Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

Allegaeon - Fragments Of Form And Function
Jaar van release: 2010
Label: Metal Blade Records
Allegaeon - Fragments Of Form And Function
Als de melodieuze deathmetalbandjes uit de grond blijven schieten, is het verfrissend om eens een jong bandje te horen dat de clichés van het genre weet te mijden. Niet alleen klinkt Allegaeon fris en gretig, de band koppelt ook nog eens uitstekende instrumentbeheersing aan een gezonde dosis agressie en het vermogen om sterk in elkaar zittende nummers te componeren. Met Fragments Of Form And Function leveren deze heren dan ook een debuutalbum af om rekening mee te houden.

Met opener The Cleansing laat Allegaeon direct horen geen prutsbandje van dertien in een dozijn te zijn. Gezegend met een vol en transparant geluid treedt de band de luisteraar met opgeheven hoofd tegemoet, met als belangrijkste wapens het retestrakke spel, vlammende gitaarwerk en de gelikte riffs. De nummers zitten niet volgens het gebruikelijke couplet-refreinstramien in elkaar, maar zijn een stuk complexer en meer gelaagd qua opbouw. Tegelijkertijd zijn er door de overtuigende melodielijnen genoeg muzikale ijkpunten die voor herkenbaarheid zorgen. Luister maar eens naar ijzersterke nummers als The Renewal, The God Particle en Biomech - Vals No. 666, die zich ondanks hun veelvoud aan ideeën vrij snel in het hoofd van de luisteraar weten te nestelen.

Wat vooral opvalt, is het enorm hoge spelniveau van deze ‘jonkies’. Met name de gitaristen weten ons te verwennen met vingervlugge riffs en imponerende solo’s. Ook qua tekstuele inhoud biedt Allegaeon interessante thematiek, zoals het veelbesproken 'Higgs-deeltje' in The God Particle. In die zin, maar ook muzikaal, doet de band wel wat denken aan Scar Symmetry, maar dan toch wat agressiever. Bij Allegaeon zijn in ieder geval geen cleane refreinen te horen. De band doet ook enigszins aan Mors Principium Est denken, maar klinkt toch (niet bepaald verrassend gezien de afkomst van Allegaeon) iets meer Amerikaans.

Hoe dan ook, Fragments Of Form And Function is een album dat werkelijk overloopt van kwaliteit. Dat Metal Blade de band onder zijn vleugels heeft genomen, is niet meer dan terecht. Met dit album imponeert Allegaeon gedurende de volledige vijftig minuten. Wie in staat is om zo’n debuut af te leveren, heeft nog een hele mooie toekomst voor zich.

Tracklist:
1. The Cleansing
2. The Renewal
3. Across The Folded Line
4. The God Particle
5. Biomech - Vals No. 666
6. From Seed To Throne
7. Atrophy Of Hippocrates
8. Point Of Disfigurement
9. A Cosmic Question
10. Accelerated Evolution

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 23 februari 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Allegaeon - Fragments Of Form And Function
Reactie van ViridianMM op 23-02-2012 om 16:20u
Score: 90 / 100

Deze schijf stond vorig al op mijn jaarlijst, vette metal....

Allegaeon - Fragments Of Form And Function
Reactie van jt op 23-02-2012 om 21:40u
Score: 85 / 100

Heb net een paar nummers gehoord en het klinkt inderdaad super. Ook is deze week de naam van de nw cd bekend geworden "Formshifter" heet het schijfje. Mei komt ie uit volgens de metalunderground. Kunnen de heren wat mij betreft gelijk door naar forta of dokk'em.

Allegaeon - Fragments Of Form And Function
Reactie van Een Metalfan op 24-02-2012 om 11:35u

85 punten is voor mij meer dan genoeg de zanger staat mij niet aan

Allegaeon - Fragments Of Form And Function
Reactie van Old Mhb op 29-02-2012 om 14:13u
Score: 86 / 100

Goede review, schijf en band.

Allegaeon - Fragments Of Form And Function
Reactie van robin op 20-05-2012 om 17:19u
Score: 90 / 100

sorry voor late reactie,GEWELDIGE SCHIJF!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!