Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-11-2019

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Jaar van release: 2011
Label: Century Media Records
In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Met het vertrek van de aan alcohol verslaafde Jesper Strömblad bevat In Flames inmiddels geen enkel bandlid meer uit de originele line-up, die in 1993 het debuutalbum Lunar Strain opnam. Op een terugkeer naar de sound uit de begindagen hoeft derhalve niemand meer te hopen. Deathmetalgeluiden zijn in het muzikale concept van In Flames al lange tijd niet of nauwelijks nog te bespeuren.

Op het nieuwste wapenfeit, met de hoogdravende titel Sounds Of A Playground Fading, gaat In Flames gewoon verder op de een jaar of tien geleden ingeslagen weg. Het vertrek van Strömblad en de komst van zijn vervanger Niclas Engelin blijken weinig impact te hebben op het moderne, melodieuze totaalgeluid. Bij vlagen valt het resultaat ditmaal zelfs nog iets toegankelijker uit. Als songwriter blijkt Jesper Strömblad evenmin onmisbaar. Sterker nog, met het nieuwste werkstuk heeft In Flames voorzichtig de weg terug omhoog gevonden, na de licht teleurstellende voorganger A Sense Of Purpose uit 2008.

Weliswaar zijn niet alle songs op Sounds Of A Playground Fading even sterk, doch het aantal uitschieters is bevredigend. Zo begint het album enigszins duf, met de weinig opzienbarende titeltrack, om meteen daarna met het elektronica-rijke Deliver Us een eerste hoogtepunt te laten noteren. Hierna wisselen de middelmatige en geweldige songs elkaar voortdurend af. De grootste krakers zijn, naast het genoemde Deliver Us, bovenal het lange A New Dawn, het aanstekelijke Where The Dead Ships Dwell en het met een weergaloos refrein gezegende Darker Times. De vreemde tussendoortjes Jester’s Door en The Attic vragen wat gewenning, maar blijken na enkele luisterbeurten bij te dragen aan de sfeer en afwisseling.

Alleen de wat zeikerige afsluiter Liberation had wat mij betreft niet gehoeven. Hoewel het op zich geen slecht nummer is, is deze track toch gewoon te slap om op een plaat van In Flames te staan. Als je de afsluiter wegprogrammeert op je cd-speler, houd je echter nog altijd een album van ruim drie kwartier over, van behoorlijke tot uitstekende kwaliteit. Ik vermoed dat Sounds Of A Playground Fading de ongekende populariteit van In Flames onder jonge metalfans daarom geen kwaad zal doen. Wellicht verovert de Zweedse formatie er zelfs nog wat maagdelijke zieltjes bij.

Tracklist:
1. Sounds Of A Playground Fading
2. Deliver Us
3. All For Me
4. The Puzzle
5. Fear Is The Weakness
6. Where The Dead Ships Dwell
7. The Attic
8. Darker Times
9. Ropes
10. Enter Tragedy
11. Jester’s Door
12. A New Dawn
13. Liberation

Score: 81 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 23 juni 2011

Koop dit album in

Meer In Flames:

[ Terug naar de Album Reviews ]

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van matt op 23-06-2011 om 17:55u

ik heb de cd al meerdere keren beluisterd en ik persoonlijk vind het een super strakke,de vorige cd was leuk maar begon te vervelen naar een paar luisterbeurten

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van Sander op 23-06-2011 om 19:33u
Score: 87 / 100

Met bovenstaande reactie eens. A Sense Of Purpose vond ik zelf helemaal niks maar deze des te beter!

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van jt op 23-06-2011 om 21:59u
Score: 85 / 100

Op a sense of purpose staan een aantal geweldige klassiekers. Maar ook deze cd mag er zijn. Natuurlijk is het altijd ff een paar keer luisteren, en toen ineens whowww, kippevel!! A new dawn!! wat een heerlijk nummer!!!. Maar ook de rest komt nu goed door. Alweer weer een aanwinst.

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van matt op 23-06-2011 om 22:01u

ikzelf vond jester's door en the attic erg goed en de schrijver vond het laatste nummer mischien zeikerig mischien klinkt het ook zeikerig tegenover de rest van da album maar ik vond het wel een leuk nummer eigenlijk

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van Kees op 24-06-2011 om 01:58u
Score: 85 / 100

Leuke cd, leuker dan die nu-metal scream-meuk die ze de afgelopen 3 cd's gemaakt hebben.

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van Kees op 24-06-2011 om 02:13u
Score: 85 / 100

@ waar is die edit button!

Ik vind het album trouwens qua sound heel erg lijken op "the audio infected soul" van Mnemic. Kunnen meer mensen zich hier in vinden?

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van Franker op 24-06-2011 om 13:41u
Score: 25 / 100

Jezus wat een baggerherrie! Was altijd Fan maar dit slaat alles :S

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van Tom op 25-06-2011 om 10:48u
Score: 40 / 100

Wat een schijtbaggerkutband is dit geworden zeg! Gilbert, als ik jouw recensie aandachtig bekijk heb je best wel een aantal kritiekpuntjes. Overall strookt je verhaal niet met een 81 punten in mijn optiek. Laat mij maar lekker het oude werk opzetten en de 'nieuwe kids' dit waarderen (overigens een goede ontwikkeling dat er een nieuwe lichting bijkomt die uiteindelijk ook gaat spitten in het verleden, waar huidige muziek zijn roots vandaan heeft gehaald). Vanaf het moment dat Bjorn Gelotte de drumsticks heeft ingeruild voor een gitaar is het bergafwaarts gegaan met In Flames vind ik. Deze nieuwe cd komt helemaal uit zijn mouw geschud, jammer.....
Veel plezier voor degene die dit werkje in hun top 10 kwijt kunnen! ;-)

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van Lex op 25-06-2011 om 17:04u
Score: 40 / 100

Ooit was dit mijn favoriete band, nu voel ik al schaamte opkomen als ik moet zeggen dat ik ernaar geluisterd heb..

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van Een Metalfan op 25-06-2011 om 18:45u

fabuleuze terugkeer van in flames

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van matt op 26-06-2011 om 11:00u

Dus als een band een andere stijl opgaat en niet constant zelfde truukje weer doet is het een populaire kut band? Nou erg goed hoor da je alleen onbekende bands luistert.ik schaam me niet da ik in flames luister of andere bekende bands en ik ben ook niet van die nieuwe lichting metalheads..
De muziek scène veranderd heeft Het altijd gedaan en zal het altijd doen,stilstaan heeft geen zin

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van Hyb op 26-06-2011 om 11:46u
Score: 60 / 100

Reacties over 'wat een kut band' slaan nergens op, zeker als je schuimbekkend op je toetsen slaat en de grootste wartaal neerzet. De band heeft goed werk geleverd, er zijn niet veel mensen (die metal luisteren) die geen enkel nummer van IF kunnen waarderen. Dus omdat ze nu mindere albums uitbrengen is het oudere werk ook opeens klote? Nee, klote album dus, geen klote band - wereld van verschil.

Dit album is vooruitgang op aSoP, maar alsnog niet goed genoeg voor mij, jammer.

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van Arjan op 26-06-2011 om 12:04u
Score: 85 / 100

Ik kan begrijpen dat de nieuwe stijl sommigen niet zal aanspreken, maar spreken van baggerherrie slaat nergens op. Óf je hebt echt geen enkel benul van muziek, óf je bent louter een gefrustreerde fanboy die na 10 jaar nog niet volwassen genoeg is om het volwassen huidige geluid dat in flames heeft ontwikkeld te waarderen voor wat het is.
Anyway, voor mij een zeer prima album, met a new dawn als absolute uitschieter. Ben het alleen niet eens met de beoordeling van de titeltrack door deze review, ik vind het zelf een van de sterkste en meest aanstekelijke nummers van dit album.

En ja, dit album zal waarschijnlijk in mijn jaarlijst terecht komen, zoals bij iedere bredere georienteerde metal/muziekliefhebber die meegegroeid is met de tijd.

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van Een Metalfan op 27-06-2011 om 12:51u

schitterende MUZIEK

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van Jozz op 28-06-2011 om 10:13u
Score: 85 / 100

Gelukkig, In Flames is met dit album weer helemaal op de juiste weg na het teleurstellende A Sense Of Purpose. Dit album staat weer vol met afwisselende nummers bestaande uit alle elementen die we van IF gewend zijn. Helemaal top!

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van pos op 29-06-2011 om 17:40u
Score: 85 / 100

Uitstekende plaat van de heren na toch een paar magere cd's. Voor de pubers hierboven het advies om te proberen je toch ook eens een beetje te gaan ontwikkelen. Zowel muzikaal als inhoudelijk.

In Flames - Sounds Of A Playground Fading
Reactie van Aldo op 19-07-2011 om 22:09u
Score: 9 / 100

Wat een flut recencie...niemand is geintreseerd in jou smaak. Het toch om deze cd? En deze cd is in ieder geval muzikaal geweldig! Staat geen kut nummer op!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!