Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

10-12-2019

Symphony X - Iconoclast
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records

Symphony X - Iconoclast

Naast het wachten op de nieuwste Dream Theater release, konden de progressive metalliefhebbers zichzelf het afgelopen jaar ook verheugen op een nieuw album van Amerikaanse metalgiganten Symphony X. Zou het nieuwe album Iconoclast de hardere richting, die de band vanaf The Oddysey is ingeslagen, voortzetten of krijgen we een terugkeer naar het meer majestueuze geluid van Twilight In Olympus of V: The New Mythology Suite. Liefhebbers van laatstgenoemde albums kunnen weer een traan laten, terwijl de fans van de laatste twee albums in hun handen kunnen wrijven: Symphony X is terug en harder dan ooit!

Net als bij Paradise Lost het geval was, is Iconoclast niet zozeer een conceptalbum, maar eerder een verzameling songs met een zelfde onderwerp. Ditmaal staat technofobie als thema centraal, wat vanzelfsprekend ontaardt in duistere en stevige songs. Het album is iets minder rifgeoriënteerd dan zijn voorganger, maar qua zang absoluut de overtreffende trap in hardheid. Allen blijft nog steeds een van de beste zangers die we in het metalgenre aan kunnen treffen, al zullen de liefhebbers van het meer zoetgevooisde werk hier mogelijk moeilijk aan hun trekken komen. Op een thrasherig nummer als Heretic switcht hij wel perfect tussen melodieuze zanglijnen en een lage, tegen een grunt aan hangende strot, waardoor de sceptici in ieder geval met gemak kunnen horen hoe veelzijdig hij is.

De songs lijken in eerste instantie net niet zo aanstekelijk als op Paradise Lost het geval was, toch duurt het niet lang voor de luisteraar om bevangen te raken door de melodielijnen en hakkende gitaarpartijen. De toetsen zitten nog steeds een stuk minder hoorbaar in de mix, al hebben ze op een meer melodieus nummer als Children Of A Faceless God tijdens het refrein een belangrijke ondersteunende rol. Nee, het blijven uiteindelijk toch de voortrazende ritmesectie en immer imposante solo’s en gitaarrifs van Michael Romeo die muzikaal het grootste gedeelte van de aandacht opeisen. Laatstgenoemde lijkt overigens iets ingetogener te werk te gaan qua solo’s en zich meer te richten op het songmateriaal zelf. Dit lukt buitengewoon goed, helemaal als je bedenkt dat de gemiddelde lengte van de nummers boven de zes minuten ligt, maar toch veel korter en compacter klinken.

Ondanks al het metalgeweld blijf ik Symphony X toch het beste vinden als ze uitblinken met een ballad. Op het vorige album hadden we de prachtige titeltrack al, die voor mij met gemak het niveau van een Accolade of Communion And The Oracle haalde. Iconoclast overtreft wat mij betreft echter met gemak voorgenoemde nummers met het werkelijk weergaloze When All Is Lost. Allen laat zich hier van zijn beste en gevoeligste kant horen, terwijl Michael Pinnella ook eindelijk de mogelijkheid krijgt zich uit te leven op de piano en het orgel. Gedurende negen minuten krijgen we een fantastische combinatie van een krachtige power ballad met jaren ’70 progrock, prachtige akoestische gitaarpartijen en een weergaloze solo die me deed verbazen dat Romeo zelfs met enkele noten je gemoed in vuur en vlam kan zetten (om vervolgens de versnelling omhoog te gooien en me bijna in een fijne shock achter te laten). Ware klasse die de fans, die liever hadden dat Symphony X nog steeds neoklassieke metal produceerde, met gemak kan overtuigen het album alsnog aan te schaffen.

Desondanks kostte het me een hoop tijd en moeite om te bepalen of Iconoclast als album beter is dan Paradise Lost. Mijn uiteindelijke oordeel is dan toch een ‘nee’, al moet ik hier meteen bij zeggen dat het ook niet slechter is dan zijn voorganger. Dit album is iets minder aanstekelijk, maar bevat daarentegen wel enkele fantastisch uitgewerkte songs, waar het vorige album misschien net iets meer mainstream klonk en daardoor een groter publiek zou kunnen trekken. Is het echter een goed album? Ja, het is een fantastisch album. Verder wil ik er ook niet over zeuren, ik ga nu maar op jacht naar de 2cd uitgave met extra nummers. Verplichte aanschaf voor allen.

Tracklist:
1. Iconoclast
2. The End Of Innocense
3. Dehumanized
4. Bastards Of The Machine
5. Heretic
6. Children Of A Faceless God
7. Electric Messiah
8. Prometheus (I Am Alive)
9. When All Is Lost

Score: 88 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 5 augustus 2011

Koop dit album in

Meer Symphony X:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Symphony X - Iconoclast
Reactie van Michel op 05-08-2011 om 11:31u
Score: 92 / 100

Ik ben het volledig eens met de review, al baseer ik mijn score op de 2cd uitgave. Die extra nummers zijn even gaaf als die van de 1cd. Ik denk dat de aanstekelijkheid van Paradise Lost inderdaad niet wordt geëvenaard, maar ik vind dit album net een tikkeltje beter. De nog hardere koers bevalt mij meer.

Symphony X - Iconoclast
Reactie van Alex op 05-08-2011 om 11:52u
Score: 90 / 100

Het 1e Symphony X album waarbij ik me geen moment heb verveeld met onnodige solo's...

Symphony X - Iconoclast
Reactie van sargent d op 05-08-2011 om 12:16u
Score: 99 / 100

Ik heb de 2 cd versie sinds de releasedatum en het hele album tijdens de vakantie op de i pod beluisterd. Het is een echte groeiplaat die steeds meer prijsgeeft. Daardoor denk ik dat op de langere termijn iconoclast, paradise lost achter zich zal laten. Beiden zijn echter nagenoeg perfecte albums. De afwisseling tussen het betere beukwerk en de perfecte refreinen/zanglijnen/melodielijnen moet nog maar overtroffen worden door Dream Theater. Album van het jaar.

Symphony X - Iconoclast
Reactie van Viridian op 06-08-2011 om 10:54u
Score: 95 / 100

Goede review. Geeft goed weer wat de verschillen zijn tussen dit werk and Paradise Lost. Je moet er even door heen, maar dit album is echt weergaloos. Zang- en gitaarlijnen zijn fenomenaal. En ook ik vraag me af of Dreamtheater dit gaar overtreffen. Kandidaat album van het jaar.

Symphony X - Iconoclast
Reactie van VATERNL op 06-08-2011 om 21:05u
Score: 70 / 100

Met alles eens behalve dat ik de eerste song ongelooflijk kut vind.

Dit nummer heeft een ergerlijk refreintje dat wel heel erg simplistisch en vooral voor de Duitse markt bedoelt lijkt...(Hammerfall mee-janker, Totaal SX onwaardig).

Nuclear Blast zal het wel afgedwongen hebben om het Duitse publiek te bekoren;)

een afknapper....

Symphony X - Iconoclast
Reactie van Metal Meepy op 06-08-2011 om 22:41u

Haha, ja... dit klinkt inderdaad af en toe Duitser dan Duits. Dit is eigenlijk meer een 'Bildersturm', dus.

Aardige band hoor, maar zelfs op z'n progressiefst doet power metal het toch niet voor mij. Voor de zekerheid daarom maar geen score.

Symphony X - Iconoclast
Reactie van Pgvdp op 07-08-2011 om 10:50u
Score: 60 / 100

Persoonlijk vind ik dit het zwakste album dat ze tot nu toe hebben uitgebracht.
Alles op dit Album is een soort vereenvoudigde vesie van wat ze voorheen deden.

Ook het simpele refrein van het eerste nummer is ergerlijk te noemen en de 2 opvolgede tracks zijn een soort Medly van ouder materiaal gemixed tot een nieuw nummer.

Nee.... Hier halen ze niet het nivo wat ik van ze gewend ben.
Alles klinkt wat simpeler en meer gericht op de duitse markt.

Symphony X - Iconoclast
Reactie van Nick op 08-08-2011 om 11:38u
Score: 90 / 100

Geweldig! dag Dream Theater!

Symphony X - Iconoclast
Reactie van Metaller op 08-08-2011 om 12:27u
Score: 85 / 100

Goed album. Maar na 'V" hebben ze aan diversiteit ingeleverd. Dream Theater gaat een beter album afleveren;)

Symphony X - Iconoclast
Reactie van frank van engelen op 08-08-2011 om 13:46u
Score: 70 / 100

ja, dit nieuwe album laat deze band gewoon weer hevig knallen als je het mij vraagt. Het ratelt je werkelijk om je hoofd heen bij tijden en wijlen. De ballade is echt van een ongekend kwaliteitsplaatje vind ik echter. Wat een strot heeft die Allen zeg. Houd je van dit soort strotten, kan ik je ook Astral Doors aanraden trouwens. De 2 cde versie van dit album is heel erg de moeite waard, want die 2de cd heeft een aantal hele mooie werkjes vind ik, dus zeker aanschaffen. Of het album nu beter is als de vorige weet ik nog niet, Ik denk ook dat het een groeiplaat is, maar 1 ding is wel zeker. Het is een absolute must have for de fans denk ik. kwaliteit verloochent zich niet in deze, en ja of Dream, Theater dit zal overtreffen, nee ik denk het niet.Op Bospop was er al iets nieuws te horen, maar dat klonk wel veelbelovend. Blij wezen gewoon met deze 2 klasse schijven. Rock on Friends.

Symphony X - Iconoclast
Reactie van VATERNL op 09-08-2011 om 11:41u

@Metaller:

[quote]
Goed album. Maar na 'V" hebben ze aan diversiteit ingeleverd.
Dream Theater gaat een beter album afleveren;)[/quote]

Sorry hoor, maar DT kan totaal niet tippen aan SX. Alleen al qua
zanger worden ze volledig weggeblazen door SymphonyX. Technisch is
er niet veel verschil, wel qua stijl, waar ik die van SymphonyX
toch echt wat meer metal vind.

James LaBiel is al jaaaaaren DE zwakke schakel binnen DT. Ik hoop
persoonlijk dat hij binnenkort gaat vertrekken en dat er eens een
echt kwaliteitief goede zanger in DT wordt aangenomen. dat lijkt
mij hele een gave upgrade;) Nog beter dan de nieuwe drummer...

Symphony X - Iconoclast
Reactie van Metaller op 09-08-2011 om 14:44u

Zanger is smaak. Allen heeft inderdaad een goede strot, maar ook klonk hij diverser in het verleden.Wat ik meer kon waarderen. Zoals heel Symphony X diverser klonk. Ik houd meer van de puur progressieve kant, en SX gaat echt meer richting de harde metal. Wat dat betreft is DT veel diverser.

Maar de discussie zal altijd blijven. Ik vind dat per positie DT de betere muzikanten heeft, de betere composities. Het is meer uitgestrekt, SX is compacter. Ben blij met deze verschillen, elke band is goed op hun manier.

"DT kan totaal niet tippen aan SX" is een SX fan-uitspraak:P. Tuurlijk kunnen ze dat, dat bewijzen ze toch keer op keer? Cd's van de maand, top-live shows.

DT is nog altijd de grootste progressive metalband die er is. Velen zijn er mee oneens, maar ook oh zovelen mee eens..

Ach, beide topbands, maar voorkeur is DT

Symphony X - Iconoclast
Reactie van VATERNL op 09-08-2011 om 16:16u

:)

Heb je gelijk in. Beiden goed maar en smaken verschillen.
Ik vind persoonlijk dat James Labrie wel heel erg beroerd
klinkt temidden van de onmiskenbare kwaliteit van de resterende
DT bandleden (nogmaals: persoonlijke smaak).

Dat is dan dan ook een van de weinige, maar voor mij wel heel erg
belangrijke, kritieken die ik op DT band heb.

Verder ben ik niet een per-se een fan van SX...dat is iets voor
puber meisjes;) Ik ben meer een trouwe koper van hun CD's.

Lees eens wat omhoog.
Daar lees je dat ik de huidige release van SX beslist niet zo goed
vind als het oudere werk. En dan met name compositorisch een
STUK minder dan ieder andere voorgaande release.

Vooral het eerste nummer "Iconoclast" heeft een wel heel erg irritant
simplistisch refreintje wat wel heel erg "sing-along" en "Duits" aandoet.
Echt zwaar irritant en een behoorlijke afknapper.

Hier komt ie:

"We are strong
We will stand and fight
We are strong
We will stand and fight"

Gaaaaaaaaaaatverrrrrr......als ik Hammefall bagger wil koop ik daar wel
een cd van. Dit is zo SX onwaardig, zo on-intelligent en simplistisch.

Ik wed dat dit min of meer is afgewongen door Nuclear Blast ;)

Symphony X - Iconoclast
Reactie van Harry op 10-08-2011 om 19:53u
Score: 85 / 100

Het album is geweldig. Het heeft alleen wat meer luisterbeurten nodig om op juiste waarde te kunnen schatten. Maar ook ik geef de voorkeur aan het oudere SX werk. Laaten we er geen wedstrijd van maken of SX beter is als DT. Beide bands zijn wereldse progmetaltoppers!

Symphony X - Iconoclast
Reactie van Dirk op 21-08-2011 om 10:32u
Score: 85 / 100

Eerste maal dat ik iets van Symphony X beluister. Sterk heavy metal album, maar ik vind dit even progressief als Iron Maiden.

Symphony X - Iconoclast
Reactie van da -Z- op 21-08-2011 om 17:26u
Score: 75 / 100

Goed om te zien da ik niet de enige ben die een beetje aan het afknappen ben op Symphony X. De hardere stijl die ze zijn ingeslagen kan me niet echt bekoren. Paradise Lost was een ok album. Ik heb echt moeite om in deze cd te komen, alhoewel het een stuk simplistischer album is vergeleken met het oudere werk. Ik heb net weer "V" gedraaid en shit, wat een goed album is dat. IMO is The Odyssey hun laatste "echt goede" album. Ik probeer niet een van die fans te zijn die zegt "hun nieuwe werk is kut, het enige relevante werk is hun oude werk", maar in dit geval ben ik wel van mening dat dat het geval is. Maar ik begrijp het wel wat ze doen. Sindsdien ze deze stijl hebben opgepikt, zijn ze veel meer cd's aan het verkopen en uiteindelijk gaat het toch daar om. Maar ik hoop dat ze binnenkort toch weer hun naam aan doen en meer symfonische elementen weer in hun muziek gaan verwerken

Symphony X - Iconoclast
Reactie van daret op 19-10-2011 om 08:13u
Score: 90 / 100

WHEN ALL IS LOST

Kijk maar terug op je albums ik geloof dat alles hier in zit in tegenstelling tot de andere cd'sformidabel. Tevens als dit album je niet bekoort trekken ze je live wel over heen. Ben in de boerderij zoetermeer wezen kijken. fenomenaal. Ben grote DT fan maar ik heb DT nog niet zo zien optreden.

PS Labrie wordt geprezen door Arjen Lucassen vanwege zijn warme stem. Dus ja als je van harde rock houdt zal zijn stem je wel een beetje tegenvallen.

Maar zingen kan hij wel degelijk.

Symphony X - Iconoclast
Reactie van Rene op 07-02-2012 om 00:47u
Score: 90 / 100

Mooi, afwisselend en interessant album