Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-12-2019

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Jaar van release: 1999
Label: Nuclear Blast Records
Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Dat deze cd nog niet van een recensie was voorzien hier, vind ik een schande. Een werkelijk schitterende plaat als Spiritual Black Dimensions verdient een review. Samen met voorganger Enthrone Darkness Triumphant het meest succesvolle album van deze Noorse melodieuze black metal band. Hoewel ik de voorganger toch een stuk beter vind, biedt ook deze schijf een portie black metal van uitstekende kwaliteit. Dimmu Borgir zal zich dus weer moeten bewijzen en doet met 9 vrij lange nummers.

Dit album is het laatste album van Dimmu Borgir met bassist Nagash en drummer Tjodalv. Ze bewijzen zich nog één keer in zeer positieve zin. Het album is nog weer een stukje melodieuzer dan de voorganger, maar kent ook de nodige rampestampers. Nummers als Behind the Curtains of Night Phantasmagoria en United in Unhallowed Grace(weergaloze knaller) zijn een welkome rauwe afwisseling tussen alle melodieuzere nummers waarin keyboards de boventoon voeren. Keyboards die wel echt wat toevoegen en voor een melancholische sfeer zorgen. Echte uitschieters op dit album zijn het prachtige Reptile, Grotesquery Conceiled en de live favoriet Arcane Lifeforce Mysteria . Vooral in die laatste word stevige black metal perfect afgewisseld met melodieuze mid-tempo stukken en is de zang van Shagrath heerlijk extreem, zowel hoog gekrijs als diep gegrom weet hij uit zijn kapotte strot te persen. Zijn zang is op het hele album weer van hoge kwaliteit en in combinatie met gast vocalen van Simen Hestnaes , beter bekend als I.C.S. Vortex die toen nog geen vast lid van de band was , klinkt het allemaal heel afwisselend en perfect.

Bijna alles klinkt als een klok en toch blijft die typische Noorse black metal sfeer behouden van de eerste albums. Het keyboardwerk van Mustis is zeer sterk. Tjodalv drumt erg sterk, al is hij niet zo'n geweldige drummer als Nick Barker, maar zijn breaks en blastbeats klinken gewoon naar behoren. Stevige prachtige gitaarpartijen met hier en daar een zinderende lead partij (verzorgd door de inmiddels vertrokken Astennu) zijn ook belangrijke ingrediënten in het totaalgeluid en al met al valt gewoon te zeggen dat 'Spiritual Black Dimensions' een prima plaat is. Er moet echter één kleine kanttekening bij geplaatst worden en dat is dat de muziek wel wat aan kracht heeft ingeboet. Vooral door de grote hoeveelheid keyboardpartijen klinkt het soms wel wat soft voor een black metal band. Maar gelukkig word dit ruimschoots goed gemaakt door de uitstekende song structuren en afwisseling binnen de nummers. De productie die is verzorgd door Peter Tägtgren is zeer krachtig en helder maar soms ook ietwat wisselend met hier en daar een minder stukje. Misschien dat soms een enkel detail gaat verloren in de verder uitermate goede mix. Tekstueel zit men nog in de duistere anti christelijke hoek en ook de satan wordt meerdere malen aangeroepen. Niks nieuws onder de zon op dat gebied.

Muzikaal is de kippenvel factor erg hoog en de instrumentenbeheersing is uitstekend. Kortgezegd kunnen we gewoon zeggen dat Dimmu Borgir met deze 4e plaat wederom een hele sterke cd heeft uitgebracht. Zeker iets sterker en sfeervoller dan de opvolger Puritanical Euphoric Misanthropia die wat mechanischer klonk maar wel weer een stuk harder. De band handhaaft dus ook wederom met deze plaat zijn plaats als één van de beste black metal bands van de wereld. Nee, over Dimmu Borgir hoeven we ons geen zorgen te maken en persoonlijk ben ik dan ook zeer benieuwd hoe men het er van af brengt op de nieuwe plaat Death Cult Armageddon die binnekort gaat verschijnen. Maar tot die tijd kunnen we het nog perfect doen met een album als dit!
GO NORTHERN WARRIORS!

Tracklist
1. Reptile
2. Behind the Curtains of Night Phantasmagoria
3. Dreamside Dominions
4. United Unhallowed Grace
5. The Promised Future Aeons
6. The Blazing Monoliths of Defiance
7. The Insight and the Catharsis
8. Grotesquery Conceiled
9. Arcane Lifeforce Mysteria

Score: 88 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 30 juli 2003

Koop dit album in

Meer Dimmu Borgir:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van Laus op 30-07-2003 om 19:15u
Score: 90 / 100

Ik vind Puritanical toch echt gaver. Maar idd goed dat hier nu ook een review van is. En dat klassieke intro van 3e nummer is zo moooooooiii....

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van Een_Metalfan op 31-07-2003 om 11:23u
Score: 89 / 100

Een zeer geslaagde en correcte review van een fantastische plaat van één van de (veel te) weinig degelijke black metalgroepen. Toch begrijp ik enkele dingen niet, en dan wel de volgende: De mix is echt niet 100% duidelijk, waardoor er enkele elementen in de groteske geluidsmuur soms de mist in gaan. Spijtig genoeg. Je vergeet iets te zeggen over de schitterende leadgitaarpartijen en de solo's van Astennu. Nu die weg is, kan Dimmu gitaarsolo's van zo'n formaat ook mooi op z'n buik schrijven. Maar dat lossen ze wel op. En het klinkt wat soft voor black metal? Alsjeblieft, weinig black metalplaten hebben zoveel power als de deze! En dat de opvolger Puritanical... minder goed is, zou ik ook niet durven zeggen; die heeft nog nét een kleine meerwaarde in mijn ogen. De nieuwe zal wel weer bangelijk worden, no doubt about it.

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van Wolfgard op 31-07-2003 om 13:42u
Score: 88 / 100

Je hebt absoluut gelijk wat betreft de mix....ik heb de cd gisteren nog een aantal keren op volle sterkte gedraaid en moet inderdaad concluderen dat je wat de mix betreft gelijk hebt... vandaar een kleine wijziging , want ik heb dat al meer gehoord en daarom heb ik ook nog een extra luisterbeurt ondernomen Over Astennu en de lead partijen staat er wel degelijk al wat in... En je hoort me ook niet zeggen dat dit een softe plaat is...alleen dat de band wat aan kracht heeft ingeboet sinds het in mijn mening sterkere Enthrone Darkness Triumphant... Die plaat kende meer agressieve stukken... En dat jij Puritanical... een beter album vind (het is een geweldige plaat, daar niet van) ...tja dat kan...maar ik ben zelf meer liefhebber van de oudere Dimmu Borgir en dat is inclusief de eerste twee platen For All Tid en Stormblåst.. greetz Wolfgard

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van Een_Metalfan op 31-07-2003 om 16:50u

Inderdaad, de mix is 'n -beetje- een brij, maar dat past wel. Over Astennu stond er inderdaad al iets in, maar ik vond gewoon dat deze gitaarvirtuoos (binnen de black metal nog geen evenwaardige gehoord) een speciale vernoeming verdient aangezien hij het niveau van de plaat schijnbaar omhoog tilt. En nee, soft heb je niet gezegd, maar toch vind ik hem net even krachtig als Enthrone... . Enkel Puritanical... is nog harder en nog beter, maar ja: meningen verschillen, hé? Trouwens, die review van Stormblast is ook dik in orde, en ik vind eveneens de eerste twee Dimmu-platen black metal van niveau! Jammer dat 95% va

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van Een_Metalfan op 31-07-2003 om 16:51u

(aanvulling:) Jammer dat 95% van de black metal zo'n brol is en dat er slechts enkele groepen een degelijk niveau behalen. Nu ja: we hebben Dimmu nog!

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van Een_Metalfan op 09-08-2003 om 15:05u
Score: 99 / 100

Ik vind dit één van de beste cd's ooit. De cd heeft gewoon alles. De opvolger P.E.M. vind ik wat minder. Ik hoop dat ze op de volgende plaat weer terug naar hun roots gaan.

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van Wolfgard op 11-08-2003 om 22:23u
Score: 88 / 100

Dan kan ik je teleurstellen... men blijft nog in de sferen van PEM en is iets melodieuzer nog geworden...tevens is de rol van het orkest nog meer toegenomen dat voorheen... het klinkt op zich wel gaaf hoor...maar ik geef zelf ook de voorkeur aan het oudere werk

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van the-cold-white-light op 24-09-2003 om 17:30u
Score: 90 / 100

Dit is de eerste cd van Dimmu Borgir die ik heb gekocht maar het zal zeker niet de enige blijven want deze cd is echt geweldig!!!!!

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van death op 27-09-2003 om 10:38u
Score: 85 / 100

een erg goede cd. persoonlijk heb ik helemaal geen cd's van dimmu borgir. toen ik hem voor de eerste keer hoorde vond ik eigenlijk vrij slecht. maar na dat ik hem vaker hoorde vond ik het toch een erg goede cd. maar children of bodom blijft beter.

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van death op 20-12-2003 om 18:06u
Score: 93 / 100

evn een herziening van mijn vorige aantal punten. hail to BLACK METAL.

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van death op 20-12-2003 om 18:07u

haha

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van Dimmu op 16-04-2005 om 10:42u

enige cd van dimmu die ik nog niet heb , kan iemand me zeggen of het de moeite is om ze te kopen? thx

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van Dimmu op 06-07-2005 om 22:54u

heb hem ondertussen al een paar maandjes en ik moet zeggen , ik had er in het begin wat moeite mee. De muziek leek me heel ongestructureerd , gitaren en snelle drums liepen zo wat rommelig door elkaar , geluid van gitaren klonk ook beetje schel en vals. maar na paar maand luisteren ben ik mening aan het herzien en begin ik de plaat te appreciëren , de typische duistere dimmu-sfeer is weer aanwezig , reptile , the promised future aeons , the insight and the catharsis en arcane lifeforce mysteria zijn must-have platen , alleen jammer dat de tijd van stormblast , for all tid en enthrone darkness triumphant wel helemaal voorbij was

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van Maart\'n op 02-07-2006 om 12:18u
Score: 75 / 100

Ik sluit me volledig aan bij de mening van dimmu, maar ik vind dit toch een iets minder album van dimmu borgir omdat het veel te druk is. Aangezien het een traditie hier is om lange zwarte gaten in je reactie te zetten, sluit ik me hier bij aan... Wordt vervolgd....

Dimmu Borgir - Spiritual Black Dimensions
Reactie van Muggende Vlieg op 28-06-2007 om 18:00u
Score: 92 / 100

Ik houd echt heel erg van deze cd. Dimmu is zowiso een erg goede band.
Hier wordt Black Metal zeer goed afgewisseld en verwoven met meesterlijke synthesisereffecten van Mustis. Ook de solo's van Astennu zijn echt briljant.
Beste nummers zijn voor mij The Insight and the Catharsis en Arcane Lifeforce Mysteria. De laatste heeft iets meer waarde <;D
Het is trouwens heerlijk om daarmee wakker te worden... Probeer het eens.