Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Cephalic Carnage - Misled By Certainty
Jaar van release: 2010
Label: Relapse Records
Cephalic Carnage - Misled By Certainty
Misled By Certainty. Misleid door de zekerheid. Niet in dit geval, want het was voor mij een zekerheid dat het nieuwste wapenfeit van Cephalic Carnage een goede zou zijn, aangezien deze band nog nooit een teleurstellende release heeft gehad. En ik kwam gelukkig niet bedrogen uit. De band heeft twee van de allerbeste grindcore-releases uit de geschiedenis van dit genre op zijn naam staan (Lucid Interval, 2002 en Anomalies, 2005) maar zal echter nooit meer zo klinken. Dit komt echter niet doordat Cephalic Carnage kwalitiatief achteruit gaat, integendeel. Dit komt voornamelijk omdat ze langzaam losweken van de grindcore en steeds meer naar een volwassen geluid streven.

Misled By Certainty is een achtbaan van stijlen, die met chirurgische precisie door een wirwar van geflipte riffs, breaks en solo's dendert. 'Gestoord' is nog het beste woord voor deze muzikale LSD-trip. Neem bijvoorbeeld Abraxas Of Filth: dit nummer start met een kakofonie aan gitaarwerk om vervolgens snoeihard in grind te eindigen. Of luister naar de dertig seconden regelrechte grindcore in Pure Horses, een doomy begin in Cordyceps Humanis, en het geniale basgitaar-intro van Ohrwurm. Mijn favoriet When I Arrive is snel met een hardcore-achtig gevoel. Variatie genoeg, dacht ik zo.

En dan is er Repangaea. Twaalf minuten lang. Het intro klinkt als een nummer van The Cure. Een zwoele saxofoon en subtiele bas/drum partijen maken de dienst uit in het begin, maar dan kruipt het bloed toch daar waar het het liefste zit en komen de distortions weer om de hoek denderen. De rest van het nummer klinkt als Pink Floyd on crack. De opbouw van dit nummer is fenomenaal en compleet anders dan alles wat Cephalic Carnage tot nog toe heeft laten horen in de lange tijd dat ze bestaan.

De zang is opvallend op deze plaat. Was het op Anomalies nog voornamelijk de zware grunt die de overhand had, op Misled By Certainty komt er een scala aan zangstemmen voorbij. Zware grunt, hoge grunt, screams, clean, hardcore, metalcore. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op deze plaat. De productie is fantastisch, zoals we dat gewend zijn van deze heren.

Met Misled By Certainty bewijst Cephalic Carnage dat het wel degelijk mogelijk is om na achttien jaar muziek maken één van je beste platen uit te brengen. Ik maak een diepe buiging voor de heren en feliciteer hen met ongetwijfeld de beste grindcorerelease van 2010. Dus doe jezelf een plezier en ga dit luisteren!

Tracklist:
1. The Incorrigible Flame
2. Warbots A.M.
3. Abraxas Of Filth
4. Pure Horses
5. Cordyceps Humanis
6. Raped By An Orb
7. P.G.A.D.
8. Dimensional Modulation Transmogra
9. Ohrwurm
10. When I Arrive
11. A King And A Thief
12. Power And Force
13. Repangaea

Score: 95 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 23 augustus 2010

Koop dit album in

Meer Cephalic Carnage:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Thijs op 23-08-2010 om 12:07u

Ik ben erg benieuwd, de vorige kon mij niet zo boeien als bijv. anomalies.

Reactie van david op 23-08-2010 om 13:25u
Score: 70 / 100

Helemaal niet mijn ding, maar ik heb even op MySpace geluisterd en de kwaliteit hiervan valt niet te onderkennen. Zéér goed, maar sluit bij mij gewoon niet zo aan.

Reactie van V op 24-08-2010 om 17:06u
Score: 92 / 100

Zooo geschift, maar daarom niet minder goed.
na één luisterbeurt voelde ik me alsof ik een sixpack redbull had gedronken...

Reactie van Artorius op 09-09-2010 om 11:11u
Score: 90 / 100

Ik moest er even aan wennen, zoals met al hun albums, maar ze hebben het dus weer geflikt. Gaaf album!