Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

The Kovenant - SETI
Jaar van release: 2003
Label: Nuclear Blast Records
The Kovenant - SETI
We hebben een behoorlijk lange tijd moeten wachten op de opvolger van Animatronic maar eindelijk ligt het nieuwe album van The Kovenant nu in de winkels. Animatronic was een vreemde eend in de bijt. Na het fantastische album Nexus Polaris kwam het voor sommige fans als een koude douche. Elektronische beats, vervormde zang en een gigantische hoeveelheid aan industriële invloeden. De mix tussen Industrial, Gothic Metal en in mindere mate Black Metal opende wel nieuwe deuren voor de band, want een hele nieuwe schare fans stond klaar om de band te verwelkomen. Persoonlijk vond ik Animatronic een prachtige plaat. Weer eens wat anders en behoorlijk geschift ook. Gitarist Psy Coma meldde ooit eens dat elk album weer anders zou zijn dan de vorige en wederom heeft hij woord gehouden. SETI klinkt wel degelijk anders dan Animatronic.

Op het eerste gehoor heeft de band zich een zelfde soort geluid aangemeten als op de voorganger. Maar de geschifte krijs zang van de vorige plaat is grotendeels vervangen door (soms vervormde) clean zang. Zanger Lex Icon slaagt er niet helemaal in om een perfecte zangprestatie neer te zetten. Soms klinkt het nogal zeikerig en van de behoorlijk commerciële refereintjes moeten we het ookal niet hebben. Als hij sporadisch zijn agressieve krijs inzet komt het wel een stuk harder aan bij de luisteraar en dat maakt het gedeeltelijk goed.

Wat de plaat vooral weet te redden is de uitstekende muziek. Echt agressief zoals in de begindagen is het absoluut niet meer, maar doormiddel van sfeervolle synths, samples en de lekker zwaar opgenomen gitaar weet men toch 12 pakkende songs neer te zetten. Niet alle nummers zijn even goed, vooral Planet of The Apes is een draak van een nummer, maar eigenlijk kent elke song wel mooie sfeervolle stukken.

Sommige mensen zullen de plaat gelijk het raam uit flikkeren na de eerste luisterbeurt. Doe dat niet! Laat het album eerst even op je inwerken, en oordeel dan pas. De muziek steekt technisch en complex in elkaar en daardoor kan het soms wat onsamenhangend overkomen.
Klapstukken van de plaat zijn toch wel Neon en Industrial Twillight. Mede door de overweldigende tussenstukken waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de prima gastzangeres Eileen.

The Kovenant weet dus met dit nieuwe SETI een aardig plaatje af te leveren. Misschien de volgende keer iets meer samenhang binnen de nummers en dat ze de krijszang laten terugkomen, want echt geweldig zingen kan Lex niet. De plaat kent een prima productie die wederom verzorgd is door Siggi Bemm. Benieuwd hoe ze de volgende keer zullen klinken. En of ze dan al een nieuwe drummer hebben, want Jan von Blomberg alias Hellhammer is eruit gestapt. Voor vele oud fans zal dit album wederom een gruwel zijn, maar voor de nieuwe schare fans een schot in de roos. Zelf sta ik er tussenin. Leuke cd met interessante stukken, maar geen zoveelste wereldwonder. Op de Digi pack tref je trouwens nog twee uitstekende bonus tracks aan. Dus een leuk extraatje voor snelle kopers.

Tracklist
1. Cybertrash
2. Planet of the Apes
3. Star by Star
4. Via Negativa
5. Stillborn Universe
6. Acid Theatre
7. Perfect End
8. Neon
9. Keepers of the Garden
10. Pantomime
11. Hollow Earth
12. Industrial Twillight
Bonus
13. Subtopia
14. The Memory Remains

Score: 77 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 19 juni 2003

Koop dit album in

Meer The Kovenant:

[ Terug naar de Album Reviews ]

The Kovenant - SETI
Reactie van metalmeijer op 26-06-2003 om 08:50u
Score: 50 / 100

Ik vond Animatronic een hele goede plaat (na een tijdje ging ie overigens wel een beetje vervelen). Ik vind dit S.E.T.I. echt bagger. Haalt werkelijk nergens het niveau van zijn voorganger.

The Kovenant - SETI
Reactie van Wolfgard op 27-07-2003 om 23:29u

Deze plaat heeft dan ook tijd nodig om te groeien heh... ik vind em steeds beter worden

The Kovenant - SETI
Reactie van Vandr op 13-04-2006 om 00:36u

Waardeloze rotzooi!!!! Haalt de magistrale krachten van de ouwe ( gouwe )

The Kovenant - SETI
Reactie van Vandr op 13-04-2006 om 00:37u

Waardeloze rotzooi!!!! Haalt de magistrale krachten van de ouwe ( gouwe )

The Kovenant - SETI
Reactie van Vandr op 13-04-2006 om 00:39u

Waardeloze rotzooi!!!! Haalt de magistrale krachten van de ouwe (gouwe)

The Kovenant - SETI
Reactie van Vandr op 13-04-2006 om 00:40u

Waardeloze rotzooi!!!! Haalt de magistrale krachten van de ouwe (gouwe) In times.. TOTAAL naar beneden, iedereen die hier de kwaliteit waar je bij Covenant van uit kon gaan verwacht komt zwaar bedrogen uit. Met popachtige invloeden en clichematige teksten is duidelijk da Nagash's zwarte vlam voorgoed gedooft lijkt te zijn. Zonde dat ze voor de commercie zijn gegaan... Tragisch Troep in het kwadraat die iedere zelf respecterende blackmetalfan niet in de kast mag hebben!!!

The Kovenant - SETI
Reactie van Jeroen op 16-04-2006 om 19:06u

Donder toch een eind op man, dit heeft ook weinig met black metal te maken, maar het is een pot gave muziek. Ga je moeder pesten ofzo