Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    1 december:
  • Insomnium en Omnium Gatherum
  • 2 december:
  • Árstíðir
  • Hällas en Gigatron2000
  • Insomnium en Omnium Gatherum
  • Sonata Arctica en Eleine
  • Wilson & Wakeman
  • 3 december:
  • Hangman's Chair
  • Heilung
  • 4 december:
  • Dool en Ggu:ll
  • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 29-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Ad Sluijter (Epica) - 40
  • Alex Grey (illustrator) - 68
  • Andy LaRocque (King Diamond) - 59
  • Frank Harthoorn (Gorefest) - 53
  • Fredrik Johansson (I) (Draconian) - 47
  • Joackim Menard (Midwinter) - 43
  • Lori Peters (Skillet) - 48
  • Rym (Ragnarok) - 45

Vandaag overleden:
  • Erik Lindmark (Deeds Of Flesh) - 2018
  • George Harrison (The Beatles) - 2001
Review

Anathema - Weather Systems
Jaar van release: 2012
Label: KScope
Anathema - Weather Systems
Het door Dream Evil ooit zo fraai bewierookte 'Book Of Heavy Metal' heeft Anathema al lang geleden dichtgeslagen. De voormalige doom/deathmetallers hebben tegenwoordig de muziek van Pink Floyd, Radiohead en Porcupine Tree als belangrijkste inspiratiebron. Omdat een aantal metalfans de gebroeders Cavanagh trouw is blijven volgen, geeft Metalfan.nl de heren toch op gezette tijden wat aandacht. Ook ik ben nog altijd benieuwd naar een nieuw regulier studio-album van deze Britse formatie.

Gelukkig hoefden we ditmaal niet lang te wachten. Tussen A Natural Disaster (2003) en We're Here Because We're Here (2010) zaten zeven lange jaren, maar slechts twee jaar later ligt de opvolger Weather Systems reeds op de deurmat (waarbij ik wat onnodige tussendoortjes met heropgenomen materiaal bewust buiten beschouwing laat). Nog beter nieuws is dat het kersverse werkstuk wat vaker en harder rockt en in het algemeen een stuk beter bevalt dan het vrij middelmatige We're Here Because We're Here.

Weather Systems kun je namelijk wel 's avonds laat op de terugweg van een concert in de auto opzetten zonder het risico te lopen dat je achter het stuur in slaap valt. De composities kennen zonder uitzondering een mooie opbouw en de melodielijnen zitten na een paar luisterbeurten al in je hoofd. Het sterkste wapen van Anathema anno 2012 is echter niet de aangename instrumentatie, maar de prachtige vocalen. Daarbij is het een goede zet geweest om zangeres Lee Douglas een grotere rol te geven dan voorheen. Het komt de variatie ten goede.

Ondanks al die lof kan ik Weather Systems geen uitzonderlijk hoge score toebedelen. Elk nummer is interessant, maar ook na vele luisterbeurten raakt geen van de negen songs me in het hart. Het is me te vrijblijvend. Op geen enkel moment krijg ik het idee dat als ik deze plaat links had laten liggen, dat ik dan iets echt bijzonders had gemist, zoals bijvoorbeeld bij de beste platen van grote voorbeelden Pink Floyd en Radiohead. Het ruim negen minuten lange The Storm Before The Calm komt nog het dichtst in de buurt.

Weather Systems is een leuke plaat voor op de achtergrond, maar geen eindejaarslijstmateriaal. Er zit tegenwoordig weer een stijgende lijn in, maar de hoogtijdagen van Anathema lijken nog steeds ver achter ons te liggen. Desondanks zal ik de volgende reguliere studioplaat van dit gezelschap vast weer een kans geven, in de hoop dat de stijgende lijn zich voortzet. Misschien heeft de groep toch nog een echte topplaat in zich.

Tracklist:
1. Untouchable Part 1
2. Untouchable Part 2
3. The Gathering Of The Clouds
4. Lightning Song
5. Sunlight
6. The Storm Before The Calm
7. The Beginning And The End
8. The Lost Child
9. Internal Landscapes

Score: 77 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 28 april 2012

Meer Anathema:

Anathema - Weather Systems
Reactie van proglover op 28-04-2012 om 12:26u
Score: 95 / 100

de metal hoogtijdagen misschien wel ja
maar wat een fanfuckingsastische plaat is dit

Anathema - Weather Systems
Reactie van Eddie2 op 28-04-2012 om 13:12u
Score: 90 / 100

GE-WEL-DIG! Beter als de de vorige. Voor mij wel een topper!

Anathema - Weather Systems
Reactie van Een Metalfan op 28-04-2012 om 13:47u

niet door gilbert meer laten bespreken 95 punten van mij.

Anathema - Weather Systems
Reactie van nico op 28-04-2012 om 14:05u
Score: 90 / 100

niet door gilbert meer laten bespreken. Ik geef 90 punten

Anathema - Weather Systems
Reactie van metalkerel op 28-04-2012 om 15:08u
Score: 90 / 100

cd van de maand in de aardschok en terecht.Behalve Onno mongool geeft weer 63 punten waarom is deze meneer nog steeds reviewer bij de Aardschok je moet toch stront in de oren hebben als je dit niet goed vind.

Anathema - Weather Systems
Reactie van Bastiaan op 28-04-2012 om 15:33u
Score: 76 / 100

Mwah. Goeie plaat, maar inderdaad geen jaarlijstmateriaal.

Anathema - Weather Systems
Reactie van robin op 28-04-2012 om 18:11u
Score: 70 / 100

ik kan enkel bastiaan volgen, steengoeie plaat? neee

Anathema - Weather Systems
Reactie van thomas op 28-04-2012 om 18:35u
Score: 85 / 100

Ik vond We're Here Because We're Here het beste album dat de heren sinds Judgement hebben gemaakt. Weather Systems haalt het daar voor mij net niet bij, maar is wederom een prachtplaatje geworden. Ik vind de voorganger net iets dieper gaan dan deze, in muzikaal en emotioneel opzicht. Maar ik ben niettemin erg blij met deze plaat.

Anathema - Weather Systems
Reactie van Arjan op 28-04-2012 om 20:48u
Score: 85 / 100

Een liefhebber van muziek in brede zin zal ik hier zeker wel wat mee kunnen. Erg sterke plaat, met kop en schouders boven de release van 2010. En als untouchable pt 2 je niet in het hart raakt, weet ik niet wat dat wel doet.

Anathema - Weather Systems
Reactie van Sanquinea op 28-04-2012 om 23:33u
Score: 96 / 100

Niet alleen een plaat voor me jaarlijst, maar misschien ook voor je levens platen lijst! Tijdloze en fantastische muziek Cheers!

Anathema - Weather Systems
Reactie van pos op 29-04-2012 om 11:00u
Score: 95 / 100

Briljante plaat en gisteren in Paradiso een weergloos optreden.
Niet voor simpele hardrockers inderdaad.

Anathema - Weather Systems
Reactie van Metalmachine op 29-04-2012 om 12:10u
Score: 90 / 100

Wat een plaat! ook gisteren in paradiso geweest. De nieuwe nummers zijn live zo goed! Ik vind Weahter Systems beter dan de vorige, met name de eerste 4 songs zijn echt briljant.

Anathema - Weather Systems
Reactie van Een Metalfan op 29-04-2012 om 13:30u

gilbert laat je oren uitspuiten.

Anathema - Weather Systems
Reactie van Darkholme op 29-04-2012 om 13:58u
Score: 90 / 100

Geweldig album, komt zeker in mijn jaarlijst, én een geweldig optreden in Paradiso gisteren. Live komen de nieuwe nummers ook zeer goed tot hun recht.

Anathema - Weather Systems
Reactie van metaljanet op 29-04-2012 om 19:09u

Ik ken deze band vooral uit de beginperiode, ben na een tijd afgehaakt. Wat ik lees over hun nieuwe richting begint me nu wel zodanig nieuwsgierig te maken, zeker nu ik de reacties lees over hun laatste. Ik zou em bijna blind durven aanschaffen...

Anathema - Weather Systems
Reactie van Tom op 29-04-2012 om 21:43u
Score: 85 / 100

Ik heb Anethema afgelopen vrijdag in Antwerpen gezien. De hele nieuwe CD voorbij horen komen. Net als de vorige keer in Eindhoven; toen speelden ze 'Because.." integraal. Meer dan twee uur show per avond. Een band als deze verdiend naast een CD rescentie ook een Live registratie. Dan zal meneer Gilbert zich wellicht gaan realiseren dat Anathema een LIVE-band is. De nrs van de nieuwe schijf zijn mijn inziens bedoeld om met ambiance + lichtshow te mogen voelen. Enkel afgaande op de cd bespreking krijgt deze band hier te weinig credits ;-)

Anathema - Weather Systems
Reactie van Lennaert op 30-04-2012 om 10:41u
Score: 90 / 100

Was er ook bij in Paradiso. Magistraal concert! Weather Systems wordt elke keer dat je de plaat draait beter. Daarom een 90. Ook zeker in jaarlijst.

Anathema - Weather Systems
Reactie van Robiels op 30-04-2012 om 16:13u
Score: 92 / 100

Ik denk dat de reacties boekdelen spreken. Prachtig album en een hoogtepunt uit hun carriere.

Anathema - Weather Systems
Reactie van Rein op 01-05-2012 om 10:52u
Score: 90 / 100

Anathema hoort eigenlijk niet meer op metalfan in recensie gezet te worden omdat het simpelweg teveel afwijkt van wat er hier aan muziek geliked wordt. Alhoewel....als ik hierboven kijk zijn er gelukkig genoeg mensen die deze, in mijn ogen, briljante band in het hart hebben gesloten. Ik vind Anathema ook helemaal te gek en bij hun laatste optreden hebben ze weer al mijn kippevelvoorraad opgebruikt. Dikke vette pluim voor de manier waarop deze band zich heeft ontwikkeld (en blijft ontwikkelen!!)

Anathema - Weather Systems
Reactie van Daniel op 02-05-2012 om 18:22u
Score: 90 / 100

Veel herkenbaars in de reacties. Ik ga al zo'n goeie 20 jaar naar concerten en zal dus wel zo'n kleine honderd concerten gezien hebben. Ik zal niet zeggen dat dit het beste concert is wat ik heb meegemaakt (zoveel prachtigs gezien, kan niet kiezen), maar dit was wel één van de absolute toppers. Zo goed was het. Helemaal flabbergasted.

Anathema - Weather Systems
Reactie van Bart op 02-05-2012 om 23:21u
Score: 79 / 100

Net geen 80, want er staan een paar serieus slaapverwekkende of te melodramatische nummers op. Dat zelfmedelijden zint me niet zo. Daarentegen natuurlijk ook een paar krakers zoals het openingsnummer en het oppermachtige 'The Storm Before The Calm', wat een zalig nummer is me dat, kan tijdens een live-optreden zo tussen de classics, allé de eerste 5 minuten van dat nummer toch ;) . Ben live ook gaan zien in Antwerpen, Amplifier in het voorprogramma, was op één nummer na zalig. Van Anathema was ongeveer de helft echt goed. Maar ook dikwijls te zagerig. Heb je zo een emotionele scharrel bij waar je tijdens de saaie nummers op kan leunen terwijl zij guitig in je nek huilt en af en toe een klagerig refrein meekwijlt, dan gaat het nog, maar zo alleen had ik meer trek om pinten te pakken en een klein luchtgitaartje boven te halen tijdens het stevigere werk.

Anathema - Weather Systems
Reactie van metaljanet op 08-05-2012 om 19:00u
Score: 80 / 100

Zoals eerder aangehaald het aangedurfd om blind aan te schaffen, zeker niet tegengevallen en nu nog hogere verwachtingen van WHBWH die ik ook blind ga aanschaffen...
Zijn er eigenlijk nog vergelijkbare bands, cd's als dit, want dit staat me uiteindelijk best wel aan. Is eens wat anders dan al die superbands met twintig gastvocalisten of bands met orchestra om iets nieuws te doen of nevenprojectjes waar uiteindelijk toch de halve band in meespeelt etc.

Anathema - Weather Systems
Reactie van cor op 10-05-2012 om 10:22u
Score: 70 / 100

Sorry, heb het een paar keer gedraaid maar het boeit mij totaal niet,gelukkig verschillen muziek smaken.

Anathema - Weather Systems
Reactie van Pascal op 09-06-2012 om 16:06u
Score: 100 / 100

Laat iemand mij maar eens vertellen welk album beter is dan dit album

Anathema - Weather Systems
Reactie van Lhaticore op 20-07-2012 om 10:34u
Score: 7 / 100

Als je het met met hun meesterwerk Judgement vergelijkt is het lastig en iets vergelijke met Pink Floyd is onmogelijk net als met Porcupine Tree die maken tijdloze muziek die over 30 jaar nog bestaat, maar ik snap wel de review het zijn steeds opbouwende songs, er had wat meer variatie in mogen zitten. Het is trouwens net zo simpel als Hardrock maar dat is wel weer lekker op zijn tijd, dus snap wel dat het hier hoort.

Anathema - Weather Systems
Reactie van Raymond op 25-12-2012 om 00:22u
Score: 100 / 100

Het beste wat dit aardse bestaan ons te bieden heeft. Hoger op de muzikale ladder ga je niet meer komen. Luister eens naar The lost Child met een koptelefoon op.

Anathema - Weather Systems
Reactie van Dennis op 11-07-2014 om 13:17u
Score: 95 / 100

Nou het nummer The Lost Child raakte me anders toch behoorlijk diep in mijn hart. Het is aan te raden om voor dat nummer eens goed te gaan zitten. Magistraal

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.