Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

10-12-2019

Nightwish - Imaginaerum
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records

Nightwish - Imaginaerum

Voor deze review van Imaginaerum echt van start gaat, zal ik eerst even mijn mening over Anette Olzon duidelijk maken, zodat we allemaal weten vanuit welke visie deze review geschreven is: ik ben een groot liefhebber van haar stem. Dark Passion Play was dan wel geen perfect album, maar ik was aangenaam verrast door de fijne heldere klanken die zij ten gehore bracht. Dat ze de oude Nightwish nummers live in sommige gevallen een stuk minder zong dan Tarja was jammer, maar dat neemt niet weg dat ik alsnog heel erg kan genieten van de opzwepende zang in The Escapist, Amaranth en The Poet And The Pendulum.

Imaginaerum laat in ieder geval horen dat Anette goed gegroeid is als zangeres en dat ze absoluut past bij Tuomas' bombastische schrijfstijl. Op songs als Storytime en Last Ride Of The Day zet ze op voortreffelijke wijze haar nachtegaal stem op, terwijl ze in bijvoorbeeld het experimentele en jazzy Slow, Love, Slow ook een zwoele, soulvolle stem gebruikt. Natuurlijk is het niet alleen Anette die hier qua zang de show steelt, want ook bassist Marco Hietala is veelvuldig aan het woord. Hij gebruikt zijn stem dit keer echter niet voor gevoelige zanglijnen, zoals op het vorige album bij The Islander het geval was, maar maakt voornamelijk gebruik van zijn stevige strot. Een perfect voorbeeld hiervan is zijn maniakale zang op Ghost River, die een prachtig contrast vormt met de lieflijke stem van Anette.

Productioneel gezien zit het allemaal weer prima in elkaar zoals we in de tussentijd van de band gewend zijn. De gitaar klinkt weer lekker stevig, terwijl ook de ronkende klanken van Marco's bas weer zeer plezierig klinken. De orkestraties zijn daarnaast ook prima gekozen en zorgen er in sommige gevallen (Scaretale) zelfs voor ik me als luisteraar in een Tim Burton film waande. Hier tegenover staan dan ook weer ingetogen nummers als Slow, Love, Slow en het erg mooie Turn Loose The Mermaids, waar men in het laatste geval flink wat inspiratie bij Ennio Morricone lijkt te hebben opgedaan.

Toch zijn er voor mij toch echt een aantal zaken op dit album te benoemen die er voor zorgen dat ik het geen superscore kan geven. Allereerst de liederen zelf: nummers als Storytime, Ghost River, Slow, Love, Slow en Scaretale zijn perfecte voorbeelden van nummers die ik met alle plezier achter elkaar kan draaien, maar ongeveer de helft van de songs op het album missen een zelfde impact. I Want My Tears Back is catchy en heeft een leuk folky middenstuk, maar komt tegelijkertijd wel uitzonderlijk simpel over, terwijl een nummer als Rest Calm ondanks de prachtige zang (die eigenlijk op alle nummers prima in orde is) lijdt onder repetitieve riffs en teksten. Daar komt ook nog eens bij dat ik nu in de tussentijd ook van mening ben dat het drumwerk bij deze band wel heel erg simpel is.

De grootste deceptie was voor mij toch echter de epic Song Of Myself: de opbouw is veelbelovend, maar voordat men ergens naar een climax toe kan werken, slaat het nummer om in zo'n zes minuten opgelezen gedichten. Hoe mooi deze poëzie ook kan zijn (sommige van de sprekers hebben daarnaast ook prettige vertelstemmen), het laat het nummer voor mij compleet stilvallen. Misschien dat het in de context van de komende film veel boeiender is, maar zolang we hier nog niets van gezien hebben, blijft deze track voor mij bijzonder teleurstellend.

Begrijp me goed, Imaginaerum is een album waar weer veel zorg aan besteed is en het klinkt ook allemaal uitstekend. Maar toch, hoe mooi de zang ook is en hoe groots de orkestraties ook zijn, ze kunnen allen niet verhullen dat er tussen de uitschieters een hoop saaie nummers op de plaat te vinden zijn. Ik hink dan ook bij deze recensie op twee gedachten. Allereerst is het album een absolute aanrader vanwege de vernieuwende invloeden in de nummers (naast orkestraal ook jazz en western) en de prachtige zang. Aan de andere kant ben ik teleurgesteld over het feit dat er ook een hoop materiaal op staat waar ik weinig door geprikkeld werd.

Een hoop mensen zullen het ongetwijfeld niet met me eens zijn en het album met alle plezier nemen voor wat het is. Tegen hen wil ik dan ook vooral zeggen dat ze er lekker van moeten genieten en nog maar vijftien punten bij mijn eindscore moeten optellen. Ik hoop alleen toch dat ik niet de enige ben die vind dat orkestraal geweld en topzang er niet voor zorgen dat een album meteen helemaal goed is. Desalniettemin is Imaginaerum echt geen slecht album, het kon alleen net wat beter.

Tracklist:
1. Taikatalvi
2. Storytime
3. Ghost River
4. Slow, Love, Slow
5. I Want My Tears Back
6. Scaretale
7. Arabesque
8. Turn Loose The Mermaids
9. Rest Calm
10. The Crow, The Owl And The Dove
11. Last Ride Of The Day
12. Song Of Myself
13. Imaginaerum

Score: 73 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 4 januari 2012

Koop dit album in

Meer Nightwish:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Vincent op 04-01-2012 om 10:43u
Score: 95 / 100

Wat nou saai! Ik vind dit na Oceanborn de beste die ze gemaakt hebben, en juist omdat 'ie nooit saai wordt. De laatste plaat die mij echt overweldigde was Crimson van Edge of sanity en deze.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van 70 op 04-01-2012 om 11:03u

Sommige stukken zijn me te poppy. Net Abba met een heavy gitaartje.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Nicolas op 04-01-2012 om 11:32u
Score: 70 / 100

Helemaal met de review eens, Song of myself heb ik zelfs in tweeen geknipt omdat de eerste helft als nummer nog wel okay is, verder is het idd een heel erg op en neer album met zo een beetje de helft goede en de helft slechte nummers.
En waar is het door Tuomas beloofde 18 minuten durende My Dying Bride-achtige dodenmars-achtige nummer? Helemaal nergens.
Na zo een lange tijd wachten op een nieuw album had ik zeker meer verwacht, helemaal omdat Dark Passion Play voor mij echt een van de beste NW albums is, uiteindelijk is het wel een voldoende maar van deze band had ik toch meer verwacht.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Een Metalfan op 04-01-2012 om 11:44u

bij lords of metal krijgt deze bespreking 94 punten.

hoe is het mogelijk dat lennert maar 73 punten geeft kom op zeg dit is geen beginnend bandje dit is NIGHTWISH.

schrappen en snel door iemand met verstand laten bespreken.

ik hoop dat LENNERT DIT BERICHTJE OOK LEEST.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Smetsar op 04-01-2012 om 11:52u
Score: 95 / 100

Beste plaat van 2011 en beste plaat van Nightwish ooit!
Ik vind het een meesterwerk, het experiment wordt niet geschuwd, Annette klinkt beter dan ooit en alles hangt mooi samen. Dit wordt moeilijk om te evenaren denk ik.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Arjan op 04-01-2012 om 11:56u
Score: 65 / 100

Om even op de spreker boven mij te reageren:

bij LOM kreeg deze bespreking ook VEEL te veel punten, zoals zij bekend zijn te doen bij de grotere releases... Het mist soms volledig aan een kritische houding daar wat betreft de bekende bands.

Dat gezegd hebbende is dit een matige release van Nightwish; en doet zeker sterk onder aan Dark Passion Play, wat een slim vervaardigd album was, en een goed argument was voor een nieuwe frontwoman.

Verder druipt er van de bovenstaande post een gefrustreerd tienerfanboy-gehalte af; indien dit niet het geval is zou ik mij schamen voor afwezigheid van juist gebruikte hoofdletters en leestekens, en het niet kunnen formuleren van een enkele doordachte en correcte zin.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Arjan op 04-01-2012 om 11:57u

Met 'de spreker boven mij' bedoelde ik uiteraard niet Smetsar, maar die daarboven. Even voor de duidelijkheid.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Hyb op 04-01-2012 om 12:20u

Ik heb er nog niet goed naar geluisterd, maar de reactie is te mooi om niet te happen: "hoe is het mogelijk dat lennert maar 73 punten geeft kom op zeg dit is geen beginnend bandje dit is NIGHTWISH.

schrappen en snel door iemand met verstand laten bespreken."

Hoe is het mogelijk? Lees de review. Hierin staat dat je +15 punten mag optellen als je je niet stoort aan de verhalen en langzame nummers. Dan is het al een 88. Daarbij wordt uitbundig uitgelegd wat de sterke en minder sterke punten van het album zijn vanuit zijn oogpunt waardoor je zelf een mening kan vormen.

Je mag alleen wat minder uitgebreid ingaan op hoe prachtig de stem van Annete is, dit komt iets te vaak terug in de tekst en doet af aan de betrouwbaarheid van het geheel.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Lennert op 04-01-2012 om 12:50u
Score: 73 / 100

@Hyb: excuses daarvoor, haar stem is voor mij gewoon de ultieme reden dat ik in bepaalde opzichten van dit album genoten heb.

@'een metalfan': ah, daar komt het punt weer naar boven dat ik geen verstand van muziek zou hebben omdat ik een andere mening heb dan de reviewers met wie je het wel eens bent. Ik ben blij voor je dat jij het album veel beter vond dan ik, maar dat maakt je mening of die van een ander nog steeds niet meer waard dan die van mij (net zoals die van mij ook niet meer waard is). En dat Nightwish geen beginnend bandje is, is absoluut waar, vandaar dat ik ook wel vind dat het album uitstekend geproduceerd klinkt. Dat maakt het alleen nog steeds geen perfect album. Op die fiets kunnen we iedere scheet van grote bands wel met een 90+ belonen omdat ze 'geen beginnend bandje zijn'

@Nicolas en Arjan: helemaal mee eens.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van enchant op 04-01-2012 om 13:09u

Goeie review. Ik heb deze cd nog niet gehoord en kan dus geen persoonlijk oordeel vellen. Adhv bovenstaande review kan ik tenminste wel opmaken wat ik kan verwachten, en waarom de score van de recensent eerder gemiddeld is. Duidelijke argumentatie wordt hiervoor gegeven.
Het argument "Dit is NIGHTWISH" van één van bovenstaande reacties raakt kant noch wal. Mag er dan bij geen enkele "grote" band nog een punt van kritiek aangehaald worden? Moeten we dan alle bands van pakweg EMI, Nuclear Blast en Roadrunner Records dan maar per definitie 90 punten geven? Laat dat maar aan de recensenten van Aardschok en Rock Tribune over. Die krijgen zulk een harde plasser als ze een "grote" band hebben mogen interviewen dat iedere vorm van objectiviteit verdwijnt in hun reviews. En een negatieve review zou wel eens kunnen betekenen dat het blad in kwestie door de bewuste band geweerd wordt voor interviews na een volgend album. En dat kunnen ze al helemaal niet riskeren natuurlijk...

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van blikkie op 04-01-2012 om 13:59u
Score: 75 / 100

helemaal mee eens met deze review.
inderdaad te veel ups en downs.
alles klinkt super,maar ik mis dus wat teveel metal in dit geheel,als TOP band had ik daar dus wel iets meer van verwacht.
grootste min punt voor mij ook is inderdaad het Song Of Myself
wie verzint dat om daar een 6 minuten gedicht aan te breien.
terwijl het (zonder gelul)het een super nummer is.
al met al, ja niet slecht hoor ,maar toch!!!!!!!

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Old Mhb op 04-01-2012 om 14:47u

Ik ben het met Lennert eens. 't Is niet omdat het een grote naam is je het automatisch fantastisch moet vinden. Denk maar eens aan de wangedrochten die er in 2011 zijn uitgebracht door grote namen of aan St Anger. Gelukkig is dit album zeker geen wangedrocht maar ik vond Dark Passion Play persoonlijk beter. In mijn ogen heeft Nightwish geen slechte cd's gemaakt. Ik wil deze niet vergelijken met de Tarja-albums. Ik vind beidde zangeressen goed.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Kiske op 04-01-2012 om 15:01u
Score: 91 / 100

Mijn recentie van die album:

Neem alle Nightwish platen. Gooi deze in een grote bak. Voeg daar 3 scheuten Rhapsody (of Fire) aan toe. Gooi daar een vleugje MetallicA bij. En doe er vervolgens 2 dikke eetlepels Hans Zimmer bij. De staafmixer er in en mixen maar! Wat komt er vervolgens uit.

Imaginaerum.

Wat een prachtig album!!! Nightwish laat zien dat ze toch vooral een METAL band zijn. Het album is bij tijd en wijlen spijkerhard. De riffs snijden werkelijk door alles heen. Toch heeft Nightwish ook nog nooit zo afwisseld geklonken. Luister maar es naar een echte slow jazz in het nummer Slow, Love, Slow. Of naar het prachtige hoempapa/circus achtige middenstuk in Scaretale.

Scaretale (en ik tel aanhangsel Arabesque daar bij) is sowieso samen met het ruim 13 minuten durende Song of Myself het hoogtepunt van het album. Dat laatste nummer is werkelijk prachtig en eindigt met een minuten lang gedicht opgedragen door alle dierbaren van Tuomas.

Toch is Tuomas op dit album niet de indrukwekkendste van de band. Want Marco en Anette stijgen tot grote hoogten. Anette laat zien dat ze Tarja werkelijk alle hoeken en gaten op kan zingen en brengt Nightwish tot op een eenzaam hoog niveau in de female fronted metalscene.

Is er dan nix te zeuren over dit album? Jawel... 1 dingetje... Waar het hele album groots, grootser, grootst klinkt doet de drums dit op sommige momenten niet. Het klinkt soms wat iel.

Maar is er iemand die daar over zeurt? Dacht het niet! Beste album van 2011? ZONDER TWIJFEL!!!

91/100

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Kiske op 04-01-2012 om 15:03u
Score: 91 / 100

Sorry voor de paar schrijffouten... die album... wat een blunder!!! XD

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Erik op 04-01-2012 om 15:32u
Score: 85 / 100

Ik ben het grotendeels wel eens met de review. Een prima album met een paar topnummers maar ook een aantal mindere. Alleen ben ik nog steeds geen fan van Annette, geef mij Tarja maar. Oceanborn en Wishmaster zijn voor mij nog steeds onovertroffen! Maar nietemin is Imaginaerum wel een van de betere albums van 2011, alleen live hoef ik ze niet meer te zien. Anette kan het op het podium gewoon niet aan...( ik heb nog steed het rampzalige Graspop optreden van 2009 op m'n netvlies staan )

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van margrave op 04-01-2012 om 15:36u
Score: 85 / 100

ik vind de cd heel goed. zelf ben ik ook een fan van anette haar stem, en vind het erg dat velen haar zo afbreken omdat ze de noten van tarja niet haalt. wat dacht je nu zelf? zis een heel ander genre van zingen, dus een verandering kon je wel verwachten.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van J. op 04-01-2012 om 16:27u
Score: 79 / 100

@Kiske, laat het recenseren maar aan Lennert over.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Erwin op 04-01-2012 om 16:40u
Score: 73 / 100

Lennert, het is net alsof jouw review de formulering van mijn eigen mening is, buiten het feit dat ik misschien iets minder gecharmeerd ben van de stem van Annette. Daarbij moet ik echter aangeven dat ik uberhaupt niet zo van de vrouwelijke vocalen ben. Voor mij was Song of myself ook echt een enorme tegenvaller, die poetische teksten aan het einde duren veel te lang en weten me niet echt te raken. Ik heb altijd de neiging om dit nummer eerder stop te zetten. Verder ben ik het helemaal met je eens dat er een paar zeer aardige nummers tussen zitten, maar ook zoveel die geen onuitwisbare indruk zullen achterlaten. Juist omdat het Nightwish is, verwachtte ik er ook meer van. Niet slecht, zeker niet, de prosessionaliteit druipt er vanaf. Maar voor mij absoluut geen kippenvelgehalte.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van naitwis op 04-01-2012 om 17:46u
Score: 75 / 100

Goede review. Ik ben het er geheel mee eens. (behalve dat ik 2 punten meer geef) Er had inderdaad meer uitgehaald kunnen worden. Er staan een aantal nummers op die ik oversla. Mijn favorieten: Slow, love slow, Scaretale & Storytime.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Dirk op 04-01-2012 om 20:17u
Score: 93 / 100

De mensen die dit een lage score geven, zijn mensen die er niet tegen kunnen dan metal ook toegankelijk en commercieel kan en mag zijn. Productioneel, speltechnisch en songgericht staat dit album mijlenver voor op alle metalalbums die dit jaar zijn uitgekomen. Volgens mij heeft de reviewer ook niet echt goed naar het album geluisterd. Voorbeeld : Marco doet geen gevoelige zanglijnen. Begin van het album niet gehoord? Ik begrijp perfect dat dit niet je ding is, maar objectief gezien kan je dit gewoon geen 73 punten geven.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Lennert op 04-01-2012 om 21:32u
Score: 73 / 100

Als je wil gaan zeuren omdat ik het intro heb overgeslagen in mijn review (die voor mij viel onder de saaie songs) zul je toch met iets beters moeten komen. Ik vind daarnaast Storytime en Last Ride Of The Day beide fantastische songs en die zijn gigantisch toegankelijk, I Want My Tears Back vind ik daarentegen naast catchy simpel en gimmicky. Het maakt me niets uit dat het toegankelijk en commercieel is (dan zou ik wel andere muziek dan power metal luisteren als favoriete genre), maar ga nu niet beweren dat dit speltechnisch de beste plaat van 2011 is, daarvoor zijn zowel de gitaarriffs als de drumpartijen echt niet imponerend genoeg. Wat wel gedurende het hele album imponeert is de productie, de orkestratie en de zang, en dit heb ik al gezegd. En blijf nu eens weg met je objectiviteit, er is geen objectiviteit in kunst, alleen mensen die het met elkaar eens zijn of niet, het enige wat we kunnen doen is een onderbouwde mening geven en daarbij trachten niet te partijdig te zijn.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Santtu op 05-01-2012 om 13:42u
Score: 87 / 100

Lekkere plaat, maar inderdaad niet zo'n knaller als Oceanborn en Wishmaster. Anette laat absoluut horen dat ze een veel gevarieerdere zangeres is dan Tarja. Tarja zou nooit zingen zoals Anette in Scaretale (samen met Last Ride of the Day miin favoriete lied van dit album), Storytime is lekker catchy, typisch Nightwish en blijft na 2 luisterbeurten al in je hoofd hangen.

Slow, Love Slow geeft qua sfeer perfect een rokerige jazzclub weer. Ik heb niks met Jazz, dus dit lied had voor mij niet gehoeven (al went het). Turn Loose the Mermaids is erg mooi, maar Rest Calm is dan weer een saaie draak van een lied en begint me al te irriteren. Song of Myself kan ik wel waarderen, al moet ik toegeven dat het gedicht beter vervangen had kunnen worden door knallende metal.

Al met al vind ik het een erg goed album. Maar toch... Oceanborn heeft destijds meer dan een half jaar onafgebroken in de CD-speler van mijn auto gezeten. Imaginaerum heb ik er na een keer of 5 weer uitgehaald om Gorath te luisteren... Al verveelt Imaginaerum toch nog niet...

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Een Metalfan op 05-01-2012 om 13:53u

jongens laat deze recensie toch stikken wij weten wel beter dat deze nightwish cd heel sterk is en dat hij met de beste nightwish cds kan concureren

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Erwin op 05-01-2012 om 14:53u

De reacties doen me denken aan de discussie die gevoerd werd, nadat Voetbal International de televizierring won. De één vindt het een geweldig programma (waaronder ondergetekende), de ander vindt het vreselijk, maar je kan in ieder geval niet beweren dat het format van het programma zo enorm knap bedacht is. Er zitten simpelweg drie heren aan tafel over voetbalnieuws te praten met een presentator erbij. Zo kan je ook vinden dat Imaginaerum een geweldig album is of juist een album dat wat tegenvalt, maar met enig inzicht kun je nooit beweren dat Imaginaerum speeltechnisch de beste plaat van 2011 is, net zoals Voetbal International dat niet is onder de tv-programma's. Doe je dat wel, dan is dat een eigen tekortkoming en niet één waar de reviewer op afgerekend moet worden.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Dirk op 05-01-2012 om 16:27u

De meesten associeren muzikale kwaliteit precies met zoveel mogelijk noten per seconde eruit persen. Alle instrumenten op dit album klinken perfect en staan volledig in balans, dat vind ik speltechniek. Ik vind bv. dat The Beatles of Pink Floyd nog meer speltechniek hebben dan Nightwish. Een riff moet niet complex zijn om goed te zijn, anders had Black Sabbath nooit een goede riff gemaakt. Maar zoals Erwin ook schrijft ; de ene vindt het goed, de andere niet, en dat maakt muziek net interessant.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Pepijn op 05-01-2012 om 17:55u
Score: 55 / 100

Voor mij een tegenvaller van jewelste: de nadruk ligt volledig op de vocalen, de gitaren vind ik niet goed genoeg naar voren komen in de mix, de pop invloeden vind ik te groot en verder lijken de dame en heren vooral erg filmisch/bombastisch te willen klinken. Daarnaast zijn bepaalde tracks ('I Want My Tears Back', 'Rest Calm', 'The Crow, The Owl And The Dove' en 'Song Of Myself' als absoluut dieptepunt) te voorspelbaar, te inwisselbaar of gewoon ronduit te zwak. Geef mijn portie maar aan Fikkie.

@Erwin: wijze woorden

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Rein op 05-01-2012 om 21:18u
Score: 88 / 100

Leuk te zien dat er zo onwijs veel mensen de moeite nemen om te reageren. Een teken dat een band nog leeft. En dat is bij Nightwish uiteraard het geval. Ik vond de laatste cd´s vna Nightwish heel mager en was een beetje afgehaakt. Maar na alle recensies toch maar via I tunes binnengehengeld en meer dan aangenaam verrast. Prachtige composities, dik aangezet met orkesten en twee stemmen die het goed doenen hele catchy zanglijnen neerzetten (ben nog steeds geen grote fan van Annette maar ze doet het hier eigenlijk best goed!). Deze cd zal het in menig jaarlijstje goed gaan doen en dat is eigenlijk heel terecht als je de enorme kwaliteit in acht neemt. Top gedaan !

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Six degrees op 06-01-2012 om 14:58u
Score: 10 / 100

Vind dit een meesterwerk. Vind die vorige zangeres zelf 10 keer niks. Van al dat opera gedoe krijg ik kromme tenen van.....
Super plaat.....

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van puppetz op 06-01-2012 om 20:12u
Score: 75 / 100

Ik ben het volledig met de reviewer eens. Zeker geen slechte plaat, maar ik ben veel beter gewend van Nightwish. In dat opzicht is het dus een tegenvaller, en dat zeg ik toch als fan van Nightwish. Er staan een handvol sterke nummers op de plaat, maar ook een aantal vullers (vooral The Crow, The Owl And The Dove en Song Of Myself zijn ondermaats). Voor mij is het dan ook een stap achteruit na Dark Passion Play. Volgende keer weer beter hopelijk.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Kiske op 07-01-2012 om 12:40u
Score: 91 / 100

Ik snap niet dat iedereen Song of Myself zo slecht vind! Ik vind dat echt een topnummer!!! Juist dat gedicht maakt het nummer super sterk en sluit de CD prachtig af!

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Andre op 07-01-2012 om 12:58u
Score: 55 / 100

Overgewaardeerde band! Ze zouden mischien moeten gaan solliciteren bij Joop v/d Ende theaterproducties.

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Een Metalfan op 07-01-2012 om 13:09u

ga jij daar solliciteren prutsers en ga jij daar joop vd ende kijken commerciele droplul

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Rik op 07-01-2012 om 15:47u
Score: 60 / 100

@Andre - Ik ben het wel met je eens, Nightwish gaat steeds meer de musical kant op! Waar zijn de tijden van Oceanborn gebleven? Tarja, i miss you...

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van marja op 10-01-2012 om 17:25u

Tarja I fist you :D

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Mich666 op 12-01-2012 om 17:14u
Score: 90 / 100

Dark Passion Play was goed. Deze is veel beter. Heel gevarieerd. Je hoort naast de bits en bytes van de muziek ook de pakjes geld vallen die er tegenaan gesmeten zijn. Als je dan met dit resultaat komt is dat zeer goed besteed. Ze duurt bijna 80 minuten maar het lijkt amper de helft. Toppie !

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Sneeuwwitje op 23-01-2012 om 19:07u
Score: 85 / 100

Ik ga het kort houden:
Deze CD is echt ZALIG maar ben er helemaal mee eens dat sommige liedjes er echt niet bijhoren (te saai...)

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Dave op 27-02-2012 om 07:22u
Score: 95 / 100

Voor mij, hun beste album ooit tot nog toe...

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van loona op 10-04-2012 om 16:21u
Score: 85 / 100

ik vind het een super cd,beluister deze eens met koptelefoon,er zijn nummers bij die u meenemen naar hogere sferen als je uw ogen sluit en de muziek u mee neemt,tuomas is een briljant musicus,geweldige combinatie met het koor,anette is dit keer goed,speciaal op haar maat
geschreven,deze bombastische muziek mist tarja en haar band,denk dat nightwish terug is met deze cd,hoe dikwijler je ze hoort,hoe meer deze cd groeit,je moet het maar doen,hoe dit alles live in concert gaat zijn is nog een ander verhaal

Nightwish - Imaginaerum
Reactie van Elessar op 09-05-2012 om 11:45u

Geweldig welke reacties dit album teweeg kunnen brengen.

Duidelijke review. Opvallend dat men die zich er in kan vinden, ook goed kan beargumenteren waarom ze dat vinden.
En zij die het er niet mee eens zijn, die komen niet verder dan een simpel 'het is NIGHWISH' of 'laat deze review toch stikken wij weten wel beter'.

Geweldig. Zo sneu.
Heerlijk om van te genieten.