Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

08-08-2020

Iron Maiden - The Final Frontier
Jaar van release: 2010
Label: EMI Records
Iron Maiden - The Final Frontier
A Matter Of Life And Death riep nogal wat verschillende reacties op. De ene groep sloot de plaat in de armen en koesterde de uitgesponnen en epische stijl als het ideale vervolg op Seventh Son Of A Seventh Son en de andere groep kon weinig beginnen met het album. Ik behoor nog altijd tot de laatste categorie. Ook nu nog vind ik die cd een mislukte aaneenschakeling van langdradige passages, saaie riffs, knijpzang en herkauwde elementen van eerdere platen.

Des te verrassender is het dat The Final Frontier mijn oren wel weet te spitsen. Sterker nog, het is bijna een ouderwets goede Maidenplaat geworden. Het nieuwe werkstuk bevat namelijk songs die blijven hangen en ook na meerdere luisterbeurten overeind blijven. Songs die je overigens niet gelijk aan het begin van het album vindt. De veel te lange intro en het titelnummer (staan als één nummer op de cd) stellen weinig voor en het inmiddels bekende El Dorado zal de boeken niet ingaan als een klassieker, ondanks de lekkere riffs in dit nummer. Nee, het begint pas bij Mother Of Mercy. Sterke compositie, compacte opzet en opgesierd met een heel lekker refrein. Dankzij de zware riffs en donkere melodieën heeft dit nummer nogal wat raakvlakken met het solowerk van Bruce Dickinson en dat is gezien de kwaliteit van zijn laatste drie cd's helemaal geen slechte zaak. Voor Coming Home geldt hetzelfde. Sterk gezongen en qua melodieën veel beter dan het grauwe en saaie geneuzel van A Matter Of Life And Death.

Grauw en saai geneuzel staat helaas ook op deze plaat, zoals blijkt met het langgerekte Isle Of Avalon. Het is een episch nummer met een aantal aardige stukken (sterk refrein en Rush-achtige solo's), maar het komt veel te laat op gang en kent bovendien teveel herhaling. Iets dat niet geldt voor het heerlijke uptempo werk in The Alchemist. Sinds The Fallen Angel van Brave New World heb ik niet meer zo'n effectieve Maidensong gehoord. Heerlijke drive, tempo's die doen denken aan Man On The Edge en een Janick Gers die lekker gierend uit de bocht vliegt.

Dat de band op het epische vlak nog best wat te vertellen heeft, blijkt uit Starblind (lekker seventies sfeertje), The Talisman en The Man Who Would Be King. Het zijn fraaie en sfeervolle composities vol spannende wendingen, mooie solo's en ijzersterke melodielijnen. Grootste voordeel is echter dat Bruce lang niet zo afgeknepen en geforceerd klinkt als op de vorige plaat. Hoewel hij soms nog wat moeite heeft met de allerhoogste regionen, klinkt hij een stuk natuurlijker en feller. Zo redt zijn zang het door Steve Harris geschreven slotstuk When The Wild Wind Blows. Muzikaal gezien bestaat het nummer uit het nodige knip- en plakwerk van oude Maidensongs. Helaas duikt in dit nummer ook nog even zo'n irritant folkmelodietje op, zoals we dat wel vaker bij Harriscomposities horen. Bruce zorgt gelukkig voor het nodige genot in de rol van verteller (sterke tekst ook), maar eigenlijk zou men de bassist eens op de vingers moeten tikken voor dit soort zelfplagiaat.

Ik ben een tevreden mens. Aangezien ik geen grootse verwachtingen koesterde, is The Final Frontier me ontzettend meegevallen. Hoewel de mild progressieve en epische insteek intact is gehouden, pende de band ditmaal veel betere songs. Muzikaal gebeurt er veel meer en ondanks enkele matige passages en riffs, doet de band vooral waar het al zolang goed in is. De nummers kosten hier en daar wat tijd om te verwerken, maar dankzij de nette productie (Kevin Shirley begint het te leren) valt er gewoon erg goed naar te luisteren. Hoewel het artwork om te gruwen is, is de 'nieuwe Maiden' een mooie plaat, waar de band na zo'n lange bestaansgeschiedenis trots op mag zijn.

Tracklist:
1. Satellite 15... The Final Frontier
2. El Dorado
3. Mother Of Mercy
4. Coming Home
5. The Alchemist
6. Isle Of Avalon
7. Starblind
8. The Talisman
9. The Man Who Would Be King
10. When The Wild Wind Blows

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 13 augustus 2010

Koop dit album in

Meer Iron Maiden:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Een Metalfan op 13-08-2010 om 14:20u
Score: 80 / 100

ja goeie plaat, ik ben het met je eens. de herhalingsrefreinen ontbreken gelukkig ook op Final Frontier!

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Marc op 13-08-2010 om 15:39u

Interessante review, aantal mindere songs maar toch een 8? Na lezen verhaal had ik lagere score verwacht. Ik ben benieuwd ....

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van ettio op 13-08-2010 om 15:40u

Met deze plaat zal het qua meningen ook weer alle kanten op gaan.
(zie het iron Maiden forum en music meter) Ik vind het intro van Satellite 15 zelf wel heel vernieuwend en leuk, de rest van het nummer is gewoontjes. Mother of Mercy en Coming Home zijn voor mij juist de mindere nummers. Ik ben het wel eens met de opmerking dat er veel bekende Maiden en Dickinson solo melodietjes terug te vinden zijn op deze plaat. Coming Home lijkt op de chemical wedding, Ik hoor ergens in the man who would be king het introotje van the prophecy en in where the wild wind blows hoor je een riedeltje van Afraid to shoot strangers.
Score geef ik nog niet. Dat duurt bij mij een poosje

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van iron_dennis op 13-08-2010 om 16:03u

Dat komt omdat teveel redelijke releases toch 80 punten krijgen. De waarde van het cijfer klopt dan niet meer. Zo van hier heb je 80 punten voor de moeite.
The Final Frontier is mij ook 100% meegevallen. Met momenten knalt het toch wel weer wat betreft de twingitaren en solo's. Alleen blijf ik het een euvel vinden dat de songs vrijwel allemaal zo laat op gang komen. Het artwork vind ik ook niet denderend. Het zou goed zijn om toch volgende keer Derek weer eens te bellen en dan de laatste plaat "Return of The Beast" noemen met minder epische songs.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van ironotto op 13-08-2010 om 18:10u
Score: 80 / 100

CD zojuist gehaald en één keer beluisterd. Typisch zo'n cd die je vaker moet luisteren en dan meer op waarde gaat schatten. De eerste indruk is in ieder geval goed. De bekende gitaarriffs zijn weer terug en klinken gelukkig weer als vanouds. Ook ik ben van mening dat een aantal songs te laat op gang komt. Hoe het ook zij, ik denk wel dat we tevreden moeten zijn met dit nieuwe maidenalbum.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Gert op 13-08-2010 om 18:52u
Score: 80 / 100

Duidelijk een groeischijf. En inderdaad een link naar Bruce Dickinson's solo project.

Niet hun beste werk, maar toch een dikke proficiat voor een band die al zo lang bezig is. Je hoort dat ze toch nog steeds een hart voor metal hebben. Je moet het toch maar doen.

Beste nummers voor mij: "Coming Home" & "Starblind".

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Marco op 13-08-2010 om 23:05u
Score: 9 / 100

De nieuwe CD al diverse keren beluisterd. Ik vind hem stukken beter dan AMOLAD.
Je kunt van Iron Maiden niet meer verwachten dat ze een nieuwe Powerslave of Number of the beast schrijven. Op diverse internetforums staan interviews met de bandleden. Ze geven zelf aan dat ze willen blijven vernieuwen.
Al met al een knappe CD voor een band die al 35 jaar bestaat.
Nu maar hopen dat de tournee wordt voortgezet en dat ze volgend jaar naar Nederland komen waarbij meer nieuwe nummers van de Final Frontier worden gespeeld.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Een Metalfan op 13-08-2010 om 23:13u
Score: 70 / 100

Geen slechte plaat, maar tegelijkertijd zit er geen enkel echt bijzonder nummer tussen. Maar ja, er staat Iron Maiden op de hoes. Dus je weet dat veel bezoekers van deze site hem bij voorbaat al tot album van het jaar hebben gebombardeerd en dat hij hoog zal eindigen in de Metalfan Top 10 van 2010. Daar is de plaat mijns inziens echter niet goed genoeg voor. Van dit (redelijke) niveau worden er elk jaar vele honderden metal-cd's uitgebracht. Een klassieker hoeven we van Maiden gewoon niet meer te verwachten. Daar zijn tegenwoordig een handvol andere bands voor.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Laus op 14-08-2010 om 00:08u

Ben benieuwd welke nieuwe nummertjes we donderdag op Pukkelpop te horen krijgen. If any, that is.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Keimpe op 14-08-2010 om 01:48u
Score: 80 / 100

Sjon gejonge, na de eerste paar zinnen heb ik al niet verder gelezen?
Geneuzel? Jouw gezeur si geneuzel,en je oren zijn mischien beter geschikt voor Tokyo Hotel ofzo.

Man, als je verfrissende kijk op Maiden niet kan waarderen en matters of life and death geneuzel vind kun je nog beter een band als Armin van Buren opzetten.
Dan weet je wat je krijgt. Want dat is duidelijk waar je op zit te wachten als je geen zin hebt om je te verdpiepen in de diverse lagen die deze plaat brengt.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Old Mhb op 14-08-2010 om 01:53u
Score: 70 / 100

Al diverse malen gehoord. Ik vind hem een stuk beter dan de vorige. Idd een groeiplaat maar Isle of Avalon blijf ik een draak vinden. Wat betreft de kritiek van sommigen hier dat ze geen klassieker meer gaan maken en het feit dat de bandleden beweren te willen blijven vernieuwen het volgende : Je kan best vernieuwend klinken EN een prachtplaat maken.Meerdere bands hebben dat al bewezen.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van pos op 14-08-2010 om 09:47u
Score: 79 / 100

Nou 2 keer gehoord momenteel. Valt me niet tegen in ieder geval. Meer ook nog niet voorlopig. Redelijk nummers maar geen echte uitschieters. Gewoon Maiden met als extra kwaliteit toch weer de stem van Bruce.
Misschien groeit het plaatje nog.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van enchant op 14-08-2010 om 11:07u

Inderdaad vreemde review... Ik heb de CD nog niet gehoord, maar als ik af ga op wat ik lees zijn de eerste twee songs om te skippen, en is Isle of Avalon ook niet best. En de recensie duidt aan dat er vaak puntjes van ergernis opduiken in verschillende songs. Desondanks 80 punten??? En drie songs op 10 vindt de reviewer niet goed...????
Lijkt me dan weer zo'n geval waar we binnen drie jaar gaan zeggen dat dit toch niet zo'n sterke release was, maar waarvoor we nu de ballen niet hebben om 'm te raten met pakweg 65 punten...
Anyway, binnekort zelf maar m'n mening vormen...

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van peetn op 14-08-2010 om 11:32u
Score: 65 / 100

fan van het eerste uur maar nu heb ik de neiging ,stop ermee,mischien iets beter dan de vorige maar het niveau van de eerste 10 jaar word nooit meer gehaald

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Jeroen op 14-08-2010 om 12:42u
Score: 80 / 100

De nieuwe Maiden is gewoon een goede plaat hoor, ondanks een paar iets minder sterke momenten. Meningen lopen nou eenmaal uiteen. Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit zoveel moeite gehad met het geven van een terecht cijfer. 80 is een veilige keuze, maar nu ik de cd zelf ook in huis heb, sta ik er nog meer achter.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Drummertje Vince op 14-08-2010 om 12:56u
Score: 89 / 100

Tja, ik heb altijd de neiging dat mensen die platen beoordelen altijd iets willen wat de band zelf niet eens wil of meer kan. Als jij indeed na 35 jaar nog zo'n plaat weet uit te brengen en het live ook nog levert, is er in mijn ogen geen enkele band die dat klaar speelt. Hoe langer je bestaat hoe groter het aandeel wordt vergeleken te worden met je eerdere werk. Ga je juist platen uitbrengen die het vorig werk herhaalt ben je na 35 jaar wel zo'n beetje iedereen kwijt nietwaar?;)

Gisteren ook weer 7thson beluisterd en vind die sound zo ontiegelijk vet en dito qua nummers en opbouw etc. maar denk meteen, fijn dat er maar 1tje van is.

Maiden is gewoon een band van mannen boven de 53 jaar, 15 albums, live altijd 110% geven en wij mogen in onze handen klappen denk ik dan. Bands die je nu als vernieuwend beschouwd (wat is tegenwoordig vernieuwend hè, gitaar spelen met vioolsnaren misschien??;)), wil ik wel eens over tig jaren zien.

Enfin, intro vond ik te space-ig en lang, maar zorgt er naar mijn mening wel voor dat het nummer TFF ineens toffer naar voren komt dan als alleen staand nummer
El Dorado is live veel vetter dan op plaat, vond in begin Bruce raar klinken....maar live knalt het als een tierelier, iets sneller en voller gespeeld komt dit nummer echt ten goede.

We zullen er niet aan ontkomen, Maiden is een band die nummers verhalend over wilt brengen, waarschijnlijk ook die trage zware intro's, die ik wel waardeer als ik de lyrics erbij pak. Voor mij is The Talisman het hoogtepunt samen met toch The man who would me king / When the wind blows. Zitten echt vette riffs en dito refreinen bij, verhaal mooi overgebracht met veel sfeer.

Voor mij, met Brave new World beste plaat nieuwe Iron Maiden.
Groenten and rock on;)

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Arthur op 14-08-2010 om 13:38u
Score: 9 / 100

Er zullen altijd mensen zijn die Maiden teveel van hetzelfde vinden.

Ik behoor tot de "nieuwe" generatie Maiden fans. Ben toen begonnen met Brave New World wat nog steeds 1 van mijn favoriete albums is. DoD vind ik wat zwakker en AMOLAD is op een paar nummers na echt geweldig. Ik had totaal geen verwachtingen bij dit nieuwe album, zeker niet toen ik El Dorado hoorde. Maar zoals bij de vorige 2 albums was het eerste nummer dat de band op internet zette meestal de zwakste.
Ik was dan ook blij verrast toen het album gisteren voor het eerst beluisterde. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik het album objectief over me heen liet komen en ik zeg het niet zo snel, maar ik kan nog steeds niet geloven hoe goed dit album is. Het is voor mij een complete verrassing. Er staan vooral heel veel lange nummers op. In eerste instantie was ik bang dat het langdradige nummers zou opleveren als 'Brighter than a Thousand Suns' van AMOLAD, maar gelukkig is dat niet het geval.
Voor mij zijn de hoogtepunten van het album, ja, eigenlijk alle nummers behalve de eerste 2. Er gebeurt zoveel/ Veel geweldige riffs, melodie lijnen en gitaarsolo's. Het valt me op dat veel nummers rustig beginnen en dan flink uitpakken

deze fan knijpt zichzelf nog een paar keer. Laten we blij zijn dat er een band als Maiden bestaat die na 35 jaar nog steeds muziek uitbrengt dat er toe doet

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Arthur op 14-08-2010 om 13:38u
Score: 90 / 100

dat moet dus een score van 90 zijn

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Ton op 14-08-2010 om 18:02u
Score: 85 / 100

Ja Iron Maiden vergelijken met de eerste 10jaar van hun bestaan is wel heel gemakkelijk. Een mens wordt ouder en krijgt meer levenservaring. Zo ook Iron Maiden. Neem nou de tekst van het nummer Iron Maiden was die nou zo doordacht?? Geen hoogvlieger toch?? Feit blijft dat ze met Bruce een wereld zanger hebben die vanaf dat die bij Maiden zit heel wat nummers naar een hoger niveau gezongen heeft.
Ik luister met heel veel plezier naar Maiden Japan ( full album ) met D`ianno op zang.,lekker agressief met ditto nummers!! Ik ben fan vanaf " the beginning" en moest aan Bruce wennen na Killers. Heb vrienden die alleen naar de eerste 2 albums luisteren maar ik ben mee "gegroeid" met de band.
Ook ik ben kritisch en vind echt niet alles goed zeker die 2 albums met Blaze waren mijns inziens echt slecht.
Maar als ik naar de leeftijd van de heren kijk zeg ik : petje af.
Daarom de 85 punten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UP THE IRONS.......................................

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Peter op 15-08-2010 om 00:30u
Score: 90 / 100

Volg dit gezelschap al een jaartje of dertig, nog altijd weer tranen van geluk. Iron Maiden bedankt.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van iron_dennis op 15-08-2010 om 01:07u

Mooi gezegd Peter!

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van youri op 15-08-2010 om 12:01u
Score: 90 / 100

de nieuwe maiden blijft geweldig , ook met dit album!

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Sjoerd op 15-08-2010 om 14:30u
Score: 90 / 100

In mijn ogen is dit toch wel het beste Iron Maiden album sinds Brave New World. Vooral Starblind vind ik een ontiegelijk vet nummer.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Metal Meepy op 15-08-2010 om 17:42u
Score: 90 / 100

Het lijkt me logisch dat ook bij deze plaat de meningen weer hevig verdeeld zijn. Het scala aan 'Maidenesque' nummers is na 35 jaar zo breed geworden, dat het lastig is alle fans te bedienen. Deze plaat zit grotendeels weer in de wat progressievere hoek, en zal (m.i.) dus vooral wel goed vallen bij de fans van het werk van de laatste 10 jaar - en eventueel het SIT / SSOASS tijdperk.

Zelf ben ik rond 1985 'ingestapt', en mijn meest geliefde Maiden (studio)plaat is SSOASS, direct gevolgd door het geweldige AMOLAD. Terzijde: iedereen die AMOLAD niet kan waarderen kan ik aanraden een live-opname op te sporen, bijv. 'Revenge is Living in the Past', met het concert uit Stockholm, Nov. 18, 2006. Ik bezit zo'n 60 Maiden CD's en die live CD is _veruit_ mijn favoriet. Bijna alle nummers (vooral "These Colours Don't Run) komen zo veel beter uit de verf...

Maar goed, het gaat hier over TFF. Ik heb inmiddels een weekje geluisterd (eerst wat illegale internet-MP3-tjes, maar nu uiteraard de echte CD), en ben van mening dat TFF prima aansluit bij het werk van de laatste 10 jaar. Het verbaast me wel dat in de eerste reviews op het internet het 'progressieve' karakter van de plaat zo werd benadrukt. Wat mij betreft doen de heren op TFF zelden iets dat heel ver verwijderd is van hetgeen we al wel kennen (zonder dat het nu direct zelf-plagiaat te noemen is), en AMOLAD vindt ik op het 'progressieve vlak' eigenlijk net wat spannender.

Tuurlijk staan er een paar juweeltjes op TFF, waaronder het intro van het titelnummer (is weer eens wat anders, en klinkt lekker), The Talisman (hoe meer kan Janick Gers nu nog bewzijzen dat ie _echt_ wel in Maiden thuishoort?), en When the Wild Wind Blows (soms zijn de deuntjes wat te eenvoudig hier en daar, maar 't is qua tekst erg sterk, en Bruce is hier top).

Mijn absolute favoriet is al een week lang 'Starblind' - en is wat mij betreft het enige nummer dat de term 'progressief' echt verdient. Het zou zo maar uit de hoge hoed van Dream Theater hebben kunnen komen. Het verbaast me daarom ook niets dat Adrian Smith hier het voortouw heeft genomen. Starblind heb ik nu zeker al zo'n 30 keer beluisterd, en heeft zich stevig in mijn persoonlijke Maiden top 10 gevestigd (misschien wel top 5). Het beste vergelijkingsmateriaal voor dit nummer is denk ik 'Infinite Dreams', dat ook al zo ingenieus in elkaar zit.

Net als bij AMOLAD heeft TFF het voordeel boven _alle_ andere Maiden platen dat er geen slecht nummer op staat. Ik geef toe, ik had eerst grote moeite met El Dorado, maar ook dat zit nu wel snor. Kortom: TFF is wat mij betreft na AMOLAD de beste Maiden plaat van de laatste 20 jaar. Petje af voor de heren, dus!

En voor iedereen die het nu nog steeds met illegale MP3-tjes of YouTube doet: als je TFF echt kunt waarderen, schaf 'm dan gewoon ook zelf aan.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Eddie2 op 15-08-2010 om 18:54u
Score: 85 / 100

Amen!

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van albert velthuijsen op 15-08-2010 om 21:08u
Score: 100 / 100

Ouderwets op vinyl aangeschaft en met een gerust metal hart zijn deze schrijven (dubbel lp) van een ongekende schoonheid met starblind en coming home als uitschieters.


IRON MAIDEN FOR 35 YEARS THE ONLY TRUE METAL LEGEND.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van RobRdam op 15-08-2010 om 21:08u
Score: 70 / 100

70 punten lijkt mij wel een prima score. Het jaren 80 materiaal is bijna allemaal 90 punten of meer. Dit is echter net wat minder goed. Al zitten er nummers bij die live wel goed zullen uitpakken.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Wob op 15-08-2010 om 21:39u

Haha! Ik kan me eigenlijk niet anders herinneren dan dat ik n nieuwe Maiden altijd weer n tikkeltje vond tegenvallen,
Al sinds dat "Somewhere in time" uit kwam, terwijl ik de voorafgaande single "Wasted years" geweldig vond en "7th Son.." vond ik aanvankelijk helemaal n herhalingsoefening 1e klas..
Behalve "Brave new world", die schijf wist me enorm positief te verrassen...maar behalve de terugkeer van Bruce toen was daarvoor naar aanleiding van de 2 albums met Blaze mijn interesse in de band en daarmee de verwachtingen ook flink wat gedaald dus die plaat kon ook alleen maar meevallen, maar bleek zelfs erg goed!

Met "Somewhere..." en "7th Son..." is t helemaal goedgekomen maar eigenlijk alle platen die in de jaren 90 zijn verschenen en de voorlaatste 2 zal ik altijd wel mindere platen blijven vinden maar toch staan op elk wel weer leuke songs die je live best wilt horen ( "Paschendale" staat in mn pers. top 10 van beste Maiden songs ooit, bijv. ), dus och....

Kan deze nog geen cijfer geven want ik ga m morgen pas halen en dan duurt t nog es n hele tijd voor ik echt n final score kan geven maar de appetizertjes die ik vast heb gedownload ("Alchemist", "Starblind", "Man who would be king" ) klonken veelbelovend in tegenstelling tot "Eldorado" wat gewoon n aardig nr is, meer niet dus...

Sinds dat ik ze voor t eerst in de Jaap Edenhal zag in '83 zal ik altijd hun platen blijven kopen, no matter what, ik hou gewoon zoveel van die sound en stijl van ze dat ze me nooit echt heel erg kunnen teleurstellen...op die 2 met Blaze na dan maar ik vind zn stem dan ook verschrikkelijk lelijk klinken, persoonlijk...

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Nick op 16-08-2010 om 10:11u
Score: 85 / 100

Superplaat! Vooral The man who would be king springt er voor mij bovenuit! De beste plaat sinds Brave New World!

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van robin op 16-08-2010 om 11:30u
Score: 70 / 100

beter of de vorige ondanks een draak van de openingstrack,desondanks zeker geen wereldplaat.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Nele op 16-08-2010 om 17:10u
Score: 90 / 100

Goeie plaat, vooral de langere nummers boeien me!

up the irons

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Daniel, Amsterdam op 16-08-2010 om 19:49u
Score: 85 / 100

Beluister de plaat nu al weer een week. Een absolute groeiplaat. In het begin kon ik er nog niet veel mee, maar uiteindelijk blijkt het echt een topper te zijn. Nu vind ik het toch wel de beste sinds de reunie.
Maar ja, ik ben dan ook al weer jaren devoot fan.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Een Metalfan op 16-08-2010 om 20:56u
Score: 85 / 100

Geldt voor mij ook. Na een aantal luisterbeurten groeit de plaat behoorlijk. Ook de langere nummers blijven uiteindelijk écht hangen. Ik moet alleen met pijn in het hart constateren dat de zang van Bruce op een paar nummers niet sterk is. Vooral op Mother of Mercy klinkt hij alsof hij het allemaal niet meer kan bijbenen, maar ook op El Dorado en The Alchemist moet hij af en toe behoorlijk knijpen. Op Coming Home en The Talisman klinkt hij echter weer fantastisch. Ik ben daarom toch een tevreden mens :-)

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Roy op 17-08-2010 om 15:51u
Score: 85 / 100

Ik vind de openingstrack juist erg mooi, een van de beste songs die ze hebben gemaakt. Sinds de terugkeer van Bruce vind ik BNW toch nog het beste album.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Robin op 17-08-2010 om 20:37u
Score: 60 / 100

Ik heb het album nu vier maal beluisterd. Ik vind hem inmiddels niet meer zo matig als dat ik hem de eerste keer vond (de kracht van de herhaling?).

Echter vind ik het album veel te veel een herhalingsoefening met te veel clichéteksten, dito riffs en de stereotiepe (Maiden)songstructuren. En met grote regelmaat lijkt het wel of Bruce alle zeilen moet bijzetten, dat het irriteert.

Natuurlijk, er staan sterke instrumentale stukken op, en af en toe verrast zo’n stuk door een tempowisseling en/of wending. Maar dat vind ik voor Maiden-begrippen (en de lat mag best hoog worden gelegd) veel te karig. Overwegend vind ik TFF tot nu toe (en over smaak valt te twisten) het zwakste Maiden-album sinds 2000.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Metallator op 18-08-2010 om 09:01u

Ik snap niet waarom Bruce van die hoge passages erin stopt. Hij hoort toch zelf ook wel dat hij die niet meer haalt?? In hun oudere nummers zaten maar zelden van die uithalen (Hallowed be thy name uitgezonderd :) Op lagere toonhoogten klinkt zijn stem veel stabieler en indringender.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van iron_dennis op 18-08-2010 om 16:04u

Ehhm... er zijn er wel meer hoor! Wat te denken van Caught Somewhere in Time...

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Rein op 19-08-2010 om 10:21u

Ik geef bewust geen cijfer omdat het geven van een cijfer aan zo een briljante band die al zo lang meedraaid eigenlijk niet sjiek is. Als je ziet wat Iron maiden nog steeds klaar speelt (vooral live) is een dipe buiging op zijn plaats. Afgelopen week waren er een aantal collega's van me naar Hongarije (Sziget Festival) en die hadden Maiden nog nooit gezien. Ze hadden het hele concert kippevel en hadden allemaal hetzelfde gevoel: Dit is Live optreden.

Ik ga deze cd gewoon weer kopen en koester de goede songs en slik de mindere songs.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Maiden166 op 19-08-2010 om 10:29u
Score: 95 / 100

een zeer goed album zoals bijna elke van iron maiden

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Nediam Nori op 19-08-2010 om 12:14u
Score: 90 / 100

Interessant te zien dat veel van de negatieve geluiden over TFF (hier en overal op het web) worden geplaatst door mensen die nauwelijks de tijd hebben genomen echt te luisteren. Iron Maiden als fast food; een snelle hap met lekker veel zout zodat we niet echt proeven wat we eten? Dat lukte misschien nog wel met nummers als Run to the Hills en The Trooper (niks ten nadele van die nummers overigens), maar sinds 1986 (jawel!) en zeker sinds 1995/2000 gaat die vlieger door de bank genomen niet meer op.

Een paar jaar geleden heb ik mezelf betrapt op dezelfde fout: te snel op zoek naar 'bevrediging' (excusez le mot), met als gevolg dat ik geen enkele Maiden plaat meer echt kon waarderen. Pas toen ik een live versie van "Brighter than a thousand suns" zag en hoorde (met rillingen over mij zelfs onbekende lichaamsdelen), dacht ik - shit - ik heb jarenlang (letterlijk vanaf 1992!) zitten slapen. Toen direct naar de winkel gerend om BNW, DOD en AMOLAD aan te schaffen. En wekenlang niks anders gedraaid. Vooral als een nummer me niet meteen beviel ging de CD-speler op repeat. Nog een keer - en nog een keer, net zolang tot ik zo'n nummer echt op me had laten inwerken. Mooie missers heb ik gemaakt: "The Fallen Angel", "The Nomad", "Montsegur", "These Colours Don't Run", "Benjamin Breeg", "Lord of Light", "The Legacy"... Ik vond het in eerste instantie allemaal maar niks. Maar heel langzaan begon het tot me door te dringen dat al deze nummers (met uiteraard ook nummers als Wicker Man, Paschendale, Navigator, en DoD) behoren tot het beste dat Maiden ooit heeft gemaakt. En ja... als old school Maiden fan behoor ik nu tot de wel heel kleine groep fans die van mening is dat AMOLAD misschien wel hun allerbeste plaat is... Wie had dat ooit gedacht: mijn heilige huisjes 7Soa7S en TNOTB voorbijgesteefd?

En nu is daar TFF. Echt: ik ben er nog niet helemaal uit. De eerste nummers die ik via Youtube hoorde waren TFF en El Dorado. Leuk hoor, maar nog niet echt fantastisch. Na de hele plaat een eerste keer te hebben beluisterd waren mijn directe favorieten "Mother of Mercy" en "Isle of Avalon". En vooral de nummers "The Talisman" en "The Alchemist" kon ik helemaal niet pruimen... En zie daar: een paar dagen later staat de wereld op z'n kop. "Mother of Mercy" staat nu in mijn lijstje op de laatste plaats, met Avalon niet ver daarboven... En The Talisman staat nu netjes op 2, maar bedreigt al de flink de 1e plaats die nu nog wordt ingenomen door Starblind. En ook The Alchemist is met stip gestegen...

Kortom: ik weet nog niet helemaal wat ik nu _echt_ van deze plaat vindt, maar het simpele feit dat - binnen een week - mijn favorieten zo aan het schuiven zijn (naast het feit dat letterlijk _elk_ nummer wel door iemand op het web serieus zowel als slechtste maar ook als beste op TFF wordt aangewezen), geeft aan dat alleen de tijd kan bepalen hoe goed deze plaat eigenlijk is.

Maar ja... die tijd moet wel gegeven worden. Ik blijf dus nog wel even op de repeat-knop rammelen. Ondertussen toch alvast een 90/100, omdat het er toch wel heel sterk op lijkt dat het hoge niveau van BNW en vooral AMOLAD opnieuw gehaald wordt.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Jos op 19-08-2010 om 16:11u
Score: 90 / 100

The Final Frontier heeft weliswaar lange uitgesponnen stukken, maar echt vervelen doet het mij niet omdat ik mij toch verbaas over de (in mijn oren) andere solo's die ik niet "des Maidens' vind. Ze zijn geregeld wat langzamer op TFF, wat op mij een erg relaxed en zwevend gevoel heeft. Heerlijk.....

Persoonlijk ben ik met name verbaasd dat over het algemeen A Brave New World zo fantastisch gevonden wordt t.o.v. TFF. ABNW vind ik de mindere van de twee platen. Dit omdat de nummers op mij iets te "happy" over komen terwijl de nummers op TFF wat donkerder en agressiever overkomen.

Hoe het ook is, na al vele malen geluisterd te hebben naar TFF vind ik het één van de betere platen na(ast) de albums uit de jaren 80.

Een volledige score van 100 heb ik niet gegeven en wel omdat ik Isle of Avalon toch moeilijk te verteren vind. Het intro vind ik erg spacy en een aangename afwisseling maar toch een dikke minuut te lang.
Maar overall een erg goed album dat bewijst dat Iron Maiden kwaliteit aflevert. Mocht het hun laatste plaat zijn dan vind ik het een meer dan waardige afsluiter!

Groet Jos

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Cosmic op 20-08-2010 om 10:12u
Score: 85 / 100

Wilde de beste rakker dus gisteren bij m'n platendealer halen; Uitverkocht!
Hulde voor Maiden! Up The Irons...m/

Hopelijk in 2011 te zien in NL.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van richard op 20-08-2010 om 16:21u
Score: 85 / 100

ik ben ook fan van het eerste uur, en ik snap niet waarom de albums steeds met elkaar vergeleken worden, ik vind dit weer een bere goed album (op het intro van final frontier ,ile of avelon en het lange voorstuk van the talisman na) .
maar het is een album dat net als matter of life and death je vaker moet luisteren om er een oordeel over te kunnen geven.
en ben benieuwd welke nummers ze live gaan spelen, hoop toch op
the talisman (lekker nummer)

up the irons !!!!!!

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van robin op 21-08-2010 om 09:33u
Score: 80 / 100

na een keer of vier de cd beluisterd te hebben moet ik mijn mening even herzien , dit is inderdaad wel een groeischijfje. ook al blijf ik het eerste nummer saai vinden vind ik dat de rest van de cd toch beter dan DOD en AMOLAD daarom verhoog ik mijn score met 10 punten!!!!

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van MetalEd op 21-08-2010 om 10:31u
Score: 6 / 100

Wat een knaken review zeg. De helft vind de reviewer ruk maar hij geeft hem toch een 8. :/

Ik ben het trouwens zat dat Bruce z'n zang eruit zit te persen de laatste tijd op de platen. Ik begin me er zelfs lichtelijk voor te schamen :/

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Squidward op 21-08-2010 om 16:49u
Score: 83 / 100

Ik vind het een zeer goede album, Brave New World blijft nog steeds mijn favo van 21steeeuwse Maiden, maar deze vind ik zeker goed, Dance Of Death vind ik ook geweldig(was een van mijn eerste kennismakingen met Maiden, een beetje ondergewaardeerd album vind ik) en AMOLAD was ook prima, alleen met teveel langzame momenten. Dat doen ze dan wel weer goed met Final Frontier, in veel songs zit een gestaag tempo!

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Remon op 22-08-2010 om 13:05u
Score: 95 / 100

Bruce zingt beter dn in de 80ties/ 90ties (mijn mening)
En ik vind dit album ook zeker de beste sinds de 80ties.
Op het album vind ik eigelijk geen echt 1 slecht nummer staan.
mijn persoonlijke favorieten zijn Starblind en Moter Of Mercy.
Het geld is het album ook ZEKER waard.
Ik heb trouwens de Mission Edition.

UP THE IRON'S!!

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Marco op 23-08-2010 om 16:03u

Wat een troep

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Michael op 23-08-2010 om 16:26u
Score: 95 / 100

Vanaf BNW zijn (naar mijn mening) de albums steeks sterker geworden. Het gebruik van 3 gitaristen is steeds meer en beter uitgewerkt......alhoewel het voor mij heilige klassieke niveau van TNOTB en POM nooit gehaald wordt (en ik heb me er al bij neer gelegd dat ze zo'n plaat ook nooit meer zullen maken)
TFF is naar mijn mening ook een groeiplaat en El Dorado (minste nummer van de cd) kwam live zeer sterk over met krachtige vette melodieuze zang bij de coupletten (op cd komt dit veel minder sterk over)......dus dat belooft wat voor de aanstaande tour waar ze meer nieuw werk zullen spelen. Ben overigens naar het concert op Pukkelpop geweest.
Mijn favouriete nummers zijn Starblind, The Talisman en Isle of Avalon....
Hopelijk niet hun laatste album, maar afgaande op hun live-performance zal er wel nog 1tje inzitten?

Up the Irons!!

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Harald op 23-08-2010 om 22:40u


Welke (metal) band brengt na 30 jaar nog zulke platen uit?

Of het nou goed is of "wel meevalt", ik sta tijdens het koken weer door de keuken te hopsen als 25 jaar geleden. Het geeft mij in ieder geval weer het zelfde goeie gevoel dat ik had toen ik voor t eerst killers of number of the beast hoorde. Dat zelfde gevoel had ik vorig jaar bij Heaven and Hell. Het zal wel nostalgie zijn, kom maar op met dit soort platen, dan zing ik het nog wel een tijdje uit.
Hulde aan Maiden.
groet Harald

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van kenneth op 25-08-2010 om 20:25u

Marco, gij zijt "troep" fucking loser hoepel op en luister maar naar je eigen troep!!!

up the irons

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van 666 op 26-08-2010 om 23:01u
Score: 90 / 100

UP THE IRONS!

Heerlijke plaat!!

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van veerle op 31-08-2010 om 22:54u
Score: 90 / 100

superplaat

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van gilly op 02-09-2010 om 12:27u
Score: 90 / 100

een hele goeie plaat naar mijn mening. Een fantastische opener die de aandacht trekt. Ook isle of avalon vind ik heerlijk. Beide nummers hebben een heerlijke intro waarna het nummer dan openbloeit. Mother of mercy vind ik een heel sterke song.Gelukkig dit maal niet teveel herhalingen van refreinen zodat de nummers niet vervelen bij veelvuldig beluisteren. Ook come home en starblind zijn lekkere songs. En het lange slotnummer bekoort mij ook. Bij matter of life...en brave new world vond ik alles wat minder en routineuzer maar smaken verschillen...Nee met zo een album mogen ze nog afkomen!

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van tom op 05-09-2010 om 19:29u
Score: 9 / 100

Van Maiden verwacht iedereen steeds een nieuwe klassieker of op z'n minst wat klassiekers per album, tja , tegen die verwachtingen kan niemand op.Is dit een nieuwe Powerslave? Nee zeker niet.Maar wel 10X beter dan AMOLAD. Maiden heeft een heel degelijk album geschreven dat het live trouwens goed gaat doen, zeker op de zomerfestivals van 2011, en dàt, jongens en meisjes, is voor een band van meer dan 30 jaar en 15 albums, op zich al een verwezenlijking.De Maidensongs van de laatste albums blijven ook groeien, wie op Pukkelpop dit jaar was, kan dit enkel maar bevestigen, dus zal dit album daar zeker ook in slagen.Klasse.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van tom op 05-09-2010 om 19:36u
Score: 90 / 100

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van richard op 06-09-2010 om 12:47u
Score: 80 / 100

erg goed album, maar had meer ingezeten, waarom steeds die lang gerekte intro's, satellite 15 helemaal weg laten en beginnen met final frontier, isle of avelon weglaten , starblind goed nummer en talisman geweldig , alleen van beide nummers intro weglaten, en man who would be king iets korter, en je had een wereld plaat gehad.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Bastiaan op 06-09-2010 om 17:05u
Score: 60 / 100

Over slaapverwekkende releases gesproken... Pfft. Het is niet slecht, kwaliteit zit er zeker in, maar het is zooo saai. Respect voor Maiden dat ze zich hardnekkig blijven ontwikkelen, maar als ze dit album - net als de vorige - integraal gaan spelen, dan sla ik even over.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van gert op 12-09-2010 om 13:25u
Score: 95 / 100

Zeer goeie plaat, steekt geen moment tegen! zulke mogen ze nog uitbrengen.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Linda op 07-11-2010 om 01:04u
Score: 90 / 100

ze weten me weer te verrassen, er is geen ene metalband die dat kan!
voor mij al 21 jaar "UP THE IRONS"!!!!!

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van Stefan op 14-06-2011 om 18:49u
Score: 45 / 100

Tja, wat zal ik zeggen,
ook dit album valt me (ondanks wat goede stukken) weer ontzettend tegen.
Je zit echt minutenlang te wachten op wat interessants en ALS er dan wat leuks voorbij komt wordt het of niet herhaald of juist tot in den treure herhaald.

Nee voor mij is ook dit album gewoon totaal niet boeiend.
Ik kan me prima voorstellen als er anderen zijn die hiervan smullen, maar nee, dit is m ook weer niet.

Ik was er al bang voor toen ik zag dat de heren met 10 nummers maar liefst een uur en een kwartier hadden gevuld.

Mijn mening: teveel van het goede en teveel van het onbegrijpbare.

Iron Maiden - The Final Frontier
Reactie van jacco59 op 02-10-2011 om 20:44u
Score: 100 / 100

waar heeft iedereen het toch over? sinds Dickinson weer terug is worden de platen stuk voor stuk beter! De mensen die 'te lange nummers' en 'komt laat op gang' zeggen zijn waarschijnlijk de oude fans die maar niet kunnen wennen aan het nieuwe maiden. Ik heb de plaat al tientallen keren gehoord en ik vind de tweede helft verreweg de beste. Ik vind isle of avalon juist een van de betere nummers, maar mijn absolute favoriet is toch the talisman, wat misschien wel het beste nummer is dat maiden ooit (!) heeft gemaakt. En er is ook niks mis met AMOLAD, niet zo klagen. Maiden is nog steeds de beste band op dit moment, en elke plaat die ze nu nog maken is een geschenk van de goden, want ze worden STEEDS BETER! the final frontier is het beste wat ze gemaakt hebben sinds seventh son af a seventh son en misschien nog wel beter. Luister niet naar die oude knarren die al sinds het begin fan zijn, vooral als je een nieuwe fan bent (zoals ik) en niet bevooroordeeld bent. KOOP DEZE PLAAT!!!! je wordt hem nooit zat, geloof me.

100/100