Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Soilwork - The Panic Broadcast
Jaar van release: 2010
Label: Nuclear Blast Records

Soilwork - The Panic Broadcast

Gitarist Peter Wichers stapte een paar jaartjes uit Soilwork om zich te richten op zijn carrière als producer. Ondertussen bracht zijn voormalige band Soilwork hun zevende album Sworn To A Great Divide uit, een sterke plaat die echter wel wat geformuleerd in elkaar stak. Waar pakt de band de draad op nu de twee partijen weer zijn herenigd?

Het antwoord blijkt een technischer, thrashier en veelzijdiger The Panic Broadcast. Is het daarom ook een beter album dan zijn voorganger?

Na een enkele keer luisteren valt op dat de Zweden deels van hun formule zijn afgestapt. Hun handelsmerk, heavy coupletten afwisselen met melodieuze refreinen, horen we nog deels terug. Two Lives Worth Of Reckoning is wat dat betreft het nummer dat het meest in het oor springt, vooral door de fantastische cleane stem van Björn ‘Speed’ Strid en het memorabele refrein.

Toch houdt Soilwork zich aan de belofte dat de band na de terugkeer van Wichers zijn talenten meer wil benutten en niet alleen makkelijk in het gehoor liggende songs wil creëren. Dat het album je niet in één keer grijpt is hiervan een logisch gevolg.

Late For The Kill, Early For The Slaughter opent het album op Darkane-achtige wijze. Snelle thrashy riffs en ditto zang. The Thrill laat weer een heel ander Soilwork horen, namelijk langzaam en hakkend. De variatie is dus al in het begin waar te nemen en houdt eigenlijk de hele plaat aan. Zo gebruikt Speed een iets diepere grom in Let This River Flow, klinkt de band weer opvallend rustig in grote stukken van Epitome en wordt er als vanouds uit de slof geschoten in het avontuurlijke Enter Dog Of Pavlov.

De vraag uit de tweede alinea zal per luisteraar een ander antwoord kennen. The Panic Broadcast heeft in ieder geval meer diepgang dan de vrijwel hapklare moderne metal die Sworn To A Great Divide bood. Afhankelijk van je voorkeur zal de een dit positief vinden, de ander negatief. Vaststaat dat Soilwork weer degelijk werk heeft geleverd.

Tracklist:
1. Late For The Kill, Early For The Slaughter
2. Two Lives Worth Of Reckoning
3. The Thrill
4. Deliverance Is Mine
5. Night Comes Clean
6. King Of The Threshold
7. Let This River Flow
8. Epitome
9. The Akuma Afterglow
10. Enter Dog Of Pavlov

Score: 80 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 7 juli 2010

Koop dit album in

Meer Soilwork:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Soilwork - The Panic Broadcast
Reactie van pos op 07-07-2010 om 11:53u
Score: 90 / 100

Prima plaatje geworden. Minimaal 2 klassen beter als de vorige cd.

Soilwork - The Panic Broadcast
Reactie van Bastiaan op 09-07-2010 om 17:11u
Score: 80 / 100

Inderdaad uitstekende plaat, met - voor mij - de aanloop in Enter Dog Of Pavlov als hoogtepunt. Hopelijk gaan ze die sfeervolle passages in de toekomst nog meer uitdiepen.

Soilwork - The Panic Broadcast
Reactie van BD op 26-07-2010 om 15:26u
Score: 9 / 100

Beukt allemaal lekker door!
Iets minder standaard Soilwork, maar wel goed, nieuwe dingen.
De remix is ook prettig!