Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

Downfall Of Gaia - Suffocating In The Swarm Of Cranes
Jaar van release: 2012
Label: Metal Blade Records

Downfall Of Gaia - Suffocating In The Swarm Of Cranes

Zo, daar werd ik even mooi op het verkeerde been gezet. De mannen van Downfall Of Gaia hadden me mooi te pakken. Ik schoof de zeven tracks redelijk achteloos mijn mediaspeler in en ik leek in eerste instantie te maken te hebben met een ietwat eloquente sludgeplaat. Dat gevoel werd mede veroorzaakt door de tracklengte. Die varieert namelijk tussen de vijf en (bijna) elf minuten. Met die kennis in het achterhoofd verwacht je als vervolg op een dergelijk intro natuurlijk geen vuige, ruizige black metal.

Ik had misschien beter kunnen weten, maar na een handjevol demo's/splits/ep's is dit eigenlijk het eerste serieuze wapenfeit van deze Oosterburen uit Hannover. Het schijfje draagt de eigenaardige titel Suffocating In The Swarm Of Cranes. Ik heb geen idee hoe je in een zwerm kraanvogels terecht zou moeten komen, noch hoe je daar in zou stikken en van de zanger moet je het wat dat betreft ook al niet hebben. Als de uitleg van hem moet komen, is alle hoop verloren: de emotieloze, monotone, gruizige grunts laten elk woord onverstaanbaar uit je speakers denderen.

Men moet het dus van het muzikale hebben en de combinatie van sludge en black is wel eventjes wennen. Niet dat het nog nooit eerder gedaan is, maar de overgangen lijken nogal ad hoc. De afzonderlijke genres beheerst het kwartet overigens vrij goed, maar er wordt geenszins toegewerkt naar een overgang en daarmee lijken de tracks te bestaan uit lukraak aan elkaar gekoppelde ideeën in plaats van echte songs.

Dat neemt niet weg dat die individuele stukken erg aangenaam zijn en an sich de moeite van het beluisteren waard zijn. Downfall Of Gaia heeft wat dat betreft de zaakjes wel op orde; men weet wat men aan het doen is. Zo zijn de soundscapes en intro's interessant genoeg om de aandacht te trekken en het blackmetaldeel klinkt ook zoals het hoort: vuig, ruig en smerig. Alleen valt er op het compositorische vlak nog duidelijk het een en ander te verbeteren. Als ze dat lukt, hebben ze er van mijn kant een fan bij.

Tracklist:
1. Vulnus
2. Drowning By Wing Beats
3. In The Rivers Bleak
4. I Fade Away
5. Beneath The Crown Of Cranes
6. Giving Their Heir To The Masses
7. Asphyxia

Score: 76 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 22 oktober 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Downfall Of Gaia - Suffocating In The Swarm Of Cranes
Reactie van iron_dennis op 23-10-2012 om 20:30u

Zo vandaag eens wat van geluisterd. Positief verrast!

Downfall Of Gaia - Suffocating In The Swarm Of Cranes
Reactie van Hieronimus op 23-10-2012 om 20:59u

Kraanvogels vliegen op grote hoogte, wat ik me meen te herinneren is dat ze in staat zijn over de Mt. Everest heen te vliegen. Als je je op dat moment (op die hoogte) in zo'n zwerm bevindt, kan ik me voorstellen dat stikken waarschijnlijk is. Wellicht was dat de intentie van Downfall of Gaia.
Ik ga het eens beluisteren.

Downfall Of Gaia - Suffocating In The Swarm Of Cranes
Reactie van wurm op 29-10-2012 om 14:25u
Score: 80 / 100

Sorry, maar dit is geen black metal. Er zit wel way van in, maar het is meer een crust/dark hardcore band dan bm. Ooit van Tragedy gehoord?