Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Sonata Arctica - Live In Finland (DVD)
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records

Sonata Arctica - Live In Finland (DVD)

Ook al doen de laatste twee albums me toch echt een stuk minder dan pareltjes als Silence en Winterheart's Guild, Sonata Arctica blijft nog steeds een van mijn favoriete power metalbands. Tot nu toe heb ik ze slechts een keer live kunnen aanschouwen in 2004 als voorprogramma van Nightwish, waar het mij toen al duidelijk was dat deze band toch echt een stuk spontaner dan de headliner op het podium stond en een ongelooflijk goede show neerzette. In dat opzicht was ik dan ook erg benieuwd hoe de nieuwe dvd Live In Finland (zo'n 7 jaar na die ene keer dat ik ze zag) zou uitpakken.

Over de setlist kan ik meteen wel wat zeuren, want ik vind het gewoon erg jammer dat van Reckoning Night slechts een nummer voorbij komt, terwijl Silence zelfs helemaal wordt overgeslagen. Aan de ene kant siert het de band wel dat de setlist in vergelijking met de vorige dvd For The Sake Of Revenge bijna compleet anders is, maar ik had toch graag wat meer oudere krakers voorbij zien en horen komen. Toch moet ik wel toegeven dat nummers als Last Amazing Grays en In Black & White live een stuk beter over komen dan op het album zelf en best goed in de set passen, waardoor de pijn van het moeten missen van enkele favorieten al een stuk minder erg is.

Frontman Tony Kakko is erg goed bij stem, al vind ik het heel jammer dat hij bij vlagen besluit zanglijnen op vreemde wijze om te gooien en zo erg mooie stukken te verpesten. Zo gooit hij aan het eind van Replica een soort vreemde jodel partij er uit, waardoor een anders prachtig nummer ineens wel heel erg jammer ten einde komt. Wanneer de band echter met akoestische gitaren rond een on stage kampvuur Mary-Lou, Shy en Letter To Dana ten gehore brengt is het volop genieten van zijn prachtige stem en wordt het meteen weer duidelijk waarom hij zo'n geliefd zanger is.

De rest van de band doet enthousiast zijn best, waarbij er vooral een glansrol is weggelegd voor toetsenist Henrik Klingenberg die met keytar lekker spontaan en beweeglijk op het podium staat. Elias Viljanen bespeelt de gitaar daarnaast zo goed dat ik Jani Liimatainen nog geen moment gemist heb. Enige jammere is wel dat het toch vooral Tony's zang is die heel hard in de mix staat, waardoor vooral de bas, gitaar en achtergrondzang nog weleens op de achtergrond verdwijnen. Daarnaast heeft Tony ook nog wel eens de neiging zo dichtbij de microfoon te zingen dat zijn stem daardoor lichtelijk vervormd. Uiteindelijk zorgt het wel voor een typisch live gevoel (en zijn de solo's gelukkig wel prima versterkt), maar hier had iets meer aandacht in gestopt kunnen worden.

De tweede disc bevat in de vorm van vier extra nummers van Sonata Arctica Open Air II (bestaat er ook al zo'n festival?) met White Pearl, Black Oceans en Draw Me wel twee nummers die we nog niet op de eerste disc hadden gezien. De nummers zijn allemaal erg goed uitgevoerd (prachtige zangpartijen!) en qua mix stiekem net iets beter dan op de eerste disc het geval was. Een tweede live optreden bestaat uit de akoestische set van de eerste disc in Milaan, maar gezien het feit dit draait om een optreden wat vanaf het mengpaneel geschoten is met een camera, voegt dit niet heel veel toe. Het zelfde geldt voor de drie video's van Don't Say A Word, Paid In Full en Flag In The Ground en de fotogalerij, die alleen voor de diehard fans echt leuk zijn.

Nee, het echt interessante bonusmateriaal zit hem toch in de documentaires. Bij de blik achter de schermen van de dvd is het vooral leuk om te zien hoe zenuwachtig de band is, hoe slecht Finnen zijn in het spreken van Engels en hoe gepassioneerd de fans zijn die van over de hele wereld zijn aangekomen (inclusief een Nederlandse jongedame met een onvervalst Nederlands accent). Bij de tour door Zuid-Amerika gaat het er een stuk minder serieus aan toe terwijl de band zichzelf in krappe busjes perst, vlinders spot, homofiel fruit tegen komt, lucht drum speelt voor volle zalen, Duits leert (hilarisch!) en tropische temperaturen trotseert.

Live In Finland is alles bij elkaar een erg geslaagd product, al hadden er bij het concert enkele schoonheidsfoutjes verholpen kunnen worden. Toch is het door alle extra's, goed geschoten beelden en bovenal enthousiasme van de bandleden en crew een erg leuke dvd geworden waar de fans volop van zullen genieten.

Setlist disc 1:
1. Intro (Everything Fades to Gray)
2. Flag in the Ground
3. Last Amazing Grays
4. Juliet
5. Replica
6. Blank File
7. As If the World Wasn't Ending
8. Paid in Full
9. Victoria's Secret
10. Instrumental Exhibition
11. The Misery
12. Fullmoon
13. In Black & White
14. Mary-Lou
15. Shy
16. Letter to Dana
17. Caleb
18. Don't Say a Word
19. Outro (Vodka/Everything Fades to Gray)


Setlist disc 2:
1. White Pearl, Black Oceans
2. Draw Me
3. In Black & White
4. Don't Say A Word

Score: 85 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 15 november 2011

Koop dit album in

Meer Sonata Arctica:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sonata Arctica - Live In Finland (DVD)
Reactie van Een Metalfan op 16-11-2011 om 09:48u

tof tof tof!

Sonata Arctica - Live In Finland (DVD)
Reactie van Robbie op 16-11-2011 om 18:29u

De afwezigheid van nummers van Silence is voor mij gewoon echt een doorn in het oog.

Deze laat ik dus links liggen.

Sonata Arctica - Live In Finland (DVD)
Reactie van Nicolas op 17-11-2011 om 17:15u
Score: 8 / 100

Een goede dvd, jammer dat het weinige wat gesproken is in het fins is en dat sowieso bijna al het praten tussen de nummers uitgeknipt is, zo lijkt het of de band enorme haast heeft of van je scherm weg te komen.
Tony's humor werkt meestal wel, dus waarom het eruit knippen?
Kost ze echt twee punten wat mij betreft.

Best een dooie crowd die finnen, dat kon beter.
waar zag deze reviewer overigens het spelplezier van Henkka? De beste man leek regelrecht uit een aflevering van the walking dead te komen, als hij er geen zin meer in heeft dan moet hij ermee stoppen, ook steeds dat gezeik over de setlist, lul toch op, je speelt in een powermetal band, als je dan geen snelle nummers wilt spelen kloot dan op.
Elias is een goede gitarist maar heeft nergens de charme van jani.
Marko is haast niet in beeld maar die is eigenlijk altijd rustig want ja zo is die man gewoon en dat maakt helemaal niks uit.
Tony heeft er absoluut zin in alleen zoals gezegd jammer dat de grapjes en leuke gesprekjes eruit zijn geknipt.
Geweldig dat Tommy duidelijk in beeld is bij deze dvd want hij heeft er geweldig veel plezier in.

Minder idd dat Silence is overgeslagen, desondanks vind ik het een leuke set en de volgorde werkt ook prima, de band speelt optimaal behalve Henkka die af en toe improviseert.

Voordat ik negatief klink moet ik zeggen dat het verder dus gewoon wel een steengoed concert geworden is en een absolute aanrader voor iedere Sonata fan
Pluspunten zijn absoluut idd dat de setlist bijna geheel verschilt van die van For the sake of revenge en dat de band gewoonweg prachtig in beeld is gebracht en gewoon bijna allemaal retestrak spelen, Tony is geweldig bij stem.
De acoustische miniset is geweldig voor de mensen die daar van houden (en daar ben ik er eentje van) want het is echt supermooi gemaakt, zo blij om Letter to Dana en Shy op dvd te hebben.
Aantal van mijn persoonlijk favorieten hebben ook hun weg gevonden naar de dvd, nummers als Juliet, Blank file en White Pearl black oceans zijn een must voor mij om op dvd te hebben.
De extra nummers van Sonata open air zijn ook super en hadden er wel wat meer mogen zijn.

Is deze dvd uiteindelijk beter dan For the sake of revenge?
Nee, ben blij dat ik een nieuwe heb, ik heb FTSOR echt heel vaak gezien dus dit is wel weer heel verfrissend maar eerlijk gezegd weet ik dat de 2005 versie van mij toendertijd FTSOR een dikke 10 had gegeven maar deze krijgt echt niet meer dan een 8 omdat het gevoel blijft dat het beter had gekund dus ook beter had gemoeten, het eruit knippen van de band/crowd interaction is me een te grote doorn in het oog.

Ik denk dat ik vanavond nog maar een keertje met me vriendin onder de deken kruip op de bank met een zak chips tussen ons in en dan na Live in Fanland toch For the sake of revenge nog maar een keertje ga kijken.

Sonata Arctica - Live In Finland (DVD)
Reactie van Erwin op 21-11-2011 om 18:06u
Score: 90 / 100

Niet helemaal m'n favoriete setlist, maar ik vind het een geweldige show om naar te kijken. Tony's stem staat inderdaad iets te hard 'in de mix', maar voor mensen die minder bekend zijn met de lyrics is het daardoor wel beter te volgen waar een nummer over gaat. Verder draagt Tony de show uitstekend, ik moest soms enorm om hem lachen, bijvoorbeeld om dat overdreven gedoe bij Juliet! Ook ben ik erg blij met een live-uitvoering van Blank file. Meerdere malen kippenvel met als hoogtepunt het laatste 'everything fades to gray'. Sonata arctica heeft voor mij weer eens bewezen waarom ze al jarenlang mijn nummer één zijn.

Sonata Arctica - Live In Finland (DVD)
Reactie van Linda op 29-11-2011 om 17:36u

(inclusief een Nederlandse jongedame met een onvervalst Nederlands accent).


ja.. ikke dus!! :D haha wat leuk dat dat nog genoemd word in dit review! Ja mensen, die gek met de tattoo dat was yours truly!!!

Wat de dvd betreft: Hail en hands down! Toch vind ik dat de show zoals ie was (ik kan het weten, ik was er immers bij :D ) niet goed is overgekomen op de dvd door idd ietwat slecht mix en camerawerk. Desondanks een prachtshow om naar te kijken!
moet het toch oneens zijn met wat deze reviewer zegt over het gejodel na Replica. Tony doet dit altijd, en Replica zonder gejodel erachter is gewoon het Replica van Tony niet meer.

Wat de 2e dvd betreft: SA open air,... mind = blown! met stip de beste opgenomen performence van SA tot nu toe!!
De docu's zijn ook enorm lachen, en zeker die van de finse tour kan ik blijven kijken. Al vind ik die van de zuid amerikaanse tour met vlagen wat saai, waar Tony random info over o.a. liften en culturen neerplant.

Maar alsnog was ie elke cent en ja ook de lange en vermoeiende trip naar Oulu, Finland meer dan waard!