Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Endymaeria - Invocation
Jaar van release: 2003
Label: Eigen beheer
Endymaeria - Invocation
Uit omgeving Enschede (ja, weer die verrekte EHBO) komt de melodieuze dark metal band Endymaeria. Dit vrij jonge zestal maakte op de compilatie "Enske Metaal" al een goede indruk met het nummer "Land of Shadows", en ook deze drie nummers tellende demo kan ik in z'n geheel goed noemen.

Endymaeria maakt een soort dark metal die voornamelijk bestaat uit een combinatie van slepende doom/death, treurige vioolmelodieën á la oude My Dying Bride en best agressieve (symfonische) black metal. Kortom: een melancholische, gotische sound, met als bonus een absentie van clichématige vrouwenvocalen, die deze band, gezien de al niet zo originele sound, er ook echt niet bij kan gebruiken. Het enige probleem dat ik namelijk heb met de drie nummers die "Invocation" vormen, is dat alle elementen die je hoort min of meer te herleiden zijn naar een aantal basisbands die luttele jaren geleden innovatie brachten door middel van het toevoegen van 'exotische' elementen aan de metalsound. Van belang voor Endymaeria zijn uiteenlopende bands als Paradise Lost, Theatre of Tragedy, Dimmu Borgir en My Dying Bride geweest, zij het direct of ondirect. Gezien het huidige klimaat voor bonte, extravagante metal speelt Endymaeria dus wel erg op zeker.

Niettemin vind ik "Invocation" een zeer aardige demo. Waarom? Dat mag toch duidelijk zijn, de nummers steken gewoon prima in elkaar! Deze band is zeer goed in het opbouwen van spanning, en schept een hoop dynamiek door stilistisch verschillende passages op vloeiende wijze in elkaar over te laten gaan. De nummers kennen de nodige pakkende melodieën en bombastische agressieve stukken, en werken zich door een bos van deze schijnbaar conflicterende elementen naar een bevredigende climax toe. Waar "Realm of Betrayal" een wat agressievere, up-tempo track is, met een sterke nadruk op het black metal-aspect van de band, is "Land of Shadows" een nummer dat zich wat meer concentreert op het schilderen van sferische landschappen, maar wel af en toe z'n tanden laat zien. Vooral zanger Michiel Lankhorst heeft tijdens deze agressieve passages veel te doen. Zijn screams en grunts zijn prima te noemen, evenals het vioolspel van Silvana Jirka. Complimenten ook aan het adres van toetsenist Joost Schuttelaar, die de wisselvallige muziek op kundige wijze van extra inhoud voorziet met zijn veelzijdige, goed geproportioneerde keyboards. Als laatste wil ik even de aandacht richten op de uitstekende productie, van de hand van Pascal Altena en zijn Ground Zero studio te Zutphen.

Een goede demo, van een veelbelovende jonge band. Nu nog een wat eigenzinniger geluid, en Endymaeria is klaar voor het grote(re) werk.
"Invocation" is te bestellen via de site van Endymaeria, die je kunt vinden op www.endymaeria.nl.

Tracklist:
1. Realm of Betrayal
2. Land of Shadows
3. Invocation

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 6 augustus 2003

Koop dit album in

Meer Endymaeria:

[ Terug naar de Album Reviews ]