Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  18 mei:
 • Hällas
 • Meshuggah en Zeal & Ardor
 • 19 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • Tool en Brass Against
 • 20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
 • 23 mei:
 • Meshuggah
 • Wolfmother
 • 24 mei:
 • Midnight en Night Demon
 • Russian Circles
  18 juni:
 • Copenhell
 • Graspop Metal Meeting
 • Pinkpop
Kalender
Vandaag jarig:
 • Asis Nasseri (Haggard) - 51
 • Beatriz Albert (Ebony Ark) - 40
 • Billy Howerdel (A Perfect Circle) - 52
 • Dean Pleasants (Suicidal Tendencies) - 57
 • Edu Falaschi (Angra) - 50
 • Ingo Schwichtenberg (Helloween)† - 57
 • Mike Bridge (Season's End) - 35
 • Page Hamilton (Helmet) - 62
 • Samppa Hirvonen (Nightwish) - 44
 • Stig Pedersen (D-A-D) - 57

Vandaag overleden:
 • Chris Cornell (Soundgarden) - 2017
Concertreview

FortaRock - The Festival
Op 3 juli 2010 in Park Brakkenstein, Nijmegen
Een review door Patrick
Foto's door Tonnie
Op 3 juli vond voor de tweede keer in Park Brakkenstein in Nijmegen FortaRock - The Festival plaats. Na een succesvolle eerste editie vorig jaar is de organisatie er wederom in geslaagd om een afwisselend programma aan te bieden. Op deze snikhete zaterdag staan dertien bands verdeeld over een buitenpodium en een tent. Zo'n 4000 metalfans waren naar Nijmegen afgereisd om een van de weinige oases in het voor de rest desolate metalfestival landschap van Nederland te bezoeken.

FortaRock - The Festival

Het Nederlandse Textures zorgt vandaag voor de aftrap. De aanwezigen in de aardig gevulde tent zijn getuige van het eerste optreden met de nieuwe line-up. De ogen zijn natuurlijk vooral gericht op zanger Daniel de Jongh (ex-Cilice) die Eric Kalsbeek vervangt. Zowel de cleane zang als zijn grunts klinken goed. Textures speelt een gevarieerde set waarbij alle drie de studio albums aan bod komen. Zo horen we Laments Of An Icarus en Awake (Silhouettes), Regenesis (Drawing Circles) en Swandive (Polars). Textures laat ook in de nieuwe line-up een goede indruk achter en weet deze tweede editie van FortaRock op een passende wijze te openen.

Textures @ FortaRock 2010
Textures @ FortaRock 2010

Rond 20 voor Christus bouwden de Romeinen hun eerste legerplaats in Nijmegen. Anno 2010 komt Ex Deo acte de présence geven. Ex Deo is een project van Maurizio Iacono die samen met zijn strijdmakkers van het dertiende legioen vorig jaar al in Nijmegen was te bewonderen, maar toen als Kataklysm. Hoewel de Romeinse invasie overtuigend begint met Legio XIII reageert het publiek aanvankelijk passief. Naarmate het theatrale optreden vordert, blijkt het publiek de melodieuze death metalnummers als Storm The Gates Of Alesia en The Final War echter wel te kunnen waarderen. De band sluit af met Romulus de titeltrack van het debuutalbum.

Ex Deo @ FortaRock 2010
Ex Deo @ FortaRock 2010

Na Ex Deo verplaatst het strijdtoneel zich naar de tent waar Hail Of Bullets met zijn old school death metal het publiek terugvoert naar de Tweede Wereldoorlog. Het oostfront om precies te zijn. Hail Of Bullets dat bestaat uit (oud) bandleden van Asphyx, Thanatos en Gorefest, speelt strak en zet een gedegen show neer. Het publiek reageert lekker enthousiast. Zanger Martin Van Drunen draagt het nummer Liberators op aan het Nederlands elftal en spreekt de hoop uit dat Oranje ons van Uruguay gaat bevrijden (wat zoals we allemaal weten is gelukt). De nadruk van deze show ligt vanzelfsprekend op het debuutalbum ...Of Frost And War. Verder wordt naast het eerder genoemde Liberators ook de titeltrack van de Warsaw Rising EP gespeeld.

Het Poolse Decapitated had in 2007 een ongeluk met de tourbus waarbij de drummer overleed en de zanger in coma raakte. De band staat in Nijmegen met een vrijwel compleet nieuwe line-up. Alleen gitarist Waclaw "Vogg" Kieltyka maakte onderdeel uit van de originele line-up. Brulboei Rafal Piotrowski zorgt voor enig visueel spektakel op het podium door vervaarlijk met zijn lange dreadlocks te zwiepen tijdens het headbangen. Hoewel er weinig interactie is tussen band en publiek doet de technische death metal het goed. Bij nummers als Visual Delusion en Spheres Of Madness gaat het publiek ondanks de hitte en brandende zon vooraan lekker tekeer. Decapitated geeft met deze nieuwe line-up in ieder geval een aardig visitekaartje af.

De Zweedse black metal band Watain bracht onlangs het nieuwe album Lawless Darkness uit, wat volgens de band de wedergeboorte van black metal zou betekenen. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. Als de band het podium betreedt, blijkt al snel dat ze hun ding serieus nemen en dat het geen optreden gaat worden voor tere zieltjes. Dat blijkt eens te meer als zanger Erik Danielsson bij aanvang van het nummer Devil's Blood varkensbloed in het publiek gooit (voor degenen die denken dat het water was met een kleurstof kan ik bevestigen dat het echt bloed was). De band speelt enthousiast en gaat duidelijk op in de show. De podiumaankleding, met onder andere omgekeerde kruizen en drietanden, het gebruik van vuur en de theatrale performance geven het optreden een extra dimensie. Watain speelt met name nummers van het nieuwe album, waaronder Malfeitor, Total Funeral en Reaping Death. Daarnaast Sworn To The Dark van het gelijknamige album en On Horns Impaled (Rabid Death's Curse). Al met al zet Watain een overtuigende black metal show neer.

Na Watain lijkt het weer te zijn omgeslagen en is het wat koeler wat voor velen een opluchting is. Op het buitenpodium speelt Baroness. De band was in het voorjaar onder andere nog te zien in Rotterdam en Tilburg. Baroness speelt enthousiast en klinkt goed, hoewel zanger John Baizley niet helemaal goed bij stem lijkt te zijn. Jammergenoeg ontbreekt de interactie met het publiek een beetje, maar van de andere kant leent de muziek van Baronness zich ook uitstekend om vanaf een afstandje te beluisteren. Met nummers als Bulhead's Psalm, The Sweetest Curse, Jake Leg en A Horse Called Golgotha van Blue Record, Isak van Red Album en Tower Falls van First (EP) is het gewoon genieten van magistraal gitaarspel.

publiek @ FortaRock 2010

Behemoth begint met een ruime vertraging. Naar verluidt had de band wat problemen op het vliegveld in Düsseldorf, waardoor de band pas vlak voor de geplande aanvangstijd van het optreden op FortaRock arriveert. Ondanks de vertraging krijgt de Poolse blackened death metal band een warm welkom in Nijmegen. Behemoth trapt af met Ov Fire And The Void van Evangelion. Frontman Nergal is goed bij stem en heeft er ondanks de vertraging duidelijk zin in. Aanvankelijk reageert het publiek een beetje tam, maar gaandeweg komt het optreden toch los. Behemoth speelt een afwisselende set met onder andere Slaves Shall Serve, Conquer All en de titeltrack van het album Demigod, Lam van Satanica en At The Left Hand Ov God (The Apostacy). Jammer dat de band geregeld het podium verlaat, omdat dat de vaart een beetje uit het optreden haalt. Wat visueel spektakel betreft kan Behemoth niet tippen aan Watain eerder op de dag. Gelukkig compenseert de band dit ruimschoots door muzikaal een superstrakke show weg te geven.

Na de duisternis van Behemoth is het wennen aan de meer vrolijke pagan/viking metal van Ensiferum. De band start met From Afar van het gelijknamige album dat vorig jaar is verschenen. Zanger Petri Lindroos klinkt goed en weet met zijn in kilt gestoken collega's en toetseniste Emma Silvennoinen het publiek aardig in beweging te krijgen. Ensiferum speelt een enthousiaste set met een kleine bloemlezing uit de discografie. Zo worden onder andere Twilight Tavern (From Afar), Ahti (Victory Songs), Token Of Time (Ensiferum) en Into Battle (Iron) gespeeld. Met Iron sluit Ensiferum het geslaagde optreden af.

Ensiferum @ FortaRock 2010
Ensiferum @ FortaRock 2010

Inmiddels is het behoorlijk druk in de tent voor Fear Factory. Begin dit jaar bracht de band het nieuwe album Mechanize uit. Met de titeltrack van dit album begint de band aan een energiek optreden. Fear Factory speelt strak mede dankzij het uitstekende drumwerk van Gene Hoglan. Ook gitarist Dino Cazares heeft er duidelijk zin in en beweegt enthousiast over het podium. Gezien de enthousiaste respons van het aanwezige publiek wordt de industrial groove metal goed gewaardeerd. De nadruk ligt deze middag op het nieuwere werk zo komt een kleine trilogie van Mechanize nummers voorbij (Powershifter, Christploitation, Fear Campaign). Zanger Burton C. Bell is goed bij stem en geeft ook blijk van enige maatschappelijke betrokkenheid. Zo spoort hij het aanwezige publiek aan om luidkeels 'BP must pay' te roepen. Naast Martyr (Soul Of A New Machine) en Acres Of Skin (Digimortal) worden we onder andere nog getrakteerd op Self Bias Resistor en Demanufacture van het gelijknamige album. Fear Factory sluit af met de klassieker Replica eveneens afkomstig van Demanufacture.

Fear Factory @ FortaRock 2010
Fear Factory @ FortaRock 2010

Eerder dit jaar speelden de thrash metalveteranen van Kreator nog als headliner op het Duitse Rockhard festival. Op FortaRock staat de band relatief vroeg geprogrammeerd. De band heeft hier in Nederland duidelijk niet dezelfde status als in Duitsland, maar desondanks is het aardig vol voor het podium. Kreator begint sterk met Hordes Of Chaos. De band heeft er duidelijk zin in. De 4-0 overwinning van 'die Mannschaft' op Argentinië eerder op de dag zal de speelvreugde zeker ten goede zijn gekomen. Vanzelfsprekend refereert Mille Petrozza, die overigens goed bij stem is, tijdens het optreden meermaals aan de overwinning. Helaas begint het tijdens het optreden van Kreator flink te regenen maar het publiek blijft enthousiast, mede door het strakke spel van de band en het enthousiasme van Mille 'Fuck The Rain' Petrozza die blijft roepen om moshpits. Kreator speelt een gevarieerde set met onder andere Phobia (Outcast), Enemies Of Gods, Pleasure To Kill, Coma Of Souls, Flag Of Hate en sluit af met Tormentor.

Kreator @ FortaRock 2010
 @ FortaRock 2010

Killswitch Engage was een week eerder nog te zien op het hoofdpodium van Graspop. Op Fortarock speelt de band in een goed gevulde tent. Zanger Howard Jones is goed bij stem en heeft weinig moeite om het publiek tot meezingen te bewegen. De band zet een optreden neer waar de energie van afspat. Met ADHD-gitarist Adam Dutkiewicz kan dit bijna niet anders. Het publiek geniet in ieder geval met volle teugen van de metalcore. Deze avond speelt de band onder andere Rose Of Sharyn, A Bid Farewell en End Of A Heartache van het gelijknamige album en verder onder andere My Curse en This Is Absolution van As Daylight Dies en My Last Serenade en Fixation On The Darkness van Alive Or Just Breathing. Killswitch Engage eindigt het optreden met een gave versie van Holy Diver van Dio dat natuurlijk wordt opgedragen aan Ronny James Dio zelf.

Killswitch Engage @ FortaRock 2010
Killswitch Engage @ FortaRock 2010

Suicidal Tendencies heeft vandaag de eer om het buitenpodium af te sluiten. Degenen die de band uit Venice Beach California eerder aan het werk hebben gezien weten dat dit een kolfje naar de hand is van Mike Muirs en consorten. Gelijk bij You Can't Bring Me Down gaat het publiek uit zijn dak en ontstaat er een flinke pit. Mike Muir springt zoals altijd energiek over het podium. De band speelt strak en brengt een groot aantal klassiekers ten gehore. Zo hoort FortaRock onder andere Sent Me Your Money, Come Alive, Cyco Vision, Possessed To Skate en I Shot Reagan. Suicidal Tendencies sluit af met Pledge Your Allegiance. Helaas is het voor fans dit keer niet mogelijk om op het podium te klimmen en met Suicidal Tendencies mee te brullen. Wel zien we nog wat bandleden voorbijkomen, waaronder Dino van Fear Factory, Nergal van Behemoth en de zanger van Decapitated. Als na Pledge Your Allegiance de drummer zijn drumstel omgooit zit het optreden van Suicidal Tendencies er op. Zeker één van de hoogtepunten van deze editie van FortaRock.

Suicidal Tendencies @ FortaRock 2010
Suicidal Tendencies @ FortaRock 2010
Suicidal Tendencies @ FortaRock 2010

Bij de opkomst van Bullet For My Valentine is het al snel duidelijk dat deze band toch een iets ander soort publiek trekt dan bijvoorbeeld Watain of Suicidal Tendencies. Zodra de mannen het podium betreden klinkt er al een "I love you, John!" van een jongedame. De band is mateloos populair bij pubers, en heeft dit voorjaar de derde plaat Fever gelanceerd. Van dat album komt deze avond dus ook het een en ander voorbij. De mannen van Bullet For My Valentine mogen dan aanbeden worden alsof het een boyband is, ze kunnen toch een aardig potje gitaar spelen. De oudere metalfan kan het echter niet zo bekoren, en er druppelen al snel redelijk wat mensen af. Dat lijkt de Britse band niet te deren, en sluit de tweede editie van FortaRock knallend af.

Bullet For My Valentine @ FortaRock 2010
Bullet For My Valentine @ FortaRock 2010

Klik op de foto's voor grotere versies

Reactie van Metalfan.nl op 21-07-2010 om 23:35u


Vanwege het onwel worden van onze fotograaf (ja, het was bloedheet) ontbreken er foto's bij een aantal bands.

Reactie van Cosmic op 22-07-2010 om 08:28u


Goede samanvatting van Forta.

Ik ben alleen niet eens met de recensie van Watain, ik had het gevoel dat de tent steeds meer leegliep vanwege deze klucht. Zo kwam het iig op mij over.

Beste optredens voor mij?
1.FF
2.Kreator (everybody in this f'n place make a mosh pit!)
3.Suicidal
4. Baroness

Reactie van Sha op 22-07-2010 om 12:07u


In de Watain review lees ik alleen een opsomming van feiten, geen mening... dus leuk dat je het niet eens bent met de feiten.
"de band speelt enthousiast" en ..."zet een overtuigende black metal show neer" houdt dus gewoon in dat de meeste mensen het compleet waardeloos vinden. Zeker als je van FF en Suicidal houdt.

Reactie van @Sha op 22-07-2010 om 13:46u


Hoe bedoel je stempelen...
Ik vond FF en ST goed, dus vind ik BM waardeloos...

Toevallig heb ik geen CD van FF in huis, maar wel van een van de vaders van BM: Mercyful Fate (wat ik ook een van de beste metalbands vind.)

Enthousiasme; mee eens.
Overtuigende BM? Nee.

Reactie van een Metalfan op 22-07-2010 om 23:09u


BM?

Reactie van een Metalfan op 23-07-2010 om 08:19u


Black Metal.

Reactie van KaiserKW op 23-07-2010 om 17:13u


in tegenstelling tot velen vond ik Watain een van de beste zoniet de beste die op het festival speelde, klassiekers zoal devils blood en I am the Earth, sworn to the Dark waren heerlijke headbang nummers, en het vuur was ook gaaf. t geluid was in mn horens goed, ik stond dan ook helemaal vooraan in het midden

Reactie van Midian op 26-07-2010 om 11:53u


Tof festival met een goede line-up. volgend jaar weer hoop ik. het was warm maar redelijk vol te houden door de goede bands die in de tent speelde. ik heb een superdag gehad

Reactie van Ival op 28-07-2011 om 23:25u


Weeeee, what a quick and easy soultion.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.