Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Nikolo Kotzev - Nostradamus
Jaar van release: 2001
Label: SPV / Steamhammer Records
Nikolo Kotzev - Nostradamus
Een concept album, geschreven en geproduceerd door 1 man, uitgebracht als een dubbel-cd, met diverse zangers en zangeressen die elk een andere rol spelen op het album. Dat klinkt als een Ayreon album. Toch had Arjen Lucassen niks met Nostradamus te maken. De man achter dit groots opgezette en goed uitgevoerde album is Nikolo Kotzev.

Na zo'n twee en een half jaar eraan gewerkt te hebben, kwam Nikolo Kotzev's album Nostradamus eindelijk uit, in het voorjaar van 2001 via SPV/Steamhammer. Zoals ik al eerder zei, als je het album bekijkt lijkt het sterk op een Ayreon cd. 5 zangers, 2 zangeressen en een compleet koor verzorgen de vocalen, een bassist, drummer en orgelspeler verzorgen de muziek samen met Nikolo, die zelf alle overige instrumenten bespeeld. De zangers en zangeressen zijn ook niet de eerste de beste. Alannah Myles, Doogie White, Joe Lynn Turner, Sass Jordan, Göran Eldman, Glenn Hughes en Jørn Lande spelen ieder hun rol.

De muziek zelf heeft ook best wat weg van Ayreon, maar er wordt minder duidelijk met keyboards gewerkt. De muziek is redelijk complex, en bevat veel elementen van klassieke muziek. De nummers zijn afwisselend in tempo, en elk nummer vormt z'n eigen verhaal, en het geheel vormt het verhaal over Nostradamus en zijn voorspellingen. Elke zanger of zangeres speelt een rol. Alles wordt dus verteld door diverse personen, en door de meerdere zangers en zangeressen krijg je echt het gevoel dat er zich een verhaal afspeelt. Door de zang van het koor en de klassieke muziek lijkt het soms op het nieuwere Therion materiaal, maar dan komt de normale zang weer en klinkt het toch gelijk anders.

Het album bestaat uit 3 bedrijven, verdeeld over twee cds. Jammergenoeg is Act II opgesplitst, waardoor een stuk op cd 1 staat, en een stuk op cd 2. Het hele verhaal ga ik hier niet vertellen, want dat is te lang. Gelukkig bevat het boekje alle songtexten, en nog extra informatie over het verhaal tussen de nummers door. Hierdoor hoef je niet uit de songtexten alleen op te maken waarover het gaat.

De rolverdeling:
Joe Lynn Turner: Nostradamus
Alannah Myles: Anne Gemelle
Glenn Hughes: Henry II, de koning van Frankrijk
Sass Jordan: Catherine De Medici, de koningin van Frankrijk
Göran Edman: Ghost
Jørn Lande: The Inquisitor
Doogie White: de verteller

De band:
John Leven: basgitaar
Ian Haugland: drums
Mic michaeli: orgel
Nikolo Kotzev: gitaar, viool, keyboards en percussie

CD 1:
Act I:
1. Overture (instrumental)
2. Pieces Of A Dream
3. Desecration
4. Introduction
5. Home Again
6. Henriette
7. Caught Up In A Rush
8. The Eagle
9. Plague
10. Inquisition

Act II:
11. The King Will Die
12. I Don't Believe
13. Try To Live Again

CD 2:
1. War Of Religions
2. The Inquisitor's Rage
3. Chosen Man

Act III:
4. World War II
5. World War III
6. Because Of You
7. The End Of The World
8. I'll Remember You

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 79 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 19 juli 2001

Koop dit album in

Meer Nikolo Kotzev:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nikolo Kotzev - Nostradamus
Reactie van ZardoZ op 31-07-2002 om 05:44u
Score: 85 / 100

Dit is vooral een CD voor liefhebbers van melodieuze (hard)rock a la Rainbow, Uriah Heep en Whitesnake Voor die mensen is de CD zeker 90 punten waard. Ga je voor het steviger werk, dan is 70 punten realistischer.