderlijk, aangezien beide albums grotendeels van King’s hand afkomstig zijn. Vrij epische riffs en de grimmige vocalen van Gaahl, gegoten in het ruwe Gorgoroth-geluid.

Luister je verder, dan kom je naast de typische Noorse black metal enkele interessante en onverwachte kinkslagen tegen. King voert op I Begin namelijk een paar experimentjes uit waar binnen het strenge kader van Gorgoroth waarschijnlijk geen ruimte voor geweest was. This From The Past kent bijvoorbeeld verrassende orgeltonen. De riffs van Alt Liv en Aldrande Te voelen erg seventies aan en met enige fantasie kan je inbeelden naar een nieuw album van Enslaved te luisteren. Zo wordt er wel vaker van de geeikte paden afgeweken. Het zijn kleine stapjes, te voorzichtig om met een term als ‘progressive black metal’ te gaan gooien, maar ik ben benieuwd hoe dit project zich verder zal ontwikkelen. Verrassend om deze onverwachte kant van compositorisch brein King te horen!

Maar ook de liefhebbers van de meer traditionele black hebben niets te vrezen, er staat ook genoeg prima Noors geraas in de stijl van Gorgoroth op I Begin. From The Running Of Blood is daarbij de uitschieter. Een gave opbouw met een hysterische climax. Ook in The Wound hoor ik dit haast apocalyptische gevoel terug, waarbij Gaahl bewijst ook nog steeds een erg sterk vocalist te zijn.

In ieder geval is I Begin een beter product geworden dan het prima, maar wat op safe gespeelde Ov Hell-album. Heel aardig debuut, hopen dat King en Gaahl voortaan slechts door het uitbrengen van nieuw en goed werk in de pers zullen belanden!

Tracklist:
1. Awake
2. This From The Past
3. Alt Liv
4. From The Running Of Blood
5. Hinstu Dagar
6. Aldrande Te
7. Lit
8. The Wound
9. Bloodline

Score: 74 / 100

Reviewer: Wessel
Toegevoegd: 13 november 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

God Seed - I Begin
Reactie van Rein op 13-11-2012 om 20:35u

Ik ken het album niet dus geen cijfer maar heb God Seed vorige week zien "optreden" en zelden zo een lachwekkend slechte live band gezien. Geluid was ook drie keer ruk dus dat helpt niet mee maar hun pogingen om er zo evil mogelijk uit te zien en alle maniertjes van de zanger vond ik persoonlijk tenenkrommend.... Zijn pogingen om te zingen had hij ook beter achterwege kunnen laten:-). Kortom: Ik sla deze cd dan maar even over.

Maar ben wel heel benieuwd naar review nieuwe Revocation EP !

God Seed - I Begin
Reactie van Erik op 13-11-2012 om 23:04u
Score: 90 / 100

Geweldig album en voor mij een van de betere black metal albums van 2012.

God Seed - I Begin
Reactie van Rudolf Hess 1488 op 14-11-2012 om 01:32u

Leuk, maar er zijn betere Black Metal albums op de markt.

God Seed - I Begin
Reactie van Jim op 14-11-2012 om 17:40u
Score: 85 / 100

De plaat nu twee keertjes geluisterd! Heerlijk album! Leuk met die proggie dingetjes! Ov Hell vond ik wat inspiratieloos, maar dit smaakt naar meer!

God Seed - I Begin
Reactie van Triest op 11-01-2013 om 00:09u
Score: 95 / 100

Beste black metal album van 2012. Punt!

God Seed - I Begin
Reactie van Prince of hell op 22-07-2013 om 19:53u
Score: 86 / 100

Mooi album!! Aanrader!