Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 29-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ad Sluijter (Epica) - 40
 • Alex Grey (illustrator) - 68
 • Andy LaRocque (King Diamond) - 59
 • Frank Harthoorn (Gorefest) - 53
 • Fredrik Johansson (I) (Draconian) - 47
 • Joackim Menard (Midwinter) - 43
 • Lori Peters (Skillet) - 48
 • Rym (Ragnarok) - 45

Vandaag overleden:
 • Erik Lindmark (Deeds Of Flesh) - 2018
 • George Harrison (The Beatles) - 2001
Review

The Devin Townsend Project - Deconstruction
Jaar van release: 2011
Label: InsideOut Music
The Devin Townsend Project - Deconstruction
The Devin Townsend Project is een project zoals er niet veel zijn, je kunt eigenlijk wel stellen dat het project bijna uniek in zijn soort is. Het project bestaat uit vier cd’s waarvan de gevarieerdheid erg groot is. Van zeer rustig tot snoeihard en alles wat daar tussen zit. Devin Townsend is een artiest met een rijk verleden van bijna twintig jaar in de metalscene. Zijn grote doorbraak was met Steve Vai (zanger op het album Sex And Religion). Met Strapping Young Lad gooide hij het over een heel andere boeg van metal (death- en thrashmetal). Dit is nog te horen aan met name zijn soms krijsende stem, een van zijn handelsmerken.

Het project begon in 2009, waarvan twee albums in 2009 en twee in 2011 zouden worden uitgebracht. De in 2009 uitgebrachte albums Ki en Addicted verschilden nogal van elkaar; beide albums hadden een totaal afwijkende bezetting en dus ander geluid ten opzichte van elkaar. Ki was meer bluesgeoriënteerd, Addiction ging meer de hardrock kant op.

Deconstruction en Ghost gaan een stap verder, deze albums verschillen als dag en nacht van elkaar. Omdat de albums apart zijn uitgebracht, worden ze ook onafhankelijk van elkaar gereviewed.. Onderstaand de review van Deconstruction, de review van Ghost is separaat te lezen op Metalfan.

Het derde album van The Devin Townsend Project is Deconstruction. Het album is muzikaal gezien een logisch vervolg op Addicted maar dan nog meer metalgericht. Deconstruction is samen te vatten als een mix van diverse muzikale richtingen van easy listening tot metal. De muziek zit tussen bombastisch symfonische, progressieve en thrashmetal in. Aan de opbouw van nummers heeft Townsend veel aandacht besteed, waardoor de nummers ondanks de diverse invloeden heel natuurlijk overkomen.

Het verhaal van het conceptalbum Deconstruction is een wat vreemd verhaal rond een man die geobsedeerd is door de zoektocht naar het vinden van de ware aard van de werkelijkheid. Dat leidt tot een reis waarbij in de hel komt. Hij ontmoet de duivel die hem de geheimen van het universum toont. De duivel biedt hem een cheeseburger aan. Aangezien de man een vegetariër is, kan hij de cheeseburger niet eten, waardoor zijn speurtocht naar de aard van de werkelijkheid zinloos blijkt te zijn geworden. Het verhaal is wat chaotisch, de muziek ook. De zang is typisch Townsend, van normaal tot klassiek, van grunt tot krijsend. Op Deconstruction krijgt hij behoorlijk wat vocale ondersteuning: Paul Kuhr (November's Doom), Mikael Åkerfeldt (Opeth, Bloodbath), Ihsahn (ex-Emperor), Tommy Giles Rogers (Between The Buried And Me), Joe Duplantier (Gojira), Paul Masvidal (ex-Death, Cynic), Greg Puciato (The Dillinger Escape Plan) en Floor Jansen (ex-After Forever, ReVamp).

Muzikaal wordt de cd ondersteund door een orkest, groteske koren en bombastische keyboards. Door de vele tempowisselingen en verschillende sferen is Deconstruction nogal chaotisch en daardoor minder toegankelijk dan zijn voorgangers. Daardoor is het wel één van de meest interessante albums in 2011.
Stand, met medewerking van Åkerfeldt, is één van de nummers waarin je van alles hoort, van death tot symfonisch, van subtiel tot bombastisch, van cleane stem tot geweldige grunts. Een nummer met een indrukwekkende opbouw. Planet Of The Apes en The Mighty Masturbator behoren tot dezelfde categorie als Stand, lange nummers waarbij de repeatknop de enige knop is die na het nummer gehanteerd moet worden. Het album eindigt met twee bijzondere nummers, allereerst het indrukwekkend progressieve titelnummer dat soms nogal chaotisch maar steeds heavy is. Daarna het slotnummer Poltergeist, dat begint met de memorabele woorden: “Let’s finish this” en is supersnel. Een overweldigend einde van een geweldige cd.

Deconstruction is een zeer indrukwekkende metal cd. Een album met een enorme energie en met erg veel indrukken. De balans wordt echter nooit uit het zicht verloren. Daardoor is Deconstruction gewoon een must voor alle Townsend-fans en progressieve metal fans!

Tracklist:
1. Praise the Lowered
2. Stand
3. Juular
4. Planet of the Apes
5. Sumeria
6. The Mighty Masturbator
7. Pandemic
8. Deconstruction
9. Poltergeist
10. Ho Krll

Score: 93 / 100

Reviewer: Ralph
Toegevoegd: 20 november 2011

Meer The Devin Townsend Project:

The Devin Townsend Project - Deconstruction
Reactie van heidewolf op 20-11-2011 om 23:13u
Score: 70 / 100

Ik vind het album tegenvallen. De muziek is te onsamenhangend en niet pakkend of interessant.

The Devin Townsend Project - Deconstruction
Reactie van Duff op 21-11-2011 om 13:38u
Score: 95 / 100

Iets aan de reviews van Ghost en Deconstruction stoort me, en dat is de extreem basale zinsbouw van de reviews. Vooral bij Ghost heb ik het idee dat ik een boekverslag van een brugklasser lees. Hier mag wel iets meer aandacht aan worden besteed naar mijn mening.

Over de plaat zelf ben ik het zeker eens met de score, door de gelaagdheid en diepgang van de nummers blijf je maar nieuwe dingen ontdekken. Zeker top 10 materiaal.

The Devin Townsend Project - Deconstruction
Reactie van Een Metalfan op 21-11-2011 om 13:51u
Score: 91 / 100

Ben blij dat ik niet de enige ben die twijfels had over de kwaliteit van deze reviews. Fantastisch album, daar niets op aan te merken maar ik kan me voorstellen dat iemand die deze plaat nog niet gehoord heeft niet bepaald warm gemaakt wordt met deze recensie.

The Devin Townsend Project - Deconstruction
Reactie van Een Metalfan op 21-11-2011 om 16:49u

Ho Krll staat niet op de cd maar is een bonustrack voor de komende boxset dacht ik?

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.