Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Ex Deo - Caligula
Jaar van release: 2012
Label: Napalm Records
Ex Deo - Caligula
Maurizio Iacono (de frontman van Kataklysm) gooide in 2009 hoge ogen met Romulus, het debuutalbum van zijn nevenproject Ex Deo. Dat album betekende de vervulling van een reeds lang gekoesterde wens van de sympathieke brulboei: een album over de geschiedenis van het Romeinse Rijk. Iacono – zelf deels van Italiaanse afkomst – smeedde een elftal sterke staaltjes bombastische, orkestrale death metal à la Hollenthon en Behemoth uit de bloemrijke Romeinse mythen en verhalen.

Drie jaar later heeft de beste man de gelegenheid gevonden om naast zijn activiteiten bij Katalysm een nieuw werkstuk met Ex Deo in elkaar te knutselen. Caligula heet het schrijfsel, en natuurlijk hebben de teksten voor een groot deel betrekking op het leven van deze roemruchte Romeinse keizer. Al snel wordt één ding heel duidelijk: met Caligula is Ex Deo definitief de status van ‘nevenproject’ ontgroeid. Het album klinkt epischer, grootser, meeslepender en kolossaler dan zijn voorganger en het liefdevolle vakwerk druipt er aan alle kanten van af. Om Ex Deo als nevenactiviteit weg te zetten, zou dan ook bijzonder denigrerend zijn, want Caligula is een geweldig album geworden, dat met gemak de vloer aanveegt met het matte laatste Kataklysm-album.

De stampende midtempo-opener I, Caligvla weet de luisteraar direct te transporteren naar het Rome van weleer. Met militante riffs, meeslepende orkestratie en het bulderende geweld van Iacono, die als ware hij Caligula zelf het gepeupel toeschreeuwt, wordt dit ongetwijfeld een live-knaller van formaat. The Tiberius Cliff (Exile To Capri) en Per Oculos Aquila zijn van hetzelfde laken een pak: stoere midtempo-headbangers die door de epische orkestratie enorm vet uit de speakers komen knallen. Ex Deo is wat uitgebalanceerder geworden op Caligula, wat zich vertaalt in nóg sterker in elkaar zittende nummers. De beste voorbeelden hiervan zijn het krachtige en zeer overtuigende Pollice Verso (Damnatio Ad Bestia) (met een fraaie melodieuze melodielijn), het opzwepende Teutoburg (Ambush Of Varus) en het met effectieve samples aangevulde Once Were Romans.

Caligula heeft alles in huis om een bijzonder succesvol album te worden. De nummers klinken vet en modern, zijn pakkend, maar hebben tegelijkertijd meer dan genoeg diepgang. Een dikke aanrader voor iedereen die zijn portie extreme metal het liefst gepaard ziet gaan met een flinke dosis orkestratie.

Tracklist:
1. I, Caligvla
2. The Tiberius Cliff (Exile To Capri)
3. Per Oculos Aquila
4. Divide Et Impera
5. Pollice Verso (Damnatio Ad Bestia)
6. Burned To Serve As Nocturnal Light (Bonus Track)
7. Teutoburg (Ambush Of Varus)
8. Along The Appian Way
9. Once Were Romans
10. Evocatio: The Temple Of Castor & Pollux

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 19 oktober 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ex Deo - Caligula
Reactie van Denet op 19-10-2012 om 14:39u
Score: 85 / 100

Prima album inderdaad! Alleen wát een clichématige teksten soms. Maar misschien hoort dat er een beetje bij.

Ex Deo - Caligula
Reactie van Jo. Stiband op 20-10-2012 om 10:12u
Score: 78 / 100

Een leuk album, maar in mijn ogen zeker niet zo'n topper als Romulus was.
Romulus had meer variatie in de zangstijlen/screams. De nummers waren simpelweg gedenkwaardiger.